Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prosvjed središnjica na Markovu trgu: šiba za Vladu! - 5. prosinca 2013.

Pet sindikalnih središnjica organiziralo je u četvrtak, 5. prosinca, prosvjed protiv Vladinog prijedloga Zakona o radu i ostalih promjena u radnom zakonodavstvu. Prosvjedovanjem pred zgradom Vlade na Markovom trgu, sindikati su poslali jasne i nedvosmislene poruke ministrima i premijeru Milanoviću. Na prosvjedu je govorio i Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH.

  

Aktivisti svih pet sindikalnih središnjica okupili su se u jutarnjim satima na Trgu bana Jelačića i u prosvjednoj se povorci uputili na Markov trg. Prosvjedu pod nazivom "STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom" su se priključili i Hrvatski laburisti na čelu s Dragutinom Lesarom. Na Markovom trgu su se okupljenima obratili čelnici sindikalnih središnjica te predstavnici sekcija mladih. Vladi su poručili kako neće pristati na predložene promjene Zakona o radu te na daljnje smanjivanje radničkih prava i cijene rada u Hrvatskoj, te joj simbolično uručili šibu u čizmi i papirnati otkaz. Pročitali su i pisma potpore Europske konferedacije sindikata (ETUC) te Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), u kojima se izražava zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva te socijalnog dijaloga u RH, a Vlada se poziva da odustane od spornih zakonskih prijedloga.

        

  (ostale slike sa prosvjeda)

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata, upozorio je da Vlada želi ukinuti sindikate i sve zakone koji štite radnike kako bi od Hrvatske stvorila zemlju blagostanja. "Ako ostanu još dvije godine na vlasti, iza njih će ostati spaljena zemlja!"

Mihalinec je premijera prozvao za prezir prema svim neistomišljenicima, a ministra Jovanovića za prezir prema učiteljima. Sindikati su za njih smetnja koju treba razoriti, jer su sindikati kočničari napretka. Sa sindikatima se ne želi ni pregovarati, ali ni razgovarati, sindikate će optužiti čak i za vlastitu nesposobnost.

"Spremni su donijeti Zakon o radu kojim će do kraja obespraviti radnike, spremni su donijeti Zakon o mirovinskom osiguranju temeljem kojeg će ti obespravljeni radnici raditi još duže. Ukoliko prežive. Spremni su donijeti Zakon o povremenim poslovima kako bi svi radili samo povremeno. Spremni su donijeti Zakon o plaćama u javnom sektoru kojim zabranjuju sindikatima pregovore o plaći. Spremni su pregaziti sve konvencije Međunarodne organizacije rada. Hoćemo li na to pristati?" - zapitao se Mihalinec. 

"Mi - sindikati - naši članovi - radnici - jedina smo koji se možemo oduprijeti ovakvoj politici. Mi smo zadnja linija obrane. Ovaj prosvjed treba biti početak pokreta otpora prema takvoj rušilačkoj politici. I ne smijemo stati dok ne uspijemo. Ne smijemo se dati uplašiti. Ne smijemo dozvoliti da nas podijele na radnike i parazite na njihovoj grbači iz javnog i državnog sektora. Ne smijemo dozvoliti da nas podijele po bilo kojem osnovu.

Samo jedinstveni i zajedno imamo šanse očekivati uspjeh." - završio je svoj govor zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Branimir Mihalinec. 

____

Iz medija:

SINDIKATI PROSVJEDOVALI I ZAPRIJETILI VLADI 'Ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti', jutarnji.hr

'Radit ćemo 56 sati tjedno na određeno vrijeme do 67. godine', hrt.hr

'Radit ćete 56 sati tjedno, do 67. godine života, bez ugovora, na kupone...', dnevnik.hr

____

PRIOPĆENJE PET SINDIKALNIH SREDIŠNJICA UOČI PROSVJEDA

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, na čelu sa ministrom Mrsićem u saborsku proceduru upućuje novi Zakon o radu (samo „svojih ruku djelo“) kojim se umanjuje uloga sindikata i kolektivnih ugovora, a radnike posve prepušta (neodgovornim) poslodavcima čineći ih robljem suvremenog doba. Pregovori o novom Zakonu o radu traju već mjesecima, a svaka nova verzija prijedloga tog Zakona s kojom je Ministarstvo izašlo imala je sve niža i niža prava radnika i sindikata. Tako zadnjim prijedlogom Zakona o radu dobijamo fleksibilnost bez sigurnosti, snižena individualna prava radnika te izbačene kolektivne ugovore odnosno sindikate kod niza instituta. Toliko o  fleksigurnosti!

U proceduru se ide i sa Zakonom o povremenim poslovima (zakon kojeg  RH dosad nije imala), a na osobe radno angažirane prema tome Zakonu, Zakon o radu se uopće ne bi primjenjivao. Ti radnici bili bi angažirani na sat, na dan... i to na vaučer/markicu. Sudbina tako angažiranoga čovjeka, dugoročno gledano, vlast ne zanima, važno je samo uljepšavanje statistike odnosno broja nezaposlenih.

Produžava se i dob za odlazak u mirovinu na 67 godina Zakonom o mirovinskom osiguranju (činjenica da bi se to primjenjivalo od 2031. godine ničim ne umanjuje njegovu  neprihvatljivost). Produžetak dobi za umirovljenje, bez ozbiljnih analitičkih podloga i bez postizanja društvenog konsenzusa o njegovoj nužnosti (obvezujući time nekoliko vlada unaprijed!) ponovno potvrđuje kako Vladu zanima samo mišljenje bonitetnih agencija i međunarodnih financijskih organizacija. 

CILJ PROSVJEDA!  

       Cilj ovog prosvjeda, kojeg zajednički organiziraju sve sindikalne središnjice, jest sprečavanje donošenja novog Zakona o radu (u obliku utvrđenom Nacrtom prijedloga Zakona o radu od 25. studenoga 2013. godine), sprečavanje donošenja Zakona o povremenim poslovima i sprečavanje produženja dobi za odlazak u mirovinu (sa 65 na 67 godina života).

Sindikalne aktivnosti započinju ovim prosvjedom upozorenja pred Vladom RH, a nastavit će se daljnjim prosvjedima i drugim aktivnostima, ukoliko Vlada ne povuče prijedloge ovih zakona, a o čemu ćemo vas pravovremeno informirati i na iste pozvati.


MHS - OČITOVANJE NA ZAKON O RADU_Nacrt od 25 studenoga 2013.
Pismo_predsjedniku Vlade RH 28 11 2013
PLAKAT_prosvjed_05 prosinca 2013
Poziv na prosvjed sindikalnih središnjica 05. prosinca 2013
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO