Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Produžna nastava - argumentima sile protiv argumenata pedagogije - 29. travnja 2015.

Otvoreno pismo ministru Vedranu Mornaru

 

Gospodine Mornar,

nedavno ste za jedne dnevne novine izjavili kako ste upoznati s pritužbama nastavnika o nemogućnosti provedbe produžne nastave u srednjim školama, te da ste uvjereni da su ravnatelji sposobni to organizirati. Dodatno ste to i pojasnili, citiram: " Ponavljača, učenika koji nisu uspješno završili školu sigurno neće biti puno. U jednoj ih se školi može nabrojati na prste jedne ruke. Ove godine može jedan nastavnik matematike odraditi produžnu nastavu za cijelu školu, sljedeće godine netko drugi. Mislim da tu prevelikog dodatnog opterećenja ne bi trebalo biti. Radna godina traje 11 mjeseci i ono što je osnovni problem što su nam zaduženja podijeljena na početku godine i nismo računali na to da nećemo morati raditi iza 15. lipnja. Ja bih postavio protupitanje: što se zbiva u školama nakon 15. lipnja?

Vaša pomoćnica za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac tvrdi kako je dopunski rad ( produžna nastava ) uveden zbog učenika, te da većina ravnatelja smatra da s organizacijom produžne nastave neće imati problema.

Onim ravnateljima koji ne znaju kako će to obaviti,  ponudili ste pomoć.

To su nama do sada jedini poznati argumenti iz MZOS-a, koje smo čuli nakon našeg dvomjesečnog sastančenja i argumentiranja o svim razlozima zbog kojih se produžna nastava ove godine neće moći organizirati na primjeren način u svim srednjim školama, te da na taj način Vi provodite diskriminaciju nekih učenika, koji nisu pozitivno ocjenjeni iz pojedinih nastavnih predmeta na kraju nastavne godine. Predložili smo Vam da odgodite sporne odredbe zakona ove školske godine, te da sve zajedno sa Sindikatom kvalitetno pripremite za sljedeću godinu.

Kako su Vaši argumenti, jedino argumenti sile, predviđamo kaotičnu situaciju u srednjim školama na kraju nastavne godine, unatoč tome što Vas neki ravnatelji uvjeravaju u suprotno.

Vaši savjetnici grdno su Vas prevarili, kada su Vam prikazali broj učenika koji je negativno ocijenjen na kraju nastavne godine. Taj broj daleko prelazi broj prstiju jedne ruke po svakoj srednjoj školi.

Iako tvrdite kako je produžna nastava uvedena zbog učenika, ona je na Vaš način sušta suprotnost. Učenici su do sada imali prilike polagati ispite u dva roka. Vi ste im ukinuli prvi rok za polaganje ispita i zamijenili ga produžnom nastavom, tijekom koje učenik mora biti ocijenjen.

Nitko u Vašem ministarstvu nije nam znao odgovoriti na naš upit što će biti s učenikom koji se slučajno razboli u vrijeme produžne nastave. Takav učenik izgubit će pravo na popravni ispit u ljetnom roku i ostat će mu jedina prilika za popravak u  jesenskom roku. Znate li Vi odgovor na pitanje?

Jednako tako, nitko nam ne zna odgovoriti na pitanje: može li učenik uložiti žalbu na utvrđenu ocjenu tijekom produžne nastave?

Znate li da produžna nastava ne može započeti sve dok ne završe ispiti nakon žalbi učenika na ocjene zaključene na kraju nastave?

Niste dali jamstvo učenicima da će svi imati jednake uvjete. Vama je potpuno prihvatljivo da produžna nastava za predmete koji su tjedno zastupljeni s velikom satnicom, što znači i velikim obimom gradiva, može trajati minimalnih 10 sati. Svjedoci smo kako ravnatelji već planiraju produžnu nastavu iz matematike u trajanju 10 do 15 sati. To sigurno nije dovoljno za ispunjavanje ciljeva koje ste Vi zacrtali. Zar stvarno mislite da produžna nastava iz matematike, fizike, hrvatskog ili stranog jezika može trajati 10 sati, te da će to biti za učenike dovoljno? Što s predmetima koji imaju godišnju satnicu od 35 sati?

Upozorili smo Vas opsežnom argumentacijom kako srednje škole u vrijeme nakon završetka nastavne godine nemaju ni prostorne niti kadrovske potencijale za ispunjavanje Vaše zamisli, zbog ispita državne mature, obrane završnih radova, pomoćničkih ispita ,...

Očito Vas je netko uvjerio kako nastavnici i njihov Sindikat govore neistine, a sve to da bi mogli mirno ljenčariti nakon 15. lipnja.

Istina je potpuno drukčija:

Tvrdnjom kako bilo koji predmetni nastavnik može održavati produžnu nastavu pokazujete zavidnu razinu nepoznavanja sustava kojem ste na čelu. Pedagoški je jedino opravdano da produžnu nastavu rade nastavnici koji su predavali i poznaju učenika, a Pravilnikom o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika određeno je da ocjenu može zaključiti samo predmetni nastavnik. To možemo okvalificirati kao izravno i grubo poticanje ravnatelja i nastavnika na kršenje pedagoških normi u hrvatskom obrazovanju. Sigurno to neće biti u interesu učenicima zbog kojih to izvodite.

Znate li da u mnogim srednjim školama ima samo jedan nastavnik po pojedinom predmetu. S kim će se taj rotirati?

Kažete da se zalažete za učenike. Znate li koliko učenika putuje u srednju školu iz udaljenih, slabo prometno povezanih mjesta? Mislite li da je pomoć takvom učeniku da cijeli dan mora provesti vani zbog dva sata produžne nastave dnevno?

Znate li da, ukoliko se produžna nastava protegne u mjesec srpanj, ti učenici neće imati subvencioniran prijevoz, a učenički domovi 1. srpnja zatvaraju vrata?

Jeste li spremni na tužbe učenika i roditelja zbog diskriminacije, ukoliko svoj djeci ne osigurate iste uvjete?

Znate li da neki nastavnici pomišljaju na "poklanjanje" dvojki kako bi izbjegli Vašu plemenitu ideju da im popunite praznine u ljetnom dokoličarenju?

Ti nastavnici svjesni su da bi to bilo pogubno za sustav, te da to nije prava poruka učenicima i roditeljima, no Vaše tvrdnje o njihovom neradu izazivaju ih na ovakav, neprihvatljiv, način otpora.

Znate li da su škole mogle organizirati dopunsku nastavu za slabije učenike tijekom školske godine, a zbog štednje koju ste nametnuli, nisu bile u mogućnosti to ostvariti?

Mnogo toga Vi ne znate i ne morate znati, ali Vaši najbliži suradnici i savjetnici to moraju.

Nastavnici će na kraju učiniti sve da regularno završe školsku godinu. Izvršit će i obvezu održavanja produžne nastave na način kako im osiguraju i organiziraju ravnatelji.

Svakako Vas pozivam da provedete drugu polovicu lipnja i prvu polovicu srpnja u srednjim školama diljem Lijepe naše. Tako ćete moći iz prve ruke saznati što nastavnici rade nakon 15. lipnja.

Mi u Sindikatu pobrinut ćemo se da im se taj posao primjereno plati, kao prekovremeni rad. Sredstava za to u ministarstvu ima, jer Vi ste ionako planirali značajan novac za izgubljene sudske sporove.

Svi argumenti koji smo Vam u više navrata iznijeli upozoravaju kako je dopunsku nastavu za učenike srednjih škola, temeljem članka 18. Zakona izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi NN 152/2014, gotovo nemoguće organizirati.

Još uvijek nije kasno da u saborsku proceduru uputite Zakon o izmjenama Zakona, kojim ćete staviti van snage odredbe članka 18. za učenike srednjih škola. Način polaganja popravnih ispita za učenike srednjih škola trebao bi biti kao u dosadašnjem Zakonu o odgoju i obrazovanju. Za to imate mnogo argumenata, a malo vremena.

 

Sve drugo dovest će do nereda u školama, a konačne žrtve bit će učenici.

Vas, gospodine Mornar, smatrat ćemo isključivim krivcem ukoliko se naši strahovi obistine.

 

Predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO