Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Dopunska nastava: dopis ministra izazvao dodatnu zabunu - 15. svibnja 2015.

PIŠE: Marijana Cvrtila, Slobodna Dalmacija

Produžna nastava neće dobro sjesti ni učenicima, a ni njihovim profesorima, to je sasvim sigurno.

Dopis koji je ministar obrazovanja Vedran Mornar prije dva dana poslao školama i učeničkim domovima u vezi s provedbom produžne nastave, umjesto pojašnjenja koja su očekivali, još je više uzburkao stanje u zbornicama. Tako barem tvrde nastavnici koji su, umjesto konkretnih rješenja, dobili upute iz kojih mnogo toga nije jasno, a jedino što se može s velikom vjerojatnošću iščitati jest da produžna nastava za loše đake neće biti dodatno plaćena.

Podsjetimo, ta nastava u trajanju od deset do 25 sati po predmetu uvedena je ove godine, umjesto dosadašnjeg prvog, ljetnog popravnog roka. Učenici koji imaju do dvije jedinice sada će nakon završetka nastavne godine pohađati dopunsku nastavu koja može trajati i nekoliko dana. Škole će odrediti koliko točno, a iz ministrova dopisa je tek vidljivo da može početi najranije četiri dana nakon završetka školske godine, što (zbog vikenda i državnog praznika) znači ne prije 23. lipnja. Nakon dva dana ponovno je praznik, pa je vrlo izvjesno da se produžna može rastegnuti do srpnja.

Jesenski rok

Ministar navodi da će stručna vijeća škola biti ta koja mogu izraditi program rada za dopunski rad i definirati ispit kojim će se provjeravati očekivani ishodi učenika u dopunskom radu. Zaključnu ocjenu donijet će predmetni nastavnik na zadnjem satu te produžne nastave. Ako ne položi ispit, učenik će morati na jesenski rok, kada nema produžne nastave, nego samo polaganje pred povjerenstvom.

Sindikati su već upozoravali da će tako doneseno ad hoc rješenje usred godine donijeti kaos, s obzirom da će se u isto vrijeme u srednjim školama održavati državna matura i produžna nastava.

– Što znači preporuka da se produžna može organizirati u “kombiniranim razredima”?! Da će nastavnik u istom razredu imati učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda? Ili da će u istom razredu sjediti učenici iz A, B, C razreda kojima isti predmet predaju različiti nastavnici? Koji će od njih voditi produžnu nastavu? Hoće li zaključnu ocjenu donositi nastavnik koji im nije predavao tijekom godine? – pregršt je pitanja koje postavljaju nastavnici, a prenosi Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

– To podsjeća na davna vremena kada je jedan učitelj predavao sve predmete i držao nastavu učenicima svih razreda zajedno – kaže Mihalinec.

– Ako učenik iz opravdanih razloga, na primjer bolesti, ne može na dodatni rad, moramo mu omogućiti polaganje ispita u propisanim rokovima. Što to znači? Da će nastavnici morati raditi cijelo ljeto? – pita se Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

Da bi problema moglo biti, smatra i Suzana Hitrec, šefica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Iako ističe da je namjera predlagača bila najbolja (rasterećenje učenika i roditelja od plaćanja instrukcija), teško će biti izbjeći probleme.

– Poteškoća bi moglo biti u školama koje imaju malo nastavnika, a potrebni su istodobno za dežurstva na maturi i dopunski rad, kao i u strukovnim školama u kojima jedan nastavnik predaje i šest-sedam predmeta. Kako će to rješenje o produžnoj nastavi zaživjeti, ne može znati nitko dok ne prođe prva godina provedbe – smatra Hitrec.

(Pročitajte i ovo: Produžna nastava preko leđa ravnatelja i nastavnika)

Spremni na tužbe

Iz ministrova dopisa vidljiva je preporuka da se produžna nastava organizira u okviru 40-satnog radnog vremena nastavnika, što znači da vjerovatno neće biti dodatno plaćena. Sindikati su spremni, kaže Mihalinec, na tužbe, ali nakon završetka nastave, kada se vidi ukupna satnica koju je svaki nastavnik ostvario na taj način.

– Ako se taj rad plati, odaslala bi se poruka da treba davati negativne ocjene kako bi se ostvario honorar. Ni drugi poslovi, poput dežurstva na maturi, nisu plaćeni – drži Hitrec.

 

Računi za dom

Ministar je naložio đačkim domovima da osiguraju smještaj i prehranu korisnicima i u vrijeme produžne nastave. Država subvencionira smještaj samo za deset mjeseci, dok traje škola, ali ne i za srpanj i kolovoz, pa se postavlja pitanje podmirenja novog troška.

– Ne vjerujem da će tih učenika biti mnogo, ali ćemo učiniti sve da im pomognemo. Ne znamo još hoće li morati dodatno platiti smještaj i prehranu, to će reći Vlada – kaže Josip Matuha, ravnatelj učeničkog doma u Požegi.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO