Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ipak nedovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o referendumu - 17. srpnja 2015.

Poštovane članice i članovi Sindikata,

ipak nismo uspjeli prikupiti dovoljno potpisa građana za oba referendumska pitanja, te se time nisu stekli uvjeti za raspisivanje referenduma o tim pitanjima.

Prema izvješćima, koja smo dobivali s terena na kraju akcije, mogli smo zaključiti kako imamo dovoljan broj potpisa, no kada su stigle potpisne knjige, uvidjeli smo kako su  mnoga izvješća zapravo bila skupna, a ne pojedinačna za svako pitanje.

Ovoga puta nismo uspjeli. Očito su prepreke postavljene pred organizatore bile previsoke.  Na ovom prevažnom pitanju za svakog građana ove zemlje organizatori, 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva, ostali smo sami. Izostala je podrška ostalih sindikata i sindikalnih središnjica, od kojih je jedino Matica hrvatskih sindikata sudjelovala u akciji. Naišli smo na ignoriranje gotovo svih političkih aktera bilo da se radi o poziciji ili opoziciji. Vladajućim oligarhijama i sadašnjim i budućim očito ne odgovara mogućnost da narod može o nečemu odlučivati.  Najutjecajniji mediji prešućivali su akciju i davali informacije o njoj na kapaljku. I konačno, zakazali smo i mi, organizatori. Očito su naše unutarnje slabosti ovoga puta prevladale naša očekivanja. Mnogi sindikalni povjerenici, a posljedično i članovi sindikata, nisu iskazali spremnost sudjelovanju u akciji. To se odnosi na sve sindikate, koji su pokrenuli akciju. Zanimljivost je i činjenica kako je izostao angažman zaposlenika čija smo radna mjesta sačuvali prikupljanjem potpisa za referendum protiv outsorcinga. Niti građani nisu iskazali spremnost staviti potpis na pitanje za  koje su pretpostavili da ih se ne tiče. A vrlo brzo će se svi suočiti s privatizacijom zdravstva, zbog koje će mnogi građani imati osjetno manju dostupnost zdravstvenim uslugama.

Mi ćemo u našem Sindikatu napraviti detaljnu analizu sudjelovanja naših članova u akciji i o tome vas izvijestiti. Isto to će prethodno učiniti Organizacijski odbor akcije Za referendum.

No, naša je inicijativa ipak polučila djelomičan uspjeh, budući da je prijedlog Zakona o referendumu koji je u saborskoj proceduri u drugom čitanju, izmijenjen na način da će se ipak dopustiti prikupljane potpisa na javnim mjestima, a ne samo u uredima državne uprave.

Organizatori akcije, unatoč neuspjehu nisu spremni odustati od borbe za neposrednu demokraciju, te će buduće vrijeme iskoristiti za pripremu akcije kojom bi se uspjelo smanjiti potreban broj potpisa za pokretanje referenduma. To ostaje i dalje izuzetno važno pitanje za sve građane pa će organizatori ove akcije nastojati uključiti i ostale sindikate i udruge građana. Sama činjenica da ovako jake organizacije kao što su sindikata, poglavito školski sindikati, nisu uspjele u zadanom roku prikupiti dovoljan broj potpisa jasno govori u prilog opravdanosti našeg zahtjeva za smanjenjem broja potpisa.

Neuspjeh akcije može nas svakako razočarati, no smatram da bi puno gore bilo da nismo pokušali.

Zahvaljujem svim našim članovima Sindikata, koji su prepoznali važnost ove akcije i koji su u najopterećenijim danima u srednjem školstvu uložili svoje vrijeme i energiju za prikupljanje potpisa.

Ti naši članovi zalog su za uspjeh naših budućih akcija.

 

S poštovanjem,

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

_____

16. srpnja 2015.

TISKOVNA KONFERENCIJA ORGANIZACIJSKOG ODBORA REFERENDUMA 

Građanska inicijativa “Za referendum!” objavila je konačne rezultate prikupljanja potpisa birača u referendumskoj akciji. Prikupljeno je oko 340.000 potpisa po svakom od dva pitanja, što nije dovoljno za raspisivanje referenduma, iako se inicijativa približila potrebnom broju od 381.709 potpisa.

Podsjetimo, u građansku inicijativu “Za referendum!” udružilo se 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva te zajednički pokrenulo prikupljanje potpisa birača za raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje. Akcija prikupljanja potpisa trajala je od 30. svibnja do 13. lipnja 2015. godine te se nakon prikupljanja potpisanih lista diljem Hrvatske i njihove obrade došlo do konačnih rezultata.

   

Nakon objave rezultata, koordinator Inicijative Željko Stipić dodao je kako je ipak prikupljeno oko 90% potrebnih potpisa što je visok postotak obzirom na organizacijsku specifičnost akcije prikupljanja potpisa na dvije različite liste. Nakon četiri referendumske akcije u kojima je sudjelovao Stipić, od kojih su prve tri polučile uspjeh, u ovoj posljednjoj, izjavio je, postavile su se nesavladive prepreke; nije bilo podrške niti političke opozicije niti pozicije, a rezultat toga je bila nevidljivost u javnosti. Podršku ovoga puta nisu pružili niti trgovački lanci koji nisu dozvolili prikupljanje potpisa ispred svojih centara. Građanima je bilo jako teško prepoznati ovakva apstraktna pitanja koja nisu bila obojena ni svjetonazorski ni ideološki ni emotivno stoga se nisu poistovjetili sa akcijom, naglasio je Stipić. Zahvalio se građanima koji su dali podršku te svim volonterima i aktivistima, a posebno je izdvojio povjerenike i volontere iz Splita, Daruvara i Slavonskog Broda koji su svojim entuzijazmom uspjeli motivirati preko 20% tamošnjih građana na potpisivanje referendumskih listi.

Koordinatorica inicijative Mirela Bojić rekla je kako je ova referendumska akcija ipak polučila djelomičan uspjeh, budući da je prijedlog zakona u saborskoj proceduri nedavno izmijenjen na način da ipak dopušta prikupljanje potpisa na javnim mjestima. Naglasila je kako je priprema terena za prikupljanje potpisa izuzetno složen i zahtjevan posao te je rok od 15 dana za 10% potpisa birača prekratak. Otegotne okolnosti su i to što se svi krucijalni zakoni donose pred ljeto kada je najmanji interes i reakcija građana, a tako je bilo i sa prijedlogom zakona o referendumu koji je krenuo u žurnu proceduru donošenja krajem proljeća. Stoga je bilo jako malo vremena za pripremu akcije kojom bi se taj zakon spriječio, rekla je Bojić. Zaključila je kako je pitanje neposredne demokracije koja se ovom akcijom pokušala sačuvati izuzetno važno za sve građane i njihovu budućnost te je apelirala na sve, bili oni članovi sindikata i udruga ili ne, da ne stanu s krajem ove akcije. Najavila je kako će ova inicijativa i dalje razvijati svijest građana o referendumu i poticati ih da se maksimalno aktiviraju u političkom životu. Za kraj je zahvalila svim onima koji su prepoznali važnost ove inicijative, a posebnu zahvalu uputila je svim volonterima.

Poslušajte audio zapis konferencije za medije.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO