Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

JOVANOVIĆ: BE HAPPY, PUNO TI UZMEM, MALO TI DAM! - 7. ožujka 2014.

IZ IZJAVE MINISTRA JOVANOVIĆA MNOGI SU MOGLI ZAKLJUČITI KAKO NE SAMO DA IM PLAĆE NEĆE PADATI KAO OSTALIM ZAPOSLENICIMA U JAVNIM I DRŽAVNIM SLUŽBAMA, VEĆ ĆE IM ČAK I PORASTI. ISTINA JE KAKO VLADA RH NIJE DONIJELA ODLUKU O IZUZEĆU OBRAZOVANJA OD PRIMJENE ZAKONA KOJIM SE USKRAĆUJE ISPLATA UVEĆANJA PLAĆE OD 4, 8 ILI 10% U SVIM JAVNIM I DRŽAVNIM SLUŽBAMA. (e-glasnik)

Vlada RH na svojoj sjednici održanoj 6. ožujka 2014. uputila je u saborsku proceduru Prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s konačnim prijedlogom Zakona.

Tim Zakonom zabranila bi se isplata dodataka na plaće od 4, 8 ili 10%  u svim javnim i državnim službama, bez obzira je li to ugovoreno kolektivnim ugovorima ili ne. U  tekstu Zakona stoji kako se za ovo pravo neće moći primjenjivati odredbe ZOR-a koje utvrđuju primjenu povoljnijeg prava za radnika.

Ministar Željko Jovanović u srijedu je izjavio: „Jedini će biti pošteđeni smanjenja plaće zbog Zakonom ukinutih dodataka 4, 8 ili 10 % zaposleni u nastavnom statusu u osnovnim i srednjim školama. Ogromnoj većini porasti će plaća za oko 100 kuna.“  Kazao je i kako će Vlada to riješiti Uredbom. Potpuno je nejasno koga sve on smatra zaposlenima u nastavnom statusu. Sigurno ne sve zaposlene, već samo nastavnike.

Iz njegove izjave mnogi su mogli zaključiti kako ne samo da im plaće neće padati kao ostalim zaposlenicima u javnim i državnim službama, već da će im čak i porasti.

Istina je kako Vlada RH nije donijela odluku o izuzeću obrazovanja od primjene Zakona kojim se uskraćuje isplata uvećanja plaće od 4, 8 ili 10% u svim javnim i državnim službama.

Istina je kako Vlada RH nije donijela Uredbu o povećanju koeficijenata „zaposlenima u nastavnom statusu“.

To znači kako će plaće pasti  za 4, 8 ili 10% svima za koje je to pravo ugovoreno.

Ministar je ranije izjavio kako će Vlada pravednije raspodijeliti dodatke na plaće nego je to bilo ugovoreno kolektivnim ugovorima, što bi moglo značiti da će svim nastavnicima podići koeficijent za oko 1%.

Proglasiti će to velikom brigom Vlade RH o  nastavnicima, jer jedino nastavnicima se povećavaju plaće dok se drugima režu. Takvo nešto smo već doživjeli. 2012. godine smanjena je plaća nastavnicima za 3,5,7 ili 9%, a 2013. podignuta za 2,8 %. Ministar Jovanović pohvalio se kako su jedino nastavnicima porasle plaće, kao da nastavnici ne znaju računati.

Istina je kako je Vlada RH najnovijim pravnim nasiljem, zakonom, uskratila primjenu Kolektivnih ugovora i derogirala Zakon o radu, što je eklatantno kršenje Ustava RH. Sindikati će od Ustavnog suda zatražiti da, sukladno svojim ovlastima, privremeno zabrani provedbu takvog Zakona, te da ga kasnije i proglasi neustavnim.

Postavlja se pitanje, iz kojeg razloga ministar Željko Jovanović ponovno želi uvjeriti  zaposlene u sustavu obrazovanja kako će im plaće porasti, dok će im one stvarno padati.

Zaključujemo kako je to da bi se stvorila pomutnja i otupila spremnost zaposlenih u obrazovanju na sindikalne akcije zbog novih rezova, kao i da bi se stvorila nesloga među sindikatima javnih i državnih službi.

Na takvo što ne smijemo nasjesti.

                            Počnimo se pripremati za sindikalne akcije!                                                                                                                                      

_____

Tiskovna konferencija sindikata javnih i državnih službi, Zagreb, 6. ožujka 2014.

Predstavnici sindikata državnih i javnih službi najavili su da će zatražiti ocjenu ustavnosti Prijedloga zakona o uskrati prava na uvećanje plaće na temelju ostvarenih godina radnog staža od 4, 8 i 10 posto, a od predsjednika Republike Ive Josipovića očekuju da također zatraži ocjenu ustavnosti spornog prijedloga.

Donošenjem Prijedloga zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, Vlada pokazuje da načelo pacta sunt servanda vrijedi samo za odabrane.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske istaknuo je kako načelo pacta sunt servanda, tj. ugovori se moraju poštovati koje sama Vlada ističe očito vrijedi samo za neke, poput ugovora s auto-kućama, dok se u slučaju javnih službenika bez problema zakonom derogira kolektivni ugovor. Najavio je kako će sindikati ovaj prijedlog zakona, čim uđe u saborsku proceduru, Ustavnom sudu uputiti na procjenu ustavnosti i tražiti da Sud privremeno obustavi primjenu navedenog zakona do donošenja odluke.

Poslušajte što je na konferenciji za tisak rekao predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec. 

Igor Radeka, potpredsjednik Sindikata znanosti, ukazao je na činjenicu kako su plaće u obrazovanju najniže od svih djelatnosti, a sada stiže novi udar na zaposlenike, posebno na one najstarije i najiskusnije koji i daju najveći doprinos sustavu.

Predsjednik sindikata Boris Pleša upozorio je na konferenciji za novinare da Vlada time jednostrano ukida odredbe Kolektivnog ugovora (KU) za državne i javne službe i izravno zadire u plaće. Time se šalje poruka o pravnoj nesigurnosti, pa će se vjerojatno i drugi poslodavci povesti za tim primjerom, ustvrdio je.

Državne i javne službe će kroz razdoblje od 2012. do 2016. kroz kolektivne ugovore i potpisane dodatke uštedjeti 3,2 milijarde kuna na božićnicama i regresima, istaknuo je Pleša. Podsjetio je da su im lani u ožujku već smanjene plaće za tri posto, kao i osnovica za jubilarne nagrade i naknade za prijevoz, te poručio kako im je dosta odricanja zbog krize.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u Poreznoj upravi Gordana Jagar ustvrdila je kako je Vladin postupak sramotan i ponižavajući, a kolektivni ugovori trebali bi imati snagu menadžerskih ugovora. Nećemo se ustručavati podnijeti tužbe, poručila je.


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO