Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U srednje škole ove godine upisuje se 3000 učenika manje nego lani - 12. svibnja 2015.

Za generaciju đaka koji ove godine upisuju prvi razred srednje škole rezervirano je oko 3000 mjesta manje nego lani, odnosno čak 5000 mjesta manje nego prije pet godina. Budući da se broj upisnih mjesta u srednju školu planira ovisno o broju učenika koji završavaju osnovnu, jasno je da je riječ o padu učeničke populacije u Hrvatskoj: generacija koja ove godine upisuje srednju je 2000. godište, a te je godine u Hrvatskoj rođeno 43.746 djece. Pet godina prije toga rođeno je 50.182 djece.

Dovoljno mjesta

U prvi razred srednje škole plan je u školskoj godini 2015/16. upisati 48.589 učenika, dok je u prošloj školskoj godini planiran upis 51.688 učenika. Godinu ranije, u školskoj godini 2013/14., bilo je mjesta za 53.360 učenika, a primjerice 2010/11. za njih 53.504. Unatoč izraženijem padu broja učenika, očito je da će i ove godine u srednjim školama biti dovoljno mjesta: osme razrede - po zadnjim podacima iz e-Matice Ministarstva obrazovanja - upravo završava 42.427 đaka.

Pojačana gužva i ove se godine može očekivati u gimnazijama. Prema Odluci o upisima koju je jučer potpisao ministar Vedran Mornar, u prvim razredima gimnazija ove godine bit će mjesta za 11.767 učenika, što je čak 1000 mjesta manje nego prošle, kada je planiran upis 12.706 učenika u prvi razred gimnazija. Godinu ranije kvota za gimnazijalce iznosila je 12.801 mjesto.

Iako je znatno pao ukupan broj upisnih mjesta u gimnazijama, zanimljivo je da je broj razrednih odjela ostao identičan. Tako u Odluci o upisima iz školske godine 2013/14. stoji da su za gimnazijalce planirana 474 razreda, koliko i ove godine. Riječ je o oko 24 posto ukupne generacije učenika koji se upisuju u srednje škole, dok je prošle godine postotak rezerviranih mjesta za gimnazije iznosio 25 posto.

Vjerske škole

Najviše mjesta rezervirano je u četverogodišnjim strukovnim školama (oko 40 posto) i riječ je o 19.819 učenika u 808 razreda. U trogodišnjim školama bit će mjesta za 8598 učenika u 353 razreda, a u programima za obrte za oko 4800 učenika, odnosno 200-tinjak razreda.

Prema novoj Odluci o upisima, u vjerskim školama ima mjesta za 879 učenika, a u privatnima za 1536 učenika. Do prije nekoliko godina te je dvije kategorije škola (iako obje, zapravo, privatne s pravom javnosti, no u strukturi upisa one se razdvajaju) upisivao podjednak broj đaka.

Ono zbog čega su zadnjih dana roditelji učenika koji završavaju osnovnu na iglama jest to što detalje o elektronskim upisima doznaju u gotovo posljednjem trenu. Konkretno, od jučer je službeno potvrđeno Odlukom da početak prijava kandidata u sustav počinje 25. svibnja, a 26. lipnja kreću prijave obrazovnih programa.

Datum na koji će se zaključati prijava obrazovnih programa je 8. srpnja, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 11. srpnja. Deset dana poslije znat će se broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, koji počinje 24. kolovoza.

Dodatna prava

Ministarstvo znanosti poslušalo je savjet struke i ove godine prebacilo predaju papirnate dokumentacije u škole na sredinu srpnja. Tako će se potvrde školske medicine, liječničke svjedodžbe medicine rada, ugovori o naukovanju učenika i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis u srednje škole donositi od 13. do 17. srpnja.

U službenoj odluci je naglašeno da učenici koji ne dostave dokumentaciju u propisanim rokovima gube pravo upisa u ljetnom upisnom roku. Ostaje im da se kandidiraju za upis u jesenskom, na preostala slobodna mjesta. Za jesenski rok u pravilu ostaje slobodno oko 5000 upisnih mjesta. (jutarnji.hr)

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO