Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

ŠTRAJK SE NASTAVLJA U SRIJEDU, 30. RUJNA!

29. rujna 2015.

Nakon današnjih razgovora čelnika sindikata s ministrom i njegovog sramotnog "pisma namjere", sindikati Vertikale odlučili su nastaviti štrajk zaposlenih u prosvjeti. 

Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te štrajkaških odbora tri sindikata Vertikale obrazovanja koji zastupaju osnovno, srednje i visoko školstvo te znanost očekivao se pomak ka rješavanju nastalog socijalnog spora. Međutim, umjesto konkretne ponude, članovima štrajkaškog odbora ponuđen je apsolutno neprihvatljiv dokument iz kojeg je vidljivo da sa strane Vlade RH nema nikakve namjere da zrelo pristupi problemu niti spremnosti na dogovor. 

Pročitajte pismo namjere MZOS-a.

Slijedom navedenog, štrajkaški odbor je prekinuo razgovore i nastavlja sa štrajkom. Ovim putem pozivamo sve zaposlenike u osnovnim i srednjim školama te visokom obrazovanju i znanosti da nas podrže u nastavku borbe za dignitet profesije.

_____

28. rujna 2015. 

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja 28. rujna 2015. održali su konferenciju za medije na kojoj su priopćili kako se štrajk u sustavu obrazovanja i znanosti nastavlja i dalje.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec jako je zadovoljan odazivom na štrajk koji u sustavu srednjeg školstva traje već treći dan, s obzirom da je radno vrijeme učeničkih domova i subotom. Odaziv u ponedjeljak bio je za 1% veći nego u petak i iznosio je 75,46%, a Mihalinec smatra kako su tome pridonijele i izjave premijera o besmislenosti štrajka prosvjetara čime se narugao 80.000 radnika u obrazovanju, a i svakom radniku koji štrajka za svoja prava. Osvrnuo se i na izjave ministra Mornara koji je rekao kako mu sindikati dolaze na popodnevni sastanak uzaludno, jer im Vlada neće ponuditi ništa novo. Sindikati će se odazvati sastanku kako bi ministru izložili argumente radi kojih ostaju u štrajku, zaključio je Mihalinec i ponovio kako će se štrajk prekinuti jedino u slučaju potpisivanja kolektivnog sporazuma. Komentirao je i navode skupine nastavnika koji sugeriraju da se prijeđe u „bijeli štrajk“ i obrazložio kako bi to bila nedopustiva metoda jer bi takav štrajk bio izričito uperen protiv učenika. Naime, bijeli štrajk koji podrazumijeva usporen i nekvalitetan rad ne dolazi u obzir jer učitelji ni malo ne žele uskratiti učenicima prijenos znanja, već im nakon prestanka štrajka sa punim entuzijazmom i kreativnošću žele predavati i zato je bijeli štrajk besmislen u sustavu obrazovanja.

Na upit novinara trebaju li roditelji slati djecu u školu ili ne, odgovorio je kako u štrajku nastave nema, ali je ravnatelj taj koji preuzima odgovornost za pozivanje u školu i ukoliko ih on pozove, neka dođu. Kako jednoznačnog odgovora na to nema, upozorio je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić te uputio roditelje neka budu u kontaktu s razrednikom koji će sam reći roditelju štrajka li ili ne te treba li dijete doći u školu.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) na izjave premijera kako sindikalni čelnici štrajkom čuvaju svoje fotelje odgovorila je kako su tijela sindikata donijela odluku o ulasku u štrajk, a predsjednici su ti koje te odluke izvršavaju. Štrajk se i u osnovnim školama provodi u velikom odazivu, kao i u petak, međutim pokušava ga se sabotirati sa raznih strana: Vlada želi urušiti štrajk preko leđa učenika prijeteći im sa neopravdanim satima, a prijetnje dolaze i sa terena; ravnatelji prijete otkazima zaposlenicima u štrajku, a čak je i policija ušla u jednu školu i popisivala učitelje koji štrajkaju, zgroženo je istaknula Šprem.

Kao ohrabrujuću stvar naglasila je kako su sindikati dobili pismo podrške Sindikata strojovođa Hrvatske koji su poručili kako će ako zatreba u znak podrške zaustaviti vlakove i pridružiti se štrajku. „Ovo je prekretnica u štrajku gdje jedan sustav pomaže drugome, željezničari su prepoznali tešku situaciju učitelja te im ovim putem zahvaljujem“, završila je Šprem.

U visokom obrazovanju nastave nema, ispiti se ne održavaju, referade su zatvorene, poručio je Vilim Ribić. Spomenuo se izjava rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa koji se u komentaru na nisko financiranje visokog školstva dotakao i štrajka prema kojem nema protivan stav. Pritisci protiv štrajka vidljivi su i na visokoškolskim ustanovama, naglasio je Ribić i kao primjer istaknuo Filozofski fakultet u Osijeku na kojim su popisivani zaposlenici u štrajku.

Izuzetno bitnom smatra podršku Sindikata strojovođa gdje se prvi puta nakon 25 godina jedan sindikat javlja kao potpora drugome sindikatu, jer je štrajk pitanje cjelokupnog društva. Strojovođe su boreći se za svoja prava shvatili što je borba za opće dobro i prepoznali to i u ovom štrajku kojemu nije u fokusu povećanje plaća od 4% već ukupno stanje u obrazovanju zapuštenom po svim osnovama; financiranjem, brigom, neuređenim sustavom. “Jedini koji danas o tom sustavu brinu su sindikati, a svi ostali brinu o svojim političkim pozicijama”, kazao je Ribić. Vlada bi u svrhu prekida štrajka mogla i u ovim trenucima ponuditi kompromisno rješenje, pisani kolektivni ugovor sa povećanjem plaće sa odgodom od par mjeseci od sada, međutim oni nisu ni sjeli sa sindikatima i to predložili, razočarano je izjavio Ribić i naglasio kako na usmena obećanja sindikati neće pristati.

Poslušajte audio snimku konferencije za tisak.

HRT Dnevnik (na početku), o štrajku govore sindikalni čelnici i ministar Mornar

HRT OTVORENO, uz sudjelovanje predsjednika Sindikata

_____

PISMO PODRŠKE SINDIKATA STROJOVOĐA 

PISMO PODRŠKE SINDIKATA ODGOJA I OBRAZOVANJA HRVATSKE

Zahvaljujemo na podršci!

  

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO