Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o outsourcingu - 6. lipnja 2014.

Što je „outsourcing“?

„Outsourcing“ je engleska riječ za izdvajanje poslova i zaposlenika koji ne predstavljaju temeljnu djelatnost poslovnih subjekata te nakon toga, plaćanje vanjskim pružateljima usluga za obavljanje poslova koji su predmet izdvajanja.

(dokumenti za provedbu referenduma nalaze se na dnu stranice!)

_____

5. lipnja 2014.

Sindikati: Kapital važniji od građana

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv "'outsourcinga". Inicijativu je pokrenulo 17 sindikata iz javnog sektora, koji do 19. lipnja namjeravaju prikupiti 375 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv "outsourcinga".

Zaustavit ćemo Vladu u provođenju jedne bezumne odluke i to će će učiniti ovih 17 sindikata s potporom građana. Mi sami to ne možemo napraviti, poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Izrazio je uvjerenje da će građani prepoznati pravičnost cilja u interesu radništva, odnosno svih onih koji rade u javnom sektoru, kao i svih građana.

Nećemo dopustiti Vladi da nešto što je kvalitetno i relativno jeftino postane nekvalitetno i skuplje, kazao je Stipić te pozvao medije i građane da s njima budu i 19. lipnja kada će biti kraj priče sa sretnim završetkom koji su organizirali sindikati.

"Tko vlada ovom zemljom?"

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se na primjeru "outsourcinga" pokazuje ideologija neoliberalizma, kojom se uvodi privatizacija u javni sektor bez ikakve računice.
Zapitao se zašto se "outsouucing" uvodi bez kalkulacija o njegovoj isplativosti, a "antologijskom glupošću" nazvao je navodnu izjavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, koju su prenijeli mediji, da je odluku o "outsourcingu" Vlada donijela iako nije izračunala je li uopće isplativa. Ribić je kazao kako se nakon toga može zaključiti i da je netko drugi umjesto Vlade donio takvu odluku, upitavši tko to onda upravlja zemljenom, Vlada ili strani faktori koji nameću rješenja koja proizlaze iz ideologije neoliberalizma.

Na jutrošnjem početku prikupljanja potpisa na Jelačićevu trgu okupilo se više sindikalnih čelnika koji su organizirali akciju.

_____

4. lipnja 2014.

TISKOVNA KONFERENCIJA SINDIKATA JAVNIH I DRŽAVNIH SLUŽBI

17 sindikata državnih i javnih službi najavilo je početak dvotjedne akcije prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o zakonu protiv outsourcinga pratećih poslova u javnom sektoru.

Poslušajte audio snimku konferencije za tisak.

Kreće potpisivanje peticije protiv outsourcinga - izjava predsjednika Sindikata u emisiji Hrvatska uživo, hrt.hr

_____

27. svibnja 2014.

PISMO ČLANSTVU I POVJERENICIMA

Poštovane kolegice i kolege,

obraćamo Vam se slijedom objavljene  namjere  17 sindikata javnih i državnih službi  da od  05.  do  19.  lipnja  2014.  godine provedemo  akciju  prikupljanja potpisa  birača  za raspisivanje  referenduma  o  donošenju  zakona  protiv  outsourcinga odnosno  protiv izdvajanja pomoćnih poslova i javnom i državnom sektoru. Smatrajući  da  provođenje  outsourcinga  u javnom  i  državnom  sektoru  predstavlja  veliki problem  koji  će  imati  dalekosežne  štetne  posljedice po  radnike,  radna mjesta  i  kvalitetu prižanja  usluga  u  navedenim  sektorima,  moramo  provesti  ovu  akciju  prikupljanja  potpisa građana i na taj način pokušati inicirati raspisivanje referenduma za donošenje zakona protiv outsourcinga u javnom i državnom sektoru. Ishod  ove  akcije  u  konačnici  će  ovisiti  o vašem  angažmanu  te  o  angažmanu  naših povjerenika,  članova  i volontera  koji  će  biti  spremni  prikupljati  potpise  građana  na mjestima koja ćemo za tu svrhu prijaviti nadležnim Policijskim upravama. Organizacijski odbor  za provođenje ove akcije sastavljen je od predstavnika  17 sindikata javnih  i državnih službi  koji  u  ovoj  akciji  sudjeluju.  

   Na  razini  Organizacijskog  odbora zajednički će se donositi sve odluke potrebne za provedbu akcije te će se o njima (kao i o svim  drugim  informacijama,  uputama...)  obavještavati  članovi formiranih  županijskih koordinacija.  Županijske  koordinacije,  na  čelu  sa  imenovanim glavnim županijskim koordinatorima, glavna su operativna tijela na županijskim razinama. Organizacijski  odbor  donio  je  detaljne  Upute  za  provedbu izjašnjavanja  koje  vam dostavljamo zajedno sa drugim dokumentima i promidžbenim materijalima (popis županijskih koordinacija,  prijedlog  Obrasca  prijave mjesta  za  prikupljanje  potpisa,  plakat,  letak, prezentaciju o outsourcingu, obrazac za prijavu volontera). U Uputama  su detaljno obrazložene pripremne radnje neophodne za početak izjašnjavanja te svi drugi poslovi potrebni za uspješno provođenje i okončanje ove akcije. Molimo vas da ih pomno proučite i da po njima postupate. Za  sve  dodatne  informacije,  razrješenje  dvojbenih  pitanja  i  nastalih  problema  na  terenu, možete se  obratiti  članovima  Izvršnog odbora  koji  je  glavno  operativno  tijelo  ove  akcije. Kontakt podaci članova Izvršnog odbora navedeni su u Uputama,kao i zajednička, centralna e-mail adresa ove  akcije  (referendum@sindikat-preporod.hr) preko  koje  će  se  vršiti komunikacija  između  županijskih  koordinacija  i  Organizacijskog  odnosno  Izvršnog odbora. Stoga vas  molimo  da  isključivo  na  navedenu  e-mail  adresu  dostavljate  svoje  prijedloge, upite, informacije…

 Srdačan pozdrav,

U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

                                        ORGANIZACIJSKI ODBOR 

 

(svi dokumenti potrebni za pripremu i održavanje referenduma nalaze se i na LINKU ZA POVJERENIKE)

Upute o organizaciji referenduma
Referendum plakat 70 x 50
Pismo organizacijskog odbora
Referendum letak A5
Dopis povjerenicma podružnica i Područnih odbora sindikata 30. 5. 2014.
Prezentacija - Referendum_protiv_outsourcinga
DODATAK UPUTAMA zupanijske koordinacije 30.svibnja 2014.
LISTA POTPISA ZA REFERENDUM
Štandovi NSZSŠH grad Zagreb
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO