Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Dnevnice za natjecanja ne isplaćuju se u skladu s Kolektivnim ugovorom - 12. svibnja 2015.

U pismu povjerenicima Sindikata glavnog tajnika Sindikata Nijaza Karića objašnjavaju se uvjeti i daju uputstva u vezi isplate dnevnica mentorima i mentoricama učenicima na natjecanjima. 

_____

       Slijedom više upita i  zahtjeva za zaštitom prava nastavnika mentora/ca na isplatu pripadajuće dnevnice za dane sudjelovanja na državnim natjecanjima/smotrama, a po osnovi članka 25. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama (N. N. 72/14) –Dnevnica, zatražili smo žurno očitovanje o predmetnim obvezama Agencije za odgoj i obrazovanje kao organizatora natjecanja i smotri te o obvezama ravnatelja srednjoškolskih ustanova prema zaposlenicima mentorima/cama sudionicima državnih natjecanja/smotri, uz najavu sudske zaštite prava članova Sindikata.

       Naš zahtjev smo utemeljili na činjenicama:

       Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama člankom 25.stavkom 2. je određeno da „Zaposleniku upućenom na službeno putovanje s učenicima koje traje najmanje 8 sati isplaćuje se iznos pune dnevnice neovisno o osiguranoj prehrani i smještaju“.

Također upućujemo da na strani poslodavca Kolektivni ugovor obvezuje Vladu Republike Hrvatske, školski odbor i ravnatelja ustanove u kojoj se obavlja srednjoškolska djelatnost.

       Od strane dijela ravnatelja srednjoškolskih ustanova navedene obvezujuće odredbe Kolektivnog ugovora u postupku obračuna i isplate dnevnica nastavnika mentora/ca sudionika državnih natjecanja/smotri se velikim dijelom ne poštuju.

       Većina srednjoškolskih ustanova isplaćuje dnevnice u veličini iznosa od 30% dnevnice obrazlažući to jednostrano  Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2015. godini, odnosno sadržajem 13. poglavlja Uputa, Financiranje, vezanog za primjenu članka 17. Pravilnika o naknadama putnih i drugih troškova na službenom putovanju, te neutemeljenom primjenom Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

       Ravnatelji istim postupanjem ignoriraju činjenice iz navedenih uputa, da agencija sufinancira školama troškove dnevnica za mentore koji su sudjelovali na državnoj razini natjecanja/smotre do iznosa 30% dnevnice neovisno o obračunu dnevnice od strane škole kao poslodavca.

U istom postupku, neutemeljenim pozivanjem u Uputama na primjenu odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama se ignorira činjenica da se na zaposlenike u sustavu srednjoškolskog obrazovanja primjenjuju te su obvezujuće odredbe Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, te se također posredno ignoriraju odredbe članka 9. stavka 3.  Zakona o radu o primjeni najpovoljnijeg prava.

        Slijedom našega zahtjeva zaprimili smo očitovanje Agencije za odgoj i obrazovanje u kojem se vrlo jasno konstatira obveza poslodavca na poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama koji ga obvezuje i isplatu zaposleniku koji je upućen na službeno putovanje s učenicima srednjoškolske ustanove koje traje najmanje osam sati punog iznosa dnevnice (zadnje zaglavlje na drugoj stranici 

           Ukoliko se  u vašim ustanovama uskraćuje navedeno pravo zaposlenika, molimo vas da žurno izvijestite nastavnike mentore/ice i ravnatelje ustanova o utemeljenosti ovoga prava te da ih uputite na postupak ostvarivanja istoga.

               U uvjetima osporavanja prava upućujemo da se žurno obrate tajništvu Sindikata.

 

Glavni tajnik Sindikata

Nijaz Karić, prof.

 

 

 

Očitovanje AZOO - dnevnice na natjecanjima
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO