Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada treba povući Odluku o zabrani zapošljavanja - 20. studenog 2014.

U Zagrebu, 20. studenog 2014.

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI,

OBRAZOVANJA I SPORTA

Ministar: prof.dr.sc. Vedran Mornar

 

 

Poštovani ministre,

 

           nakon našeg razgovora 13. studenog 2014., prema dogovoru šaljem Vam podatke, koji su nam dostupni vezano uz pomoćno-tehničko osoblje u srednjoškolskim ustanovama.

           Slobodan sam Vas uputiti kako Vaše ministarstvo posjeduje kompletne podatke, prikupljene u siječnju ove godine. Vlada RH je u svrhu provedbe dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016. provela detaljnu analizu stanja ( anketni upitnik Vam šaljem u privitku ). U ime ministarstva u koordinacijskom tijelu Vlade bio je bivši ministar Željko Jovanović. Za voditelja i zamjenika voditelja Resorne skupine 2 ( outsorcing ) iz ministarstva su imenovani Mirela Zagorac i Goran Kolarić.

           Nikada javnost nije bila obaviještena o rezultatima provedene ankete, a plasirane su neistine kako spremačica u obrazovanju košta državni proračun 100,00 do 150,00 kn/m2.

           Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske proveo ja analizu stanja u sustavu u 298 srednjoškolskih ustanova, što smatramo da je reprezentativan uzorak, na temelju koje smo donijeli zaključke:

 

           Spremačica u srednjoškolskom sustavu

  • Prosječno čisti 767,30 m2 zatvorenog prostora
  • Državni pedagoški standard ( DPS) za srednjoškolske ustanove NN 62/08 propisuje: 1 spremačica na 600 m2
  • DPS za srednjoškolske ustanove NN 90/10 propisuje: 1 spremačica na 800 m2
  • Koeficijent izvodljivosti novih kriterija DPS-a je 3, što znači da usklađivanje broja zaposlenih prema novom standardu treba provesti do 2017. godine. Period usklađenja dogovoren je između Sindikata i ministarstva.

 

1m2 čišćenja košta državni proračun uključivši i troškove sredstava za čišćenje:

  • spremačica s 20 godina radnog staža: 62,95 kn/ m2
  • spremačica s 40 godina radnog staža = 69,78 kn/ m2

 

Domar – kotlovničar u srednjoškolskom sustavu:

  • stanje: 1 izvršitelj na 2495,11 m2
  • DPS za srednjoškolske ustanove NN 62/08 propisuje: 1 domar na 400 učenika
  • DPS za srednjoškolske ustanove NN 90/2010. propisuje: 1 domar na 3000 m2
  • koeficijent izvodljivosti novih kriterija DPS-a je 3, što znači da usklađivanje broja zaposlenih prema novom standardu treba provesti do 2017. godine. Period usklađenja dogovoren je između Sindikata i ministarstva.

 

 

Rezultati pokazuju kako spremačica prosječno čisti 767,30 m2, što je više od propisanog standarda, a do 2017. godine trebalo bi preraspodijeliti eventualni višak spremačica, koji može nastati s obzirom na kriterije DPS-a iz 2010. godine u ustanove u kojima će nastati manjak.

Broj domara-kotlovničara primjeren je predviđenom broju prema standardu.

 

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 25. rujna 2014. donijela Odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama.

Upute Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o provedbi Odluke Vlade RH, koje ste Vi osobno potpisali, jasno daju svim ustanovama do znanja kako se obustavljaju svi postupci zapošljavanja na radna mjesta namještenika, koji su u tijeku. Iz Vaših uputa nije jasno trebaju li ustanove postupati  sukladno članku 4. stavku 2. Odluke,  tj. da ukoliko se ne može osigurati redovito obavljanje pomoćno-tehničkih poslova za obavljanje osnovne djelatnosti, ti poslovi povjere vanjskim pružateljima usluga. Iz Vašeg ministarstva na upite iz ustanova, Vaše službe  usmenim putem upozoravaju kako nemaju pravo na nikakvo zapošljavanje, pa čak niti iz vanjskih pružatelja usluga.

Iz tog razloga uskratom zapošljavanja novih radnika umjesto radnika koji su otišli u mirovinu, umrli ili su na bolovanju, dovodi se u pitanje redovno obavljanje djelatnosti, a posebice se dovode u opasnost naši korisnici - učenici, jednako kao i radnici.

 

Nekoliko stvarnih primjera:

Kuhari/ce

Svjedoci smo zabrane zapošljavanja kuharice u učeničkom domu umjesto kuharice koja je na dužem bolovanju. Bez kuharice učenički dom ne može funkcionirati i trebao bi zatvoriti kuhinju. Kako je dom obvezan pružati usluge prehrane, trebalo bi ga zatvoriti i djecu poslati kući. Kako se to ne bi dogodilo, poslove kuharice po naredbi ravnatelja morala je preuzeti radnica iz praonice rublja. Ne možemo zamisliti što se sve može dogoditi. Tko bi odgovarao u slučaju nekog problema zbog hrane? Bi li to bio ravnatelj, radnica ili ipak onaj koji nije dozvolio zapošljavanje?

Isto vrijedi i za školske kuhinje, kad u slučaju smrti kuharice, odlaska kuharice u mirovinu ili na bolovanje, u školi nema nikoga tko bi smio dijeliti hranu. Treba li u tom slučaju uskratiti podjelu hrane ili za to zadužiti nekoga tko za to nije ovlašten? Postavlja se isto pitanje kao i za učeničke domove: Tko bi odgovarao u slučaju nekog problema zbog hrane? Bi li to bio ravnatelj, radnica ili ipak onaj koji nije dozvolio zapošljavanje?

Domari-ložači

Primjer: u jednoj školi domar je otišao 1. rujna 2014. u mirovinu. Zamjena za domara, koji je zaposlen na 60 dana bez natječaja, dobio je otkaz odmah po stupanju na snagu Odluke o zabrani zapošljavanja s obzirom da je procedura natječaja bila u tijeku. U školi je to bio jedini domar. Zimsko je vrijeme i potrebno je grijanje škole. Nitko tko nema položene potrebne ispite ne smije rukovati postrojenjima za grijanje. Treba li zatvoriti školu do proljeća i toplijih vremena? Treba li ravnatelj zadužiti nekoga u školi da preuzme posao domara-ložača iako nema potrebne ispite? Ukoliko to radi netko neovlašten, škola je u prekršaju, a svi u opasnosti. Tko će odgovarati u slučaju nesreće? Ravnatelj, radnik ili onaj koji nije dozvolio zapošljavanje?

Uz ranije naveden slučaj domara-ložača, dobili smo prijave iz većeg broja škola s istom problematikom. Treba li i sve te škole zatvoriti do toplijih vremena?

Spremačice

U više škola nakon odlaska spremačice u mirovinu, bolovanja ili smrti spremačice, zabranjeno je novo zapošljavanje, što dovodi ostale zaposlene spremačice u nezamisliv položaj. Primjerice, u jednoj školi koja radi u dvije smjene ostale su samo dvije spremačice od kojih svaka u svojoj smjeni mora čistiti površinu od 2000 m2. Ne smiju raditi prekovremeno, jer ionako im se neće platiti. Ne mogu kvalitetno obaviti posao jer su dužne odraditi više puta veću površinu od predviđene pedagoškim standardom. Nužna posljedica, uz sav napor tih vrijednih žena, je smanjenje higijenskih uvjeta za obavljanje redovite djelatnosti, kao i potencijalna opasnost za stvaranje i širenje raznih zaraznih bolesti kod učenika i radnika. Tko će u tom slučaju odgovarati za posljedice? Treba li zbog potencijalne opasnosti zatvoriti školu ili učenički dom?

 

 

           Zbog svega navedenog smatramo kako ste Vi dužni zatražiti od predsjednika Vlade RH da povuče Odluku o zabrani zapošljavanja. Smatramo kako je to Vaša dužnost kao najodgovornijeg za sustav.

           U suprotnom, može se zaključiti kako niste spremni osigurati uvjete za normalan rad srednjoškolskih, pa i ostalih obrazovnih ustanova.

 

           S poštovanjem,

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO