Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ravnateljima poziv na pritisak na Vladu RH - 9. veljače 2015.

Nakon održanog sastanka sa ministrom Mornarom na kojem se, između ostalog, govorilo i o problemima s kojima se suočavaju ustanove u obrazovanju izazvanima odlukom Vlade RH o zabrani zapošljavanja, predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec u svom je pismu ravnatelje škola pozvao na suradnju i pritisak na Vladu kako bi se izbjegle teške posljedice te izuzetno loše odluke. 

Zabranom zapošljavanja novih radnika umjesto radnika koji su otišli u mirovinu, umrli ili su na bolovanju, dovodi se u pitanje redovno obavljanje djelatnosti, a posebice se dovode u opasnost naši korisnici - uenici, jednako kao i radnici. Ne postoji niti nain na koji bi ravnatelji zaposlili radnika iz vanjske usluge. Škole i uenici su u sve većoj opasnosti od incidenta zbog slabijeg održavanja higijene, nestrunih osoba u kuhinji i rukovanja centralnim grijanjem od nestručnih osoba.

Ministar je svjestan kako Vlada RH ne nudi nikakvo rješenje, a sam nema pravo izdati suglasnost za zapošljavanje, ukoliko se nisu ispunili uvjeti da ravnatelji prvo pokušaju problem riješiti preraspodjelom, a ukoliko je to nemoguće trebaju zaposliti osobu iz vanjske usluge. Tek onda ministarstvo može dati suglasnost za zapošljavanje. P
reraspodjela poslova, međutim, nije moguća gotovo nigdje. Kod spremačica se na taj način radnike zadužuje sa značajno većim radnim zadatcima nego što je propisano DPS-om, te radnici fizički ne mogu ispuniti zahtjeve u redovnom radnom vremenu, zbog čega je moguće da se značajno smanje higijenski uvjeti rada u školskim ustanovama. Ti radnici nemaju ni pravo na plaćanje prekovremenog rada. Preraspodjela u kuhinji je nemoguća, s obzirom da u kuhinji ne smije raditi osoba koja ne ispunjava uvjete. Radnika na centralnom grijanju ne smije zamijeniti nitko tko nema sve potrebne dozvole za rukovanje postrojenjima za grijanje. Kako ne postoji način na koji ravnatelji mogu zaposliti nekog iz vanjske usluge, te uvjete je nemoguće ostvariti.

Predsjednik Sindikata smatra kako bi Ministarstvo trebalo davati suglasnot za zapošljavanje, a zbog toga je ministru uputio čitav niz argumenata temeljenih na odredbama Zakona o radu, Državnog pedagoškog standarda, Pravilnika o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehnikim i pomonim poslovima koji se obavljaju u srednjoškolskoj ustanovi te Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada.

Unatoč tome, u Sindikatu vjerujemo kako će postojeće stanje izazvano zabranom zapošljavanja biti teško promijeniti bez pritiska na Vladu iz svih smjerova školskog sustava, pa tako i  od strane ravnatelja, koji se i nalaze u najvećim problemima. Zatraživši podatke od ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova o stanju u njihovim ustanovama, predsjednik Sindikata poziva ravnatelje da, ukoliko nikako nije bilo moguće zadovoljiti uvjete iz Odluke Vlade RH o zabrani zapošljavanja, privremeno obustave rad ustanove! U sluaju bilo kojeg incidenta zbog nedostatka radnika na pomono-tehnikim poslovima, ravnatelji ustanova upravo su oni koji će snositi odgovornost.

  ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO