Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati štite dugoročni interes djece - 28. rujna 2015.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Zagreb, 28. rujna 2015.

Reakcija na Preporuku pravobraniteljice za djecu u povodu štrajka u školama

Povodom preporuke pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić upućene Vladi RH, odnosno ministru znanosti, obrazovanja i sporta, ali i Sindikatu hrvatskih učitelja te Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ističemo kako u potpunosti podržavamo stav pravobraniteljice o potrebi zaštite najboljeg interesa djeteta u ovom štrajku. Međutim, ovdje se postavlja legitimno pitanje: što je najbolji interes djeteta – je li to njegov kratkoročni ili dugoročni interes?

Jer ako govorimo isključivo o kratkoročnom interesu, onda je doista teško osporiti tvrdnje pravobraniteljice kako višednevni štrajk stvara velike probleme učenicima i roditeljima. Svaki štrajk po definiciji podrazumijeva uskratu neke usluge onima koji tu uslugu potražuju, stoga ni sustav obrazovanja nije iznimka u tom pogledu. Važno je pritom naglasiti kako su sindikati Vertikale unatoč višestrukim podmetanjima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poduzeli maksimalne napore kako bi učenicima i njihovim roditeljima pravovremeno objasnili razloge za štrajk i osigurali da djeca koja unatoč neodržavanju nastave ipak dođu u školu budu adekvatno zbrinuta i sigurna.

S druge strane, želimo upozoriti kako je dugoročni interes djeteta da u procesu svog školovanja ostvari pravo na najkvalitetnije obrazovanje koje mu obrazovne institucije i oni koji u njima rade mogu pružiti. Ovaj aspekt zaštite djeteta je u javnom životu prečesto zanemaren i podcijenjen, a tome je nažalost slučaj i sada. Materijalni i društveni status zaposlenih u prosvjeti nikad nije bio lošiji, pri čemu se kvaliteta i očuvanje kakvog-takvog standarda rada s djecom temelji prvenstveno na nesebičnom entuzijazmu pojedinaca, umjesto na profesionalizmu struke zajamčenom adekvatnim uvjetima rada.

Vertikala sindikata obrazovanja vjeruje kako je upravo ovaj, dugoročni interes djece od presudnog značaja. Jedino pošteno plaćeni i vrednovani učitelji i nastavnici, u zdravom obrazovnom sustavu koji politika prepoznaje kao opći društveni interes i primjereno financira, mogu biti motivirani za kvalitetan rad s djecom. Roditelji i njihova djeca toga su svjesni i zato su nas od prvog dana štrajka i podržali u tolikom broju, na čemu im veliko hvala.

Za Vertikalu sindikata obrazovanja,

Robert Brozd, dipl. pol.
Odjel za odnose s javnošću

 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO