Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Poziv na sudjelovanje u javnoj raspravi o Pravilniku za upis u I. razred srednje škole - 23. veljače 2015.

Javna rasprava otvorena je od 12. veljače do 14. ožujka 2015. godine.

Cilj i svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o predloženom Nacrtu prijedloga Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.

Predsjednik NSZSŠH bio je predstavnik Sindikata u radnoj skupini za izradu Pravilnika. Njegovi su stavovi bili utemeljeni na primjedbama pristiglima iz sustava, kao i na reakcijama na prošlogodišnju Odluku o elementima i kriterijima za upise.

Na žalost, prijedlog Pravilnika koji je usvojila radna grupa, značajno je izmijenjen od strane MZOS-a, pa  ne odražava stavove i mišljenja većine članova radne skupine.

To se sve može pokušati izmijeniti kroz javnu raspravu. Iz tog razloga važno je da naši članovi i članice u raspravi aktivno sudjeluju.

Sugestije za sudjelovanje u raspravi:

  1. S obzirom na e-upise, predlažemo da i dalje nema obveznog bodovnog praga, no da školama treba omogućiti da postave minimalni prag ukoliko to smatraju potrebnim. To je ugrađeno u prijedlog Pravilnika.
  2. Predlažemo da svi učenici koji su sudjelovali na svim državnim natjecanjima i smotrama trebaju dobiti dodatne bodove, a državni pobjednici izravan upis u sve škole. Suprotno tome, prema prijedlogu MZOS-a, izravan upis i dodatne bodove imali bi pobjednici iz samo nekih predmeta. Dodatno su diskriminirani državni prvaci i sudionici državnih natjecanja u sportu.
  3. Zagovaramo prijedloge zastupnika Roma u Hrvatskom saboru g. Kajtazija o nužnim dodatnim bodovima Romima, kao što je bilo ranijih godina. 
  4. U prijedlogu Pravilnika koji je upućen u javnu raspravu nije se do kraja poštovalo mišljenje struke za problematiku učenika s teškoćama u razvoju ili zdravstevnim teškoćama, pa bi na tome trebalo inzistirati.
  5. Članovi radne skupine također nisu bili u suglasju o otvaranju mogućnosti da pojedine škole provedu dodatni prijemni ispit. 

Pozivamo sve članove i članice Sindikata te sve zainteresirane da dostave svoje primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta prijedloga Pravilnika, kao i na pojedine točke predložene u Nacrtu Pravilnika, uz jasna obrazloženja i to putem niže priloženog obrasca sudjelovanja u savjetovanju.

Obrazac molimo dostaviti isključivo u priloženom word dokumentu do 14. ožujka 2015. godine na adrese elektroničke pošte: 

javnarasprava-kriteriji@mzos.hr ili nszssh@nszssh.hr.

Nakon završetka procesa savjetovanja pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva, uz obrazloženja o prihvaćanju ili neprihvaćanju.

Za dodatne upite vezano uz postupak savjetovanja možete se obratiti na adresu elektroničke pošte: odgojiobrazovanje@mzos.hr.

_____

Nacrt prijedloga Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (426 KB)

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO