Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Jubilarne nagrade bit će isplaćene prema staroj osnovici - 15. lipnja 2015.

(O odluci Vlade RH piše pravnica NSZSŠH gđa. Mirela Matijević Erceg, dipl. iur.)

Vlada RH donijela je 11. lipnja 2015. godine Odluku o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima u javnim službama koji su tijekom 2014. i 2015. godine ostvarili pravo na jubilarnu nagradu, a ista im je isplaćena prema umanjenoj osnovici.

Osnovica za izračun jubilarne nagrade u iznosu od 1.800,00 kuna trebala bi se primjenjivati do prestanka važenja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine br. 141/12), do 12. prosinca 2016. godine.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske omogućio je podnošenje tužbi svojim članovima koji su pravo na jubilarnu nagradu ostvarili u razdoblju od 1. siječnja 2013. godine  do 27. ožujka 2014. godine, pa je stoga broj pokrenutih sporova za 2014. godinu relativno malen.

Članovi koji su pravo na jubilarnu nagradu stekli u prvom tromjesečju 2014. godine mogu čekati isplatu neisplaćenog dijela jubilarne nagrade sukladno Odluci Vlade RH ili, ukoliko već nisu, pokrenuti sudski postupak sukladno ranije objavljenim uputama pravne službe Sindikata.

Odluka Vlade RH o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade ne jamči ujedno i isplatu. Srednjoškolske ustanove će zaposlenicima koji su ostvarili pravo na jubilarnu nagradu u navedenom razdoblju na potpis ponuditi sporazum s poslodavcem kojim će se urediti pitanja sudskih sporova i troškova te pripadajućih kamata. Navedeno ne znači da će se Vlada RH obvezati isplatiti kamate i nastale sudske troškove onim članovima koji su pokrenuli sudske sporove. Članovi koju su Sindikatu dostavili dokumentaciju radi utuživanja razlike neisplaćenog dijela jubilarne nagrade u 2014. godini, u slučaju da od poslodavca prime isplatu neisplaćenog dijela jubilarne nagrade ili eventualno potpišu sporazum, trebaju o tome žurno obavijestiti pravnu službu Sindikata. Ukoliko članovima bude ponuđen sporazum na potpis, savjetujemo da isti nikako ne potpisuju prije savjetovanja sa Sindikatom.

Odluka Vlade RH ne odnosi se na jubilarne nagrade koje su isplaćene u 2013. godini, a za koje je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pokrenuo velik broj sudskih tužbi, temeljem povoljnijeg prava na jubilarnu nagradu reguliranog tada važećim Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama ( Narodne novine br. 7/11).  Sudska praksa u navedenim sporovima je neujednačena i do danas nije donesena odluka Vrhovnog suda RH na uložene revizije protiv negativnih drugostupanjskih presuda. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske borit će se i nadalje za prava oštećenih članova sudskim putem.

 

Odluka Vlade o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO