Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Tražimo povećanje plaća! - 27. kolovoza 2015.

ZAGREB  - Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja zatražili su u srijedu od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara otvaranje pregovora o izmjenama  kolektivnog ugovora, odnosno o povećanju plaća u obrazovanju i znanosti, a ne budu li rezultata do sredine rujna nakon toga će započeti sindikalne aktivnosti.

"Ponavlja se sve što smo već vidjeli, prosvjeta je stalno zapostavljena", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

 Ustvrdio je kako sindikati nisu isprovocirali takvu situaciju i svaki pokušaj da im se pripiše politički angažman pred izbore predstavlja "sljepilo i pristranost". Ustvrdio je da se u drugim sektorima, primjerice u zdravstvu, bezrazložno i manipulativno podižu plaće.

Što bismo trebali raditi - primati plaću i šutjeti, upitao je Ribić poručivši kako to nikada nisu i neće raditi. Očekuje da ih hrvatska javnost shvati i pruži masovnu potporu njihovu zahtjevu "neodgovornoj, neiskrenoj i nepravednoj vlasti" za jednakim tretmanom svih zaposlenih kod istog poslodavca.

Upozorio je kako je Vlada u uvjetima prekomjernog deficita i nestašice novca povećala plaće samo zaposlenima u zdravstvu, jer tamošnji sindikati nisu željeli odustati od dodatka od 4, 8 i 10 posto, a taj su dodatak zadržali i drugi sindikati u svojim kolektivnim ugovorima, uz klauzulu da će im se nastaviti isplaćivati ako se isplati u bilo kojoj drugoj javnoj službi.

Vlada je željela izigrati tu obvezu, pa je sredstva namijenjena za isplatu dodatka od 4, 8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina staža u visini od 170 milijuna kuna u Ministarstvu zdravstva još malo uvećala na 190 milijuna kuna i pretvorila u novi dodatak za  odgovornost po kojem su zdravstveni radnici dobili 4 posto povećanja plaća, osim liječnika koji su dobili dva posto jer su već ranije dobili 10 posto.

Time je Vlada pribjegla manipulaciji i izmislila novi dodatak, pa sindikati obrazovanja traže da i oni dobiju takav dodatak, jer i njihov rad traži povećanu odgovornost, kazao je Ribić podsjetivši da je plaća prosvjetnog radnika pred mirovinu u odnosu na početnika veća samo za 20 posto, dok je, primjerice, u Austriji dvostruko veća.

Mornar traži od sindikalaca da mu kažu gdje da nađe novce, a da smo mi ministri, znali bismo gdje pronaći novce ili ne bismo bili ministri, poručio je Ribić. "Ako ne zna gdje da nađe novce mi ćemo mu pomoći, na primjer mogao bi pitati guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, koji je u jednom intervjuu ustvrdio kako novca ima za sve, ili svog šefa premijera Zorana Milanovića, ali ga se valjda ne sudi ni nazvati, a kamo li nešto tražiti", rekao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ocijenio je izjavu Mornara da su plaće u obrazovanju već povećane za 3,5 posto kao "selektivno pamćenje", jer su za mandata sadašnje Vlade plaće nastavnicima drastično smanjene, najviše onima s najduljim radnim stažem, i do 19 posto, a nenastavnom osoblju od 3 do 13 posto. (HINA)

_____

Prvi program HRT radia, Vijesti u 13h, 26.8.2015.

Media servis, Vijesti u 15h, 26.8.2015.


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO