Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pismo članstvu predsjednika Sindikata - 28. rujna 2015.

SVIM POVJERENICIMA, ČLANOVIMA I ZAPOSLENICIMA

 

Dragi članovi, sindikalni povjerenici i zaposlenici!

U petak smo odradili prilično uspješan štrajk u cijelom obrazovnom sustavu. U našem sustavu većina ustanova je bilo u štrajku, cjelovito ili djelomično, iako je bilo i nekih koje uopće nisu  štrajkale. Postoji opasnost da dio naših članova pomisli kako je ovo bilo dovoljno, te da treba obustaviti štrajk. Naše je mišljenje, da je izuzetno važno nastaviti pritisak i sve one koji nisu sudjelovali u petak mobilizirati za sudjelovanje u štrajku. Sindikalni čelnici ne mogu sami izboriti ono što članovi nisu spremni podržati u ovakvim trenucima.  

 

           Važno je u ponedjeljak i dalje nastaviti sa štrajkom uporno i čvrsto!!!

 

U ponedjeljak u 15:30 sati, održat će se sastanak našeg Sindikata s ministrom Mornarom. Važno je da se sastanak odvija u ozračju snažnog štrajka, koji može potrajati i više dana.

           Neka nam u takvom ozračju kažu u lice da nisu spremni ponuditi ništa.

Mnogi iz vlasti vas pokušavaju uvjeriti kako nema smisla štrajkati, jer ne možemo ništa postići. Izbori su, pa oni ne mogu drugoj Vladi ostaviti nove obveze. Istovremeno pokušavaju našu borbu za prava proglasiti političkom.

Svaka Vlada pa i ova donijela je ogroman broj odluka koje obvezuju buduće Vlade, a i sve građane nekoliko koljena unaprijed, pa je takva isprika prozirna i besmislena. Pa i naš GKU i TKU vrijede do kraja 2016. godine.

U cijelom je svijetu uobičajeno štrajkati kao oblik pritiska prije izbora. Nama je poslodavac Vlada RH, koja se bori za novi mandat. Što naš štrajk pred izbore dulje traje, to postaje veća šansa za povoljan ishod štrajka. Nemojte zaboraviti, u izborima su oni najslabiji, iako će glumiti da nisu.

Premijer tvrdi da sada, pred izbore ne može učiniti ništa. Mogao je sve napraviti prije mjesec dana, kada smo postavili zahtjeve i čekali da nas primi, kako je to najavio Mornaru. Nije nas primio kad je trebalo, već je kupovao vrijeme, da bi sada mogao tvrditi  kako on ništa više ne može napraviti. On zna da još uvijek sve može. I mi to znamo. Tehnička vlada nastupa tek kada predsjednica proglasi datum izbora. Utoliko ima smisla štrajkati barem do tog dana. A i onda, kada tehnička vlada nastupi, premijer može potpisivati ugovore radi uklanjanja znatne štete, što štrajk jeste. Premijer Milanović dobro zna što o tome piše u Zakonu o primopredaji vlasti.

Umjesto toga, premijer nas vrijeđa. Njemu je smiješna borba za plaće, za pravedan tretman i dostojanstvo 80 tisuća njegovih građana, njegovih zaposlenika i njegovih birača. Njemu je smiješno što djeca ne idu u školu, iako je to zapravo tužno, baš kao što je žalosno da sindikati moraju organizirati štrajk, jer u zemlji nemaju s kime iskreno razgovarati.  

Rekli smo vam već ranije, da što štrajk dulje traje, manja je vjerojatnost da će vam uzeti dnevnicu, jer su izbori i neće se usuditi. Uostalom, Milanović je sam u nedjelju na TV-u izjavio da neće umanjivati plaću za štrajk. Baš onako kako smo predvidjeli. I zapamtite, nismo sami. Nikada nismo imali veću i jaču potporu medija. Ne zaboravimo, mediji su sada u predizborno vrijeme najvažnije sredstvo. Ovo je rijetka prilika kada nam oni mogu pomoći u pritisku na vlast.  

 

Naša je borba pravedna.

Ustrajmo u štrajku!!!

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof. 

 

Pismo članstvu predsjednika Sindikata, rujan 2015.
ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO