Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Podrška sindikatu učitelja - 6. ožujka 2014.

Stotinjak učitelja i profesora prosvjedovalo je pred Ministarstvom znanosti protiv novog nacrta Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, a podršku im je pružio i predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec.

Pravilnik donosi uštede na učiteljima, to znači da svi oni koji sada rade na nepuno radno vrijeme neće više raditi i da oni s punim radnim vremenom idu na nepuno radno vrijeme, upozorila je predsjednica SHU-a Sanja Šprem.

Ona je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare ustvrdila da će zbog spornog Pravilnika bez posla ostati između 500 do 1000 učitelja, a njih do 35 posto ili oko četiri tisuće prijeći će s punoga na nepuno radno vrijeme. Učenici će, istaknula je Šprem danas, izgubiti kvalitetu rada u školi, a škole identitet. Roditelji moraju shvatiti da će kvalitetu rada, ako pravilnik ostane, morati platiti sami. Svi roditelji neće moći podjednako moći osigurati budućnost svoje djece, što je žalosno, dodala je.

Također je optužila MZOS da svojim prijedlogom omalovažava rad učitelja jer predlaže da on ne bude temelj za izračun količine radnog vremena.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, ustvrdio je kako će Jovanović temeljem novog pravilnika riješiti učiteljsko pitanje tako što će dio zaposlenih otpustiti kao višak, dio će raditi s nepotpunom normom a ostatku će smanjiti plaće i srezati prava. "Učinit ćemo sve da ova štetna vlast ode jer će uništiti ovu zemlju", poručio je Mihalinec.

Ministar Željko Jovanović izašao je pred prosvjednike, saslušao ih i preuzeo materijale. On smatra kako nema nijednog razloga za prosvjede zbog nacrta pravilnika te istaknuo da o njemu još traje rasprava. Ustvrdio je da je pravilnik rađen u interesu učenika, pa ga je iznenadila sindikalna najava blokade školskog sustava. 

Također je naglasio da plaće učitelja neće biti ugrožene. Prosvjed je potpuno nepotreban jer traje javna rasprava. Dakle ako imaju primjedbe, prijedloge i poboljšanja neka ih pošalju u javnu raspravu. Treba naglasiti da je prijedlog pravilnika izabralo jedanaesteročlano povjerenstvo, a pozvani su i predstavnici sindikata da u njemu sudjeluju, poručio je Jovanović.

Prema projekciji Sindikata hrvatskih učitelja, četiri tisuće učitelja predmetne nastave i odgojnih predmeta neće moći ispuniti normu, zbog čega će plaće biti manje od 500 do 1500 kuna. Čelnica sindikata Sanja Šprempravilnik je nazvala udarom na odgojnu ulogu škole jer se u učiteljsku normu više neće ubrajati satovi razredne zajednice niti ikakav dodatni rad s učenicima izvan redovite nastave.

Pogledajte što je ministar Jovanović reako o ukidanju dodatka od 4, 8 i 10% 

_____

KOMENTAR: Jurica Pavičić: Kako je ministar Jovanović ubio školu - Slobodna Dalmacija, 5. ožujka 2014.

Učitelji vikali Jovanoviću: To je sramota! - dnevnik.hr, 5. ožujka 2014.ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO