Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Analiza plaća nakon nove Uredbe o koeficijentima - 28. ožujka 2014.

Analiza  bruto plaća u obrazovanju nakon provedbe Zakona o uskrati isplate uvećanja plaće za 4,8,10% u javnim i državnim službama i donošenje Uredbe o koeficijentima 27. ožujka 2014. 

31. ožujka 2014. počinju pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu. 

Dana 21. ožujka 2014. Sabor RH usvojio je Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža kojim se svim zaposlenicima u javnim i državnim službama uskraćuje isplata uvećanje plaća po osnovi radnog staža za 4, 8 ili 10%  s početkom primjene od 1. travnja 2014.

Dana 27. ožujka 2014. Vlada RH donijela je Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojom se uvećavaju koeficijenti složenosti poslova nastavnicima, stručnim suradnicima i odgajateljima za 3,5%. Istovremeno povećani su koeficijenti složenosti poslova mentorima za 6% i savjetnicima za 8%. Svim ostalim zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu koeficijenti složenosti poslova ostali su isti.

Napravili smo analizu bruto plaća primjenom tih dokumenata za:

  • VSS nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje,
  • VSS nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje - mentore
  • VSS nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje - savjetnike
  • VSS tajnike
  • VSS računovođe
  • SSS računovođe
  • SSS administratore
  • NKV spremačice

Uskoro ćemo učiniti analizu i za sva ostala radna mjesta u srednjoškolskom sustavu.

 

Uspoređivali smo visinu bruto plaće u odnosu na protekli mjesec, kao i u odnosu na početak mandata ove Vlade - siječanj 2012.

Iz tablice se jasno može zaključiti kako su najveće smanjenje plaća od početka mandata ove Vlade, kao i u odnosu na protekli mjesec, doživjeli najstariji zaposlenici i to najviše nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji, pa zatim tajnici i računovođe s visokom stručnom spremom. Jednako su prošli i ostali zaposlenici.

Istovremeno Vlada RH povećala je plaće mlađim nastavnicima, stručnim suradnicima i odgajateljima.

Nenastavno osoblje s manje od 20 godina staža doživjelo je neznatno smanjenje plaća u odnosu na početak mandata ove Vlade, dok su značajnija smanjenja plaća svima s preko 20 godina staža.

Potpuno je jasno kako je opredjeljenje ove Vlade gotovo izjednačiti plaće početnika s onima pred mirovinom i time pokazati kako radno iskustvo za ovu Vladu nema nikakvog značenja.

Poželjno je isticati izvrsnost i nagrađivati većim plaćama mentore i savjetnike. No, potrebno je žurno izmijeniti nakaradni Pravilnik o napredovanju, kako bi mnogi izvrsni mogli i napredovati.

Od Ustavnog suda RH zatražit ćemo procjenu ustavnosti Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža i istovremeno zatražiti donošenje privremene mjere zabrane primjene Zakona do konačne odluke Ustavnog suda. Zakon smatramo neustavnim i suprotnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje i Hrvatska ratificirala.

Sindikat je izrazio jasan stav kako uvećanje koeficijenata složenosti poslova treba biti za sve zaposlene u sustavu obrazovanja, a ne samo za nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike, obzirom da se Zakonom o uskrati isplate prava na uvećanje plaće po osnovi godina radnog staža, uskraćuje isplata uvećanja plaće svim zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu.

Istovremeno, 31. ožujka 2014. počinju pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu.

Pregovore ćemo nastojati završiti do kraja travnja 2014.

Polazište za pregovore je očuvanje svih dodataka na plaće ugovorene važećim Kolektivnim ugovorom, kao i ugovaranje posebnost naknade za prijevoz.

Nastojati ćemo u GKU-u kompenzirati štetu koja je nanesena svim zaposlenicima Zakonom o uskrati i Uredbom o koeficijentima.

Za razliku od Zakona i Uredbe, zbog kojih i za koje nije zakonom dozvoljen štrajk, za Kolektivni ugovor svaki je štrajk zakonit. Za Kolektivni ugovor Skupština Sindikata, kao i Središnji odbor, izrazili su spremnost za štrajk.

Na prijetnje ministra kako će u travnju neće isplatiti niti jedno pravo iz Granskog kolektivnog ugovora odgovoriti ćemo pravnom bitkom i sva prava utužiti. Prema mišljenju pravne struke, pa i sudaca Vrhovnog suda RH, otkazni rok za GKU počeo je teći od 20. veljače 2014., kada je Vlada RH dostavila odluku o otkazu ugovora, a traje do 20. svibnja 2014., a ne do 27. ožujka 2014., kako tvrdi ministar Željko Jovanović. Iz tog razloga sva prava iz Kolektivnog ugovora moraju se poštivati do 20. svibnja 2014.

Sindikat neće potpisati Kolektivni ugovor kojim bi se umanjila prava zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama.

_____

Analiza plaća u školstvu: Starijim nastavnicima plaće niže za 900 kn! - index.hr

 


 

Analiza plaća nakon nove Uredbe o koeficijentima
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO