Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

ReFERendum za reFERendum, lipanj 2015.

 

Prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum Nećete bez naroda - 14. lipnja 2015.

 

Inicijativa koja okuplja 15 sindikata i 7 nevladinih udruga prikupila je dovoljan broj potpisa za referendum pod nazivom "Nećete bez naroda". Izjavili su to koordinatori Inicijative na konferenciji za novinare točno u ponoć.

Sindikati i nevladine organizacije od 30. svibnja prikupljali su potpise za raspisivanje referenduma na dva pitanja: "Jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma?" i "Jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana?"

Naš je prvi cilj bio sačuvati referendum u Hrvatskoj od onih koji ne žele neposrednu demokraciju i koji ne žele da građani mogu na referendumu usprotiviti se štetnim političkim odlukama. Drugi naš cilj bio je olakšati referendum kako bi ubuduće bilo potrebno 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma, rekao je koordinator inicijative Željko Stipić. 

U Inicijativi smatraju da je broj prikupljenih potpisa i veći od potrebne 382.000.

_____

12. lipnja 2015.  - GRAĐANSKA inicijativa "Za referendum – Nećete bez naroda!" održala je danas u 11 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu  izvanrednu press konferenciju na kojoj je objavila prve rezultate prikupljanja potpisa.

Iza inicijative 'Za referendum' 12 je dana prikupljanja potpisa, a 3 su dana ostala za spas neposredne demokracije, poručili su organizatori na konferenciji za novinare na Trgu bana Jelačića. 'Bez referenduma nema neposredne demokracije, a bez neposredne demokracije nema demokracije uopće - rekao je Željko Stipić. 

Organizatori su zadovoljni tempom skupljanja potpisa te najavljuju kako će ih prikupiti i više nego dovoljno. Najviše potpisa prikupljeno je u Splitu gdje je u 9 dana skupljeno 16 tisuća potpisa. U Zagrebu je u prvih 11 dana bilo više od 85 tisuća potpisa. Stipić se pohvalio i kako su imali veliku pomoć Katoličke crkve. Uz Crkvu pomagali su i aktivisti Živog zida, dok za odmaganje inicijatori prozivaju aktualnu vlast.

Malo je frka i moramo pojačati kampanju - poručio je Vilim Ribič. Moramo njegovati građansku svijest i odgovornost, biti prvo građani, a onda potrošači - istaknuo je se osvrnuo na komentara kako građani na referendumu mogu donijeti pogrešne odluke. Građani do sada nisu donijeli pogrešne odluke, a političari jesu i nastavit će raditi za krupni kapital i medije dok će građane tretirati kao ovce svake 4 godine. (hrt.hr)

   

_____

Je li vam već muka od referenduma? - index.hr

   

_____

Referenduma za referendum - Vox tv, Zadar

_____

B. MIHALINEC PRIKUPLJAO POTPISE - infocentar virovitica

   

_____

Počelo prikupljanje potpisa za Referendum i u Bjelovaru - bbz.info.hr

   

_____

Prikupit ćemo milijun potpisa i sačuvati pravo na referendum - Glas Istre (izvješće o tiskovnoj konferenciji Inicijative i predsjednika NSZSŠH u Puli), 2. lipnja

"Ovo je najvažniji referendum nakon onog o osamostaljenju" - tiskovna konferencija u Rijeci, 3. lipnja

   

_____

Branimir Mihalinec u emisiji Aktualno u 17, 2. lipnja 2015.

_____

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA POPISIVAČKIH MJESTA ŠIROM HRVATSKE

         

_____

REFERENDUM ZA REFERENDUM Odličan odaziv, organizatori zadovoljni. Očekuje se milijun potpisa

   

I u Šibeniku počelo prikupljanje potpisa za akciju 'Nećete bez naroda'

   

Nećete bez naroda i u Metkoviću!

   

Virovitica: Počelo skupljanje potpisa za referendum

 

_____

U četvrtak 28. 05. 2015. u prostorijama Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu tiskovnom konferencijom građanima Varaždinske županije predstavljena je inicijativa „Za referendum“.

Okupljenim novinarima obratili su se Sanja Šprem predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Zvonimir Lončar povjerenik NSZSŠH za Varaždinsku županiju.

Predstavljajući inicijativu, koja je okupila 15 sindikata i 7 građanskih udruga, napomenuli su kako je njezin cilj obrana referenduma kao najjačeg instituta neposredne demokracije, kojim građani raspolažu kao mogućnošću korektiva odluka vladajućih elita unutar izbornog ciklusa.

Kako je novim prijedlogom Zakona o referendumu, koji je upravo u proceduri u Hrvatskom saboru, Vlada organiziranje referendumskih inicijativa dovela u sferu nemoguće misije, organizatori su pozvali građane da svojim potpisom podrže dva referendumska pitanja i time spriječe nakanu o prikupljanju potpisa za referendum u uredima državne uprave i smanje broj potrebnih potpisa na fiksnih 200 000.

Prikupljanjem dovoljnog broja potpisa pošaljimo jasnu poruku kako ni jedna Vlada mimo volje građana neće moći odlučivati o najvažnijim pitanjima za njihovu budućnost i budućnost njihove djece – to im jednostavno ne smijemo dozvoliti i zato im svakim potpisom poručimo NEĆETE BEZ NARODA!  

Potpisi će se prikupljati od 30. 05. do 13. 06. 2015. godine u svim gradovima i općinskim središtima Varaždinske županije.

_____

NA NARODNOM TRGU I KOD MOSTA Zadrani potpisuju "Referendum o referendumu"

U subotu je u Zadru i cijeloj Hrvatskoj započela akcija prikupljanja potpisa za Referendum o referendumu koja će trajati do 13. lipnja. Cilj ove akcije je očuvanje prava na referendum u Hrvatskoj. Potpisi za referendum u Zadru prikupljaju se na Narodnom trgu i na Branimirovoj obali kod mosta, a u pripremi su i štandovi kod bolnice i pošte.
Ovoga puta građani će se na javnim mjestima moći potpisivati za dva referendumska pitanja, u za to predviđene potpisne knjižice. Za to treba pripremiti OIB ili JMBG. Radi se o sljedećem: prijedlog izmjena Zakona o referendumu znatno bi otežao način prikupljanja potpisa.

   

Naime, prijedlog zakona predviđa da se potpisi više ne bi prikupljali na javnim mjestima, nego u Uredima državne uprave. Time bi se jako otežalo prikupljanje potpisa, tj. prikupljanje više od 400 000 potpisa postala bi nemoguća misija. Drugi zahtjev je smanjenje broja potrebnih potpisa s više od 400 000 na razumnih 200 000 potpisa, što bi predstavljalo smanjenje postotka birača s približno 10% na 5 %. Slogan ove akcije glasi: "Nećete bez naroda!".

Taj slogan je odabran jer je ova referendumska inicijativa važna za sve hrvatske državljane te se njome želi sačuvati institut referenduma za buduće generacije. Inicijativa okuplja 15 sindikata i 7 građanskih udruga, a njezin je njezin cilj obrana referenduma kao najjačeg instituta neposredne demokracije, kojim građani raspolažu kao mogućnost utjecaja na odluke vladajućih unutar izbornog ciklusa.

Pogledajmo neka iskustva Europskih zemalja: u Italiji, kako bi se pokrenula procedura potrebno je prikupiti 500 000 potpisa (cca. 1% birača). Potpisi se mogu prikupljati 3 mjeseca. U Poljskoj se mora osnovati inicijalni odbor kojeg čini 15 građana. Odbor mora u roku od 3 mjeseca prikupiti najmanje 100 000 potpisa birača (cca. 0,26%). Inicijativu za održavanje obvezujućeg referenduma o nekom zakonu/ prijedlogu zakona u Sloveniji19 može pokrenuti 40 000 birača (cca.2% od ukupnog broja birača) ili većina zastupnika zastupničkog doma. U Hrvatskoj je to čak 10 % birača uz rok prikupljanja od 15 dana, što organizatore referenduma stavlja pred vrlo težak zadatak. Očito je da vlastima ne odgovara institut referenduma. Mi smo u Hrvatskoj imali svega tri održana referenduma: 1991. referendumom se odlučivalo o neovisnosti Republike Hrvatske, referendumom se odlučivalo o pristupanju EU, kao i o ustavnoj definiciji braka. Usporedbe radi, u Italiji se od 1974. (o pitanju razvoda brakova), a do 2006. godine održalo više od 60 referenduma.

Slovenija je za 21 godinu (od osamostaljenja) održala 18 referenduma na nacionalnoj razini i 2 na lokalnoj. Danska je također jedna od zemalja s velikim brojem održanih referenduma, naročito onih na lokalnoj razini. U razdoblju između 1970. i 2002., održano je više od 160 referenduma, koji su, iako savjetodavne naravi, shvaćeni iznimno ozbiljno, a uglavnom su se odnosili na pitanja lokalne infrastrukture. 

Razlozi neznatnog broja referenduma u Republici Hrvatskoj mogu se tražiti u zatvorenosti procesa odlučivanja od strane političkih elita u proteklih 20 godina, neuređenom zakonodavstvu kao i strogim uvjetima za pokretanje referenduma od strane građana. 

Pozivaju se građani Zadra i Zadarske županije da svojim potpisom podrže ovu akciju.

 

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO