Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

NSZSŠH podržava akciju prikupljanja potpisa protiv koncesioniranja auto-cesta - 11. listopada 2014.

Pismo predsjednika NSZSŠH Branimira Mihalinca članicama i članovima Sindikata.

Poštovane kolegice i kolege,

kao što ste vjerojatno primijetili u medijima, sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta) i pet sindikalnih središnjica (NHS, SSSH, Matica hrvatskih sindikata, HURS, URSH) pokrenulo je inicijativu Ne damo naše autoceste! Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju i donijelo odluku o provođenju izjašnjavanja birača o potrebi raspisivanja referenduma, na kojem bi se građani izjasnili za ili protiv davanja autocesta u koncesiju. Inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije i građani iz svih krajeva Hrvatske.

 Akcija će se provoditi od 11. do 25. listopada 2014.

Središnji odbor našeg Sindikata donio je odluku kako će se Sindikat uključiti u akciju na način da pozove svoje članove na volontiranje i potpisivanje zahtjeva za referendum.

Detaljne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici www.referendum-autoceste.hr i na https://www.facebook.com/nedamonaseautoceste/timeline

 

KONTAKT PODACI za naše članove:

E-mail: branka@matica-sindikata.hr

Tel: 01/4882-335

Mob: 099/3171-214 (Branka Čučković) ili 099/5293-770 (Mirna Matković)

            Pozivam vas da se s jednakim entuzijazmom, koji ste iskazali prikupljajući potpise protiv outsorcinga, uključite u akciju na način koji vi sami smatrate najučinkovitijim i doprinesete svi zajedno konačnom uspjehu ove važne građansko-sindikalne inicijative.

            S poštovanjem,

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

   

 

_____

9. listopada 2014. - Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo je dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta), sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i pet sindikalnih središnjica (Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Udruga radničkih sindikata Hrvatske).

Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge) i građani iz svih krajeva Hrvatske. Prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju započet će u subotu, 11. listopada i trajat će do 25. listopada.

Autoceste su razvojni projekt i građene su da bi povezale područja i pridonijele razvoju gospodarstva, napose turizma, a koncesioniranjem se taj projekt pretvara u komercijalni i to nam je neprihvatljivo, istaknuo je na konferenciji za novinare Mijat Stanić, predsjednik cestarskog sinidkata. Naglasio je kako nikako u privatne ruke ne smije doći dostupnost autocesta svim naseljenim mjestima i daljnju razvoj, odnosno da u rukama države mora ostati mogućnost da se u slučaju potrebe da se na bilo kojem mjestu sagradi novo čvorište, izlaz ili eventualno na nekom dijelu odustane od naplate cestarine.

Također država mora imati utjecaj na cijenu cestarine, jer su dosadašnji koncesionari podizanjem cijene preusmjerili promet na državne ceste pa danas zarađuju više novca s manjim prometom, a država mora pojačano ulagati u lokalne ceste i ima sve probleme kao i prije izgradnje autocesta.

Ako se autoceste isplati uzeti u koncesiju privatnim koncesionarima nije jasno zašto ne i državi, smatra Stanić i upozorava da će se koncesionaru u slučaju smanjenog prometa morati razlika namiriti iz proračuna.

Po njegovim riječima postoje dva rješenja – reprogram duga dugoročnim povoljnijim kreditima i izdavanje državnih obveznica građanima, mirovinskim fondovima i ostalim zainteresiranim investitorima, dok je zaduživanje kod koncesionara najskuplji kredit.


  

_____

Emisija Otvoreno HTV: Za monetizaciju autocesta i protiv nje

 


Pismo predsjednika Sindikata

Referendum o auto - cestama

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO