Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Predstavljena referendumska pitanja - 18. svibnja 2015.

Na konferenciji za tisak građanske inicijative „ZA REFERENDUM!“ održanoj 18. svibnja 2015. godine, objavljena su referendumska pitanja za koja će se prikupljati potpisi birača od 30. svibnja 2015. do 13. lipnja 2015.

Referendumska pitanja obrazložili su ustavnopravni stručnjaci Pravnoga fakulteta u Zagrebu: prof. dr. sc. Robert Podolnjak i doc. dr. sc. Đorđe Gardašević.

Prvo pitanje koje se tiče izmjene Ustava glasi:

„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

Drugo pitanje tiče se izmjene Zakona o referendumu i glasi:

„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak kazao je kako je prilikom pisanja prvoga pitanja prevladalo stručno stajalište da bi se Ustavom trebao definirati točan broj potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma. To kao smjernicu nalaže Venecijanska komisija (savjetodavno tijelo Vijeća Europe za demokraciju putem prava), a u Ustavima europskih zemalja je točno definiran broj potpisa puno češći od postotka broja birača. U hrvatskom Ustavu sada je definirano da će se raspisati referendum ako to zatraži 10% od ukupnog broja birača. Taj postotak pokazao se kao praktični problem za prikupljanje potpisa jer se nije znalo koliki je to točan broj birača. Definiranjem broja potpisa birača na 200.000 riješio bi se taj problem te bi se potreban broj potpisa prepolovio u odnosu na sadašnje stanje čime bi se Hrvatska po tom kriteriju svrstala u sredinu ostalih europskih država, argumentirao je prof. Podolnjak.

Drugo pitanje kojim se traži prikupljanje potpisa na mjestima javnog okupljanja, nastavio je prof. Podolnjak, odgovor je na postojeći Zakon o referendumu. Sadašnji Zakon nalaže da se prikupljanje potpisa može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela lokalne samouprave. U praksi to je rezultiralo time da su gradonačelnici sami odlučivali koliko je to mjesta. Na primjeru Splita gradonačelnik je za referendum o braku dodijelio 80 mjesta za prikupljanje potpisa, za referendum o outsourcingu 9, dok je za referendum o monetizaciji gradonačelnik odredio samo 4 mjesta za prikupljanje potpisa. Ovo drugo referendumsko pitanje smjera tome da se izmijeni postojeći Zakon kako bi se uskratila mogućnost gradonačelnicima i tijelima lokalne samouprave da po svojoj procjeni odluče na koliko će mjesta dozvoliti prikupljanje potpisa, zaključio je prof. Podolnjak. Na kraju je dodao kako praksa odvojenih pitanja nije neuobičajena te su se ta dva pitanja morala odvojiti jer ako bi se dva različita zahtjeva spojila u jedno pitanje, mogao bi se rušiti referendum. Obrazložio je to time što neki građani možda neće biti za obje promjene, a spajanjem obiju u jedno pitanje građani ne bi bili u mogućnosti odlučiti za koju će dati glas. Postavljanjem ova dva zahtjeva u dva različita pitanja osigurano je to da se referendum u ovom slučaju neće dogoditi samo ako Hrvatski Sabor izmijeni Ustav na način da odredi 200.000 potpisa birača za raspisivanje referenduma i ako također Sabor izmijeni postojeći Zakon o referendumu u članku kojim se reguliraju mjesta prikupljanja potpisa, zaključio je prof. Podolnjak.

Doc. dr. sc. Đorđe Gardašević konstatirao je kako se saborski zastupnici već godinama ne mogu dogovoriti oko izmjene Zakona o referendumu stoga je vrijeme da građani sami pokrenu izmjene. Uz ove dvije izmjene koje građani traže putem ove inicijative, postoji još niz odredbi Zakona o referendumu koje bi trebalo izmijeniti, a jedna od njih je precizno definiranje stvari o kojima se može definirati referendum. Ova referendumska inicijativa se nada da će ovom akcijom dati poticaj Saboru da krene rješavati sva pitanja o Zakonu o referendumu koja su se trebala riješiti još prije 5 godina, zaključio je doc. Gardašević i dodao kako se ova referendumska akcija tiče svih građana Republike Hrvatske.

Koordinator inicijative „Za referendum!“, g. Željko Stipić za kraj je jasno obrazložio: „Potpisi će se prikupljati na jednom mjestu, ali će biti dvije liste u dvije različite boje, svaka sa svojim pitanjem kako ne bi bilo zabune što čovjek potpisuje.“ Osobe koje će na štandovima prikupljati potpise će sve objasniti građanima koji odluče dati svoje potpise za ova dva referendumska pitanja tako da neće biti nejasnoća. Za kraj, g. Stipić je naglasio važnost ove akcije jer se građani od loših vlasti brane institutom referenduma.


Poslušajte audio snimku konferencije za tisak. 


Letak sa referendumskim pitanjima.


Uskoro prikupljanje potpisa za referendum protiv Zakona o referendumu - jutarnji.hr

_____

14. svibnja 2015.

Predstavljena inicijativa ZA FER REFERENDUM

Građanska inicijativa „ZA REFERENDUM!“, sastavljena od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva, na tiskovnoj je konferenciji najavila akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim će se tražiti smanjivanje broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma na 200.000 potpisa te prikupljanje potpisa birača na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Potaknuti prijedlogom novoga Zakona o referendumu koji je u saborskoj proceduri pred usvajanjem, a koji donosi znatna ograničenja za održavanje referenduma kojeg zatraže birači, građani su se okupili u inicijativu kako bi pokušali ublažiti štetne posljedice donošenja takvog zakona. Naime, novi Zakon o referendumu uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani čime će se otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa birača. Veliki broj građana neće biti u prilici dati svoj potpis radi toga što uredi državne uprave ne rade tijekom cijeloga dana niti vikendom, nema ih dovoljno na području države, a mnogobrojna naselja (posebno ruralna) nemaju nikakvih ureda državne uprave. Slab učinak ostvarit će i prikupljanje potpisa putem sustava e-građani jer je broj građana koji se koriste tim sustavom izuzetno nizak, između ostalog i radi nedovoljne pokrivenosti građana računalima i internetskom vezom.

Novi zakon ne predviđa brojčano iskazivanje potpisa birača koje je potrebno prikupiti da se inicira referendum što ostavlja veliki prostor za manipulacije od strane državnih tijela s popisom birača i određivanjem broja potpisa koje je potrebno prikupiti. Prijedlog novoga Zakona o referendumu donosi još niz otegotnih odredbi, međutim za početak se treba spriječiti donošenje gore navedenih odredbi koje će jako otežati, a moguće i u potpunosti onemogućiti građanima njihovo ustavno, demokratsko pravo odlučivanja putem referenduma.

   

Predsjednik sindikata „Preporod“ i koordinator Inicijative „ZA REFERENDUM!“ g. Željko Stipić, započeo je konferenciju za tisak predstavljanjem ove inicijative 15 sindikata čije ukupno članstvo broji preko 100.000 građana i 7 udruga koje su se dokazale u radu i aktivizmu. Vlada ponukana učincima dviju prethodnih referendumskih inicijativa; protiv outsourcinga i monetizacije, koje su zaustavile provedbu istih i sačuvale radna mjesta, odlučila je donošenjem Zakona o referendumu koji oduzima mjesta prikupljanja potpisa, sindikatima i udrugama oduzeti ključan alat njihovog djelovanja – mogućnost organizacije referendumskih aktivnosti. Sindikati i udruge civilnog društva stoga su se odlučili na zajednički korak: „Za referendum borimo se referendumom“, kazao je g. Stipić i dodao kako je u toj jednoj rečenici opisana ova akcija koja će započeti 30. svibnja. Negativna referenca za Hrvatsku je što je se izvana gleda kao zemlju bojažljive demokracije jer se političke garniture boje svoga naroda i korekcije loših političkih odluka. Svrha neposredne demokracije je ispravljanje takvih loših odluka referendumom jer se neposredna i posredna demokracija ne isključuju, već nadopunjuju. Ovom akcijom prikupit će se dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma koji će sačuvati neposrednu demokraciju u Republici Hrvatskoj zaključio je g. Stipić.

Koordinator Inicijative i član udruge „Zelena akcija“ g. Enes Ćerimagićrekao je kako smo ponovno u situaciji u kojoj organizirani građani moraju odraditi ono što politika ne može. Ovom akcijom odlučili smo očuvati i unaprijediti mjesta za prikupljanje potpisa te smanjiti broj potrebnih potpisa koji se pokazao kao veliko ograničenje. Ovime se želi omogućiti što većem broju građana da obavljaju svoju funkciju odgovornih građana korigirajući loše odluke vlasti. Nabrojao je prijetnje od privatizacije prirodnih resursa, voda, šuma, eksploatacije nafte iz Jadrana i stoga naglasio važnost ove akcije kojom će se spasiti mogućnost građana da sami iniciraju instrument neposrednog odlučivanja.

Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata i koordinatorica Inicijative gđa. Mirela Bojić izjavila je kako će se u akciju ići sa dva referendumska pitanja, jedno će se ticati Zakona o referendumu vezano za mjesta prikupljanja potpisa, dok će se drugo pitanje ticati izmjene Ustava u pogledu potrebnog broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma. Naglasila je građanima važnost akcije jer ako se izglasa ovaj Zakon o referendumu, sam referendum neće moći biti praktično proveden. U uredima državne uprave biti će nemoguće skupiti preko 400.000 potpisa koliko je sada potrebno te će referendum stajati kao mrtvo slovo na papiru. U Sloveniji je za građanski referendum potrebno sakupiti samo 40.000 potpisa, a kada bi taj omjer prenijeli u Hrvatsku, kod nas bi trebalo sakupiti 80.000 potpisa, kazala je gđa. Bojić i naglasila kako Inicijativa neće ići s tako niskim zahtjevom jer misle da je ipak 200.000 jedan značajan broj građana kojima bi se trebalo omogućiti izjašnjavanje svojih mišljenja.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata g. Mijat Stanić podsjetio je na uspjehe Inicijativa protiv outsourcinga i monetizacije, koje su unatoč tome što ti referendumi nisu održani, sačuvale radna mjesta i spriječile davanje autocesta u koncesiju. Napomenuo je kako se g. Milanović dok je bio u oporbi zalagao za smanjenje potrebnog broja potpisa na 5% ukupnog broja birača, međutim to se nije dogodilo. „Budućim generacijama želimo ostaviti oružje kojim su spašeni 27.000 radnih mjesta i autoceste“, naglasio je g. Stanić i napomenuo kako je ovaj referendum najvažniji od svih do sada jer: “…ako izgubimo ovo što ovim referendumom tražimo, referenduma više nikada biti neće.“

Na kraju konferencije gđa. Bojić je upozorila na posljedice donošenja zakona koji bi onemogućio građanski referendum, a koje bi se uskoro mogle osjetiti; naime u hitnu proceduru je ušao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji vodi ka privatizaciji javnoga zdravstva. O tako važnom pitanju; žele li građani u Hrvatskoj kao socijalnoj državi javno ili privatno zdravstvo, građani bi trebali imati pravo izreći svoje stavove. Ako ova građanska inicijativa ne uspije, o tom pitanju niti o bilo kojem drugom građani neće moći više reći ništa, zaključila je gđa. Bojić.

Podsjetimo još jednom da akcija prikupljanja potpisa za referendum započinje 30. svibnja 2015. godine.

Poslušajte audio snimku konferencije za tisak.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO