Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U štrajku tri četvrtine zaposlenih - 25. rujna 2015.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je kako je prema dosadašnjim podacima iz srednjih škola koje rade u jutarnjoj smjeni (47% škola) u štrajku 75,8% članova sindikata. Odaziv na štrajk po školama ne može biti 100% jer ne štrajka tehničko osoblje, tajnici, računovodstvo, domari-ložači, međutim Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uključuje i njih u svoje izračune i stoga će podaci koje će oni iznijeti biti manji. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, a podršku su pružili i učenici koji su otišli svojim kućama. Prema dostavljenim podacima, štrajk je potpuno uspio te sa terena dolaze poruke da su spremni štrajkati i dalje.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja iznijela je podatke o odazivu na štrajk 83,73% učitelja u preko 850 podružnica SHU-a, što je pokazatelj velikog nezadovoljstva učitelja u osnovnim školama. Očekuje i dalje pun odaziv i još bolje podatke u ponedjeljak, ustvrdivši da je vrijeme da učitelji pokažu kako je dosta ponižavanja prosvjete.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je kako je i štrajk u visokom obrazovanju uspio, međutim zbog velikog broja podružnica podaci se do trenutka održavanja tiskovne konferencije nisu mogli sumirati. Izdvojio je Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u kojoj je dvije trećine zaposlenika danas napustilo tu ustanovu, dok je ostatak ostao radi korisnika koji plaćaju usluge NSK. Također, ustanove su od Sindikata dobile upute da ne prekidaju poslove na kojima ustanova ostvaruje vlastite prihode ili iznimno one o kojima ovise međunarodne konferencije ili studijska godina nekom studentu. Odličan odaziv je i na institutima i neki su potpuno zatvorili svoja vrata. Pravu sliku odaziva na štrajk dat će novinari jer će sindikalni povjerenici htjeti pokazati kako su oni uspješno odradili svoj posao, a ravnatelji će se svojim podacima dodvoravati Ministarstvu, zaključio je Ribić.

Mihalinec je iznio i važnu informaciju kako je Ministarstvo dan uoči štrajka pozvalo SHU i NSZSŠH na pregovore u ponedjeljak, 28. rujna, dok je poziv Sindikatu znanosti izostao, što Mihalinec smatra skandaloznim. Izjavio je da SHU i NSZSŠH neće ništa potpisati bez Sindikata znanosti. „Vertikala sindikata obrazovanja je prečvrsta da bi se takvim pokušajima mogla razbiti i ona će ostati i dalje, a oni će se promijeniti“, zaključio je Mihalinec. Ribić je ustvrdio kako je ovo podmukli pokušaj Ministarstva da uvuku dva sindikata u pregovarački proces u okviru njihovih kolektivnih ugovora. U isto vrijeme se ne može pregovarati i štrajkati, što znači da kad bi sindikati došli u ponedjeljak na pregovore, druga strana bi im rekla da radi toga više ne mogu štrajkati. Zato su sindikati poslali odgovor kako će na sastanak (a ne na pregovore) doći štrajkaški odbor koji jedini ima ovlasti prekinuti štrajk, rekao je Ribić. Ponovio je kako tehnička Vlada može potpisivati ugovore, ako bi njihovo odgađanje prouzročilo znatnu materijalnu štetu, stoga Vlada može i sada pregovarati sa sindikatima, ako ima volje za to. Dodao je kako je izjava da Vlada ne može potpisati nešto što bi išlo drugoj Vladi na teret besmislena, jer bi prema tome svi zakoni koje je predložila neka Vlada trajali samo do kraja njenog mandata.

Mihalinec je najavio kako se štrajk nastavlja i u ponedjeljak te očekuje još jači odaziv kako bi se pojačao pritisak pred sastanak u Ministarstvu. Na sastanku očekuju pisanu ponudu i tek tada će o njoj razmišljati. Na upit novinarima što poručiti roditeljima, trebaju li slati djecu u školu ili ne, rekao je kako ne mogu sindikati reći djeci da ne idu u školu; ravnatelji su ti koji su odgovorni za sve što se u školi događa te će školska vrata biti otvorena za svu djecu, koja će vrijeme moći provesti i u školskim knjižnicama. Napomenuo je kako štrajk nikad nije bio usmjeren protiv djece.

Sanja Šprem je naglasila kako je ovo jubilarni 20. štrajk u obrazovanju te niti jedno dijete kroz te štrajkove nije stradalo i uvijek je bilo zbrinuto u školi. Svojoj kćeri, a ovim putem i svim učenicima poručila je kako taj dan kada nemaju redovnu nastavu radi štrajka imaju građanski odgoj jer je borba za prava zaposlenika ustvari neposredna demokracija.

Poslušajte audio snimku konferencije za medije.

 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO