Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikat ne odustaje od plaćanja dopunske nastave - 17. svibnja 2015.

Kaos unose i dva suprotna naputka Sindikat: Ne mogu u istoj grupi istovremeno biti negativno ocijenjeni učenici I., II. i III. razreda iz matematike Ministarstvo: Dopunski rad škola može organizirati i na razini programa ili u kombiniranim razrednim odjelima,

Mirela Lilek, jutarnji.hr

Štrajk nije opcija. Produktivnija varijanta bit će prebrojati svakom nastavniku koliko je sati odradio u dopunskoj nastavi, a kako im taj rad Ministarstvo obrazovanja ne kani platiti, sindikat će naknadu za odrađeni posao zatražiti pojedinačnim sudskim tužbama.

Najavio je to Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je pokušao putem pregovora s ministarstvom Vedrana Mornara ishoditi da se ove godine rad nastavnika u dodatnoj nastavi po završetku školske godine dodatno i plati.

Više od 400 škola

Za tu opciju Mornar nije, pa je svim srednjim školama, njih više od 400, poslao naputak u kojemu kaže: “Ravnatelji škola trebaju voditi računa da organiziraju dopunski rad u školama u okviru 40-satnog radnog vremena nastavnika sukladno zaduženjima koja se obavljaju u navedeno vrijeme, a u skladu s ugovorom o radu”. U sindikatu takav naputak smatraju nezakonitim, što planiraju dokazati novim valom sudskih tužbi zbog neisplate prekovremenih sati rada.

U naputku piše i da je škola dužna organizirati pomoć u učenju kroz dopunski rad učenicima koji na kraju školske godine imaju nedovoljan iz najviše dva nastavna predmeta (s više od toga se pada razred). Koliko bi takvih učenika moglo biti, u Ministarstvu i Sindikatu ne znaju ni okvirno.

Kao u II. svjetskom ratu

Nepoznanica je i broj tužbi, jer se ne zna koliko će nastavnika i koliko sati ukupno odraditi dopunsku. Zna se tek da za svakog učenika s jedinicom ili dvije valja organizirati dopunsku od minimalnih 10 do najviše 25 sati. Ono što više zbunjuje jest što su iz Nezavisnog sindikata i Ministarsta znanosti izašla dva različita naputka što se tiče same organizacije dopunske nastave.

Dok u Sindikatu izričito kažu - nemojte u istu grupu za dopunski rad miješati učenike s negativnim ocjenama iz različitih programa i predmeta (pa navode primjer: ne bi bilo primjereno da u istoj grupi istovremeno budu negativno ocijenjeni učenici I., II. i III. razreda iz matematike), u Mornarovu naputku stoji suprotno - kombinacija razreda i programa je moguća.

- Način na koji su oni to zamislili ne daje ni najmanju šansu za kvalitetnu organizaciju dopunske nastave u školama - tvrdi Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata. To je, nastavlja, nepoštivanje profesije od strane ministra.

- Zamislite učenike različitih razreda i programa na istome satu matematike. Svaki od njih imao je drugog nastavnika. Dolazimo do idile kakvu smo imali u školama nakon Drugog svjetskog rata, da jedan učitelj drži jednu školu i sve predmete istovremeno - kritizira Mihalinec i zaključuje - ovime se naprosto gubi smisao dopunske nastave.

Ne znamo koliko učenika ima jedinice

U Ministarstvu obrazovanja kažu da nemaju podatke o broju učenika s jednom ili dvije negativne ocjene na kraju školske godine.

- Lani je od ukupnog broja ocjena u srednjim školama (653.013) negativnih 28.176 (4,31 posto). Iz te brojke nije moguće doznati o kojem je broju učenika riječ jer sustav u ovom trenutku takav izvještaj ne može isproducirati iz e-matice. Ono što se iz izvještajnog sustava može dobiti jest podatak o broju negativnih ocjena po predmetu, odnosno po školi, no ne i o broju negativnih ocjena po učeniku, kažu u Ministarstvu. Inače, na ime pravomoćnih sudskih presuda Ministarstvo je lani isplatilo gotovo 1,8 milijuna kuna, a u proračunu za 2015. za izvršenje prsuda predviđeno je 3,2 milijuna.

_____

Dopunska nastava: dopis ministra izazvao dodatnu zabunu

Produžna nastava preko leđa ravnatelja i nastavnika 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO