Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Velike zapreke provođenju dopunske nastave - 18. veljače 2015.

Poštovani ministre,

           sukladno dogovoru od 4. veljače 2015. šaljem Vam argumentaciju o svim zaprekama u srednjim školama za uspješno provođenje članka 18. Zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi NN 152/2014.   

         Člankom 18. Zakona u stavku 1. propisana je obvezna dopunska nastava za negativno ocijenjene učenike. U stavku 2. utvrđeno je trajanje dopunske nastave koje ne može biti kraće od 10 i dulje od 25 sati.

           Obveza se odnosi na sve učenike osnovnih i srednjih škola u RH, bez iznimaka.

           Moguće zapreke za provođenje članka 18. Zakona:

 • Učenici završnih razreda
  • Zakon je gotovo nemoguće provesti u srednjim školama za učenike završnih razreda, bilo da se radi o trogodišnjim ili četverogodišnjim programima.
  • Mnogi učenici zbog dopunske nastave ne bi mogli stići na ljetni rok obrane završnog rada, a zbog procedure mogao bi im doći u pitanje i jesenski rok.
  • Učenici koji su uz to prijavili i polaganje državne mature, uz to bi bili u opasnosti da ne mogu stići na ispite državne mature u ljetnom ispitnom roku.
  • Učenici gimnazija, kojima je državna matura završni ispit za stjecanje srednjoškolskog obrazovanja, također bi bili u opasnosti da ne mogu stići na ispite državne mature u ljetnom ispitnom roku.
  • Upitna je i mogućnost nastavnika za provođenje dopunske nastave, s obzirom da mnogi nastavnici istovremeno obavljaju nastavu u ostalim razredima u školi. Ta nastava nikako se ne bi mogla "ubaciti" u redovni tjedni raspored sati. Naime, nastava u završnim razredima završava 20. svibnja 2015., dok ostalim učenicima nastava završava 16. lipnja 2015.
 • Ostali učenici
  • Upitna je mogućnost nekih nastavnika za provođenje dopunske nastave. Radi se o nastavnicima koji su ujedno i ispitni koordinatori za državnu maturu, jednako kao i onima koji su članovi ispitnih povjerenstava ili dežurni nastavnici na ispitima. Ispiti državne mature u ljetnom roku provode se intenzivno od 5. lipnja 2015. pa sve do 30. lipnja. Po svakom ispitu gotovo cijeli dan opterećeni su članovi ispitnog povjerenstva (Koordinator državne mature i 5 stalnih članova). Ti ljudi neće biti u mogućnosti provesti dopunsku nastavu. Uz to za svaki ispit zadužen je veći broj dežurnih nastavnika. Niti oni svi neće biti u mogućnosti održavati istovremeno dopunsku nastavu.
  • Nastavnici strukovnih predmeta predaju više različitih predmeta. Njima neće biti moguće provesti dopunsku nastavu iz više različitih predmeta istovremeno.
  • Ispiti državne mature održavaju se gotovo svaki dan. Za ispite se u školama moraju osigurati prostorni uvjeti, zbog kojih u nekim školama ne bi bili mogući uvjeti za istovremeno održavanje dopunske nastave.
  • Učenici strukovnih škola dužni su tijekom ljeta obaviti stručnu praksu. Zbog dopunske nastave, neki ne bi bili u mogućnosti na vrijeme obaviti stručnu praksu.

 

Uz to, člankom 18. Zakona nije uređeno tko će određivati dužinu produžne nastave za pojedini predmet?; Koji su termini za održavanje produžne nastave?; Koliko učenika može maksimalno biti u grupi za produžnu nastavu?; Mogu li u istoj grupi biti učenici s negativnim ocjenama iz različitih programa (na pr. matematika 1. razred + 2. razred + 3. razred) ?

Postavlja se i pitanje plaćanja dopunske nastave, koja bi trebala biti dodatni neposredni odgojno-obrazovni rad nastavnika iznad zakonom propisane norme. Za takav rad svakom  nastavniku trebat će se, sukladno Zakonu o radu, izdati rješenje u kojem će se navesti broj sati kojima se nastavnik zadužuje prekovremeno, kao i visina naknade za taj rad. U protivnom će to biti kršenje Zakona o radu i otvorit će se mogućnost radnog spora.

To su važna pitanja bez kojih nije moguće planirati dopunsku nastavu u srednjim školama.

Sve su to argumenti koji upozoravaju kako je dopunsku nastavu za učenike srednjih škola, temeljem članka 18. Zakona izmjenama Zakona o Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi NN 152/2014, gotovo nemoguće organizirati. Vjerojatno ima još argumenata, kojih se u ovom trenutku ne mogu sjetiti, a koji idu u prilog mojoj tvrdnji.

Iz tog razloga predlažemo Vam da žurno u saborsku proceduru uputite Zakon o izmjenama Zakona, kojim ćete staviti van snage odredbe članka 18. za učenike srednjih škola. Način polaganja popravnih ispita za učenike srednjih škola trebao bi biti kao u dosadašnjem Zakonu o odgoju i obrazovanju. Za to imate mnogo argumenata, a malo vremena.

Sve drugo dovest će do nereda u školama, a konačne žrtve bit će učenici.

 

S poštovanjem,

predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO