Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada RH otkazala kolektivne ugovore za čitav sustav obrazovanja - 27. prosinca 2013.

Vlada je na današnjoj sjednici i službeno donijela odluku o otkazivanju kolektivnih ugovora u osnovnom i srednjem školstvu te znanosti i visokom obrazovanju. Otkazivanju je prethodio i neuspješan postupak mirenja održan 23. prosinca 2013.

 

Sindikat je na mirenju predstavljao predsjednik Sindikata, a mirenju su nazočili i ostali članovi pregovaračkog odbora Sindikata. Predstavnica Vlade RH bila je gđa. Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, a miriteljica je bila gđa. Danica Lisičar. 

Vlada je ostala ustrajna u svojim stavovima i tražila je od Sindikata da prihvati SVE izmjene i dopune koje je uputila sindikatu 3. svibnja 2013. godine. 

Sindikat je predložio nastavak pregovora o predloženim izmjenama i dopunama, obzirom da se do sada, unatoč 6 održanih sastanaka pregovaračkih odbora Vlade i Sindikata, uopće nije pregovaralo o izmjenama članaka GKU-a. 

Sindikat je predložio da pregovori moraju završiti najkasnije u roku mjesesec dana, nakon čega bi ispregovarani tekst dali na referendum članovima Sindikata. 

Stoga je Sindikat predložio nastavak procesa mirenja nakon završenih pregovora. 

Za Sindikat bi bilo prihvatljivo  brisanje iz GKU-a pojedinih materijalna prava koja su zajednička svim javnim službama, ali želi pregovarati o posebnosti naknade za prijevoz, obzirom da jedino u sustavu obrazovanje zaposlenici imaju više ugovora o radu u više ustanova i u više gradova. Vlada RH nije prihvatila prijedloge Sindikata o nastavku pregovora i tražila je da Sindikat pristane na sve izmjene i dopune predložene 3. svibnja 2013. Kako pak to za Sindikat nije bilo prihvatljivo, mirenje je završeno neuspjehom.

Time je konačno postalo jasno kako je prijedlog izmjena i dopuna GKU od 3. svibnja 2013. u kojem Vlada predlaže brisanje 61 članka, bio ultimativan. Vlada stvarno nije bila spremna pregovarati niti o jednom pravu. Nakon što je Vlada raskinula kolektivne ugovore, Sindikat će  putem suda osporavati pravo na njihovo jednostrano otkazivanje, obzirom da se gospodarske okolnosti nisu bitno promijenile u odnosu na vrijeme sklapanja KU. No to je proces koji će dugo potrajati.

U Sindikatu očekujemo da će Vlada RH uskoro pokrenuti nove pregovore za GKU, a ukoliko to nije spremna učiniti morat ćemo zahtjev za pregovore pojačati i prijetnjom štrajkom, pa i samim štrajkom. Podsjećamo da pregovarački odbor i vodstvo Sindikata imaju u tome podršku povjerenika Sindikata dobivenu na skupštini održanoj u studenom ove godine u Primoštenu. O odnosu Vlade prema obrazovanju, ali i o argumentima koje ona u pregovorima prihvaća,  najbolje govori prije 10 dana potpisani ugovor za zdravstvo koji sadrži više dodataka i s višim pravima nego što ih ima u sva tri kolektivna ugovora u sustavu obrazovanja.

Nakon odluke Vlade o otkazivanju KU, ugovor će se u potpunosti primjenivati još tri mjeseca.

_____

Vlada: Nema božićnice i regresa za javne službe u 2014. godini, hrt.hr

Školstvo bez kolektivnog ugovora, a javne službe bez božićnice i regresa, t-portal.hr


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO