Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Redovna izvještajna skupština NSZSŠH 2013., Primošten

Skupštini koja se održala u Primoštenu od 8. do 10. studenog prisustvovalo je oko 240 povjerenika koji su gotovo jednoglasno izrazili spremnost da se odupru namjerama Vlade da i dalje smanjuje naša prava. 

 

Na samome početku Skupštine predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec u ime svih povjerenika zahvalio je dugogodišnjoj povjerenici područnog odbora Osječko - baranjske županije Marici Azenić koja je od ove školske godine u mirovini, na svemu što je dobro učinila za svoje članove, kolege i naš Sindikat. Marica Azenić u emotivnom je govoru zahvalila na dobrim željama, a Skupština joj je odgovorila burnim pljeskom.

   

U svom govoru pred Skupštinom predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec najvećim je dijelom govorio o nemogućnosti uspostave socijalnog dijaloga sa MZOS-om što je prije nekoliko dana rezultiralo i prekidom pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru. "U takvim uvjetima bit će nam najpotrebnije jedinstvo Sindikata" - istaknuo je. Govor g. Mihalinca donosimo u cijelosti:

Poštovane kolegice i kolege, sindikalni prijatelji,

dobro došli na izvještajnu Skupštinu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske!!!

Ne sjećam se je li ikada i jedna Skupština našeg Sindikata bila održana u težim uvjetima.

Nikada nismo bili izloženi takvim prijetnjama vlasti kao sada. Ne radi se tu samo o prijetnjama novim rezovima, u opasnosti je sam sindikalni pokret i smisao sindikalizma, kao i postepeno ali neumitno rastakanje socijalne države.

Ministar obrazovanja naprasno je, bez ikakvih argumenata, prekinuo pregovore za Granski kolektivni ugovor, mada oni stvarno nisu niti počeli. Ministar će Vladi RH predložiti jednostrano raskidanja Kolektivnog ugovora. Naravno da će za to optužiti Sindikat, koji eto nije nikako pristao da se briše „samo“ 61 od 98 članaka Kolektivnog ugovora. Kazati će kako je na to primoran, jer nerazumni Sindikat nije pristao da od Kolektivnog ugovora ostane gotovo ništa - samo naslov i potpisnici.

Pisali smo o tome premijeru. Tražili smo da ne prihvati prijedlog ministra, te da ga vrati za pregovarački stol. Upozorili smo na dvostruka mjerila ove Vlade, kako ministar zdravlja uporno pregovara sa sindikatima o svakom članku, o svakom detalju, o svakoj posebnosti pojedine struke u zdravstvu, dok istovremeno ministar obrazovanja prekida pregovore i raskida Kolektivni ugovor jer ne želi pregovarati ni o čemu. 

Ukoliko premijer ne prihvati naš prijedlog i Vlada raskine Kolektivni ugovor biti će jasno kako je misija Vlade RH trajno uništiti obrazovni sustav u Hrvatskoj, dok je ministar Jovanović tek puki egzekutor.

Ova Skupština mora pripremiti jasan i nedvosmislen odgovor Vladi Republike Hrvatske kako Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske neće dati svoja prava bez borbe.

Ali raskidanje Kolektivnog ugovora nije sve što Vlada sprema.

Priprema se novi Zakon o plaćama u javnom sektoru.

Priprema se novi sustav plaća. Prelazi se na sustav platnih razreda i platnih stupnjeva. Nitko ne može procijeniti u koji platni razred će smjestiti nastavnike, kakva će nakon toga biti plaća. Nema nikakvih jamstava kako plaće neće biti manje. To će Vlada riješiti uredbom. Uredbom će Vlada donositi i osnovicu za plaće. Zakonom će gotovo zabraniti kolektivno pregovaranje osim za pitanja poput naknade za rad nedjeljom i praznicima. Zakonom će ukinuti granske kolektivne ugovore. Staviti će van snage sve Sporazume o plaćama.

    

To je najopasniji Zakon do sada.

Svi sindikati javnih i državnih službi morati će naći načina za sprečavanje donošenja takvog Zakona. I mi moramo tome dati značajan doprinos.

Ova Skupština prilika je da zbijemo redove i stavimo glave skupa i odredimo se.

Ova Skupština mora biti Skupština jedinstva. Eventualna neslaganja o nekim pitanjima trebamo privremeno staviti sa strane.

Samo jedinstveni imamo pravo očekivati uspjeh. 

Ulazeći u borbu moramo biti spremni da ćemo primiti pokoji udarac. Možemo koju rundu i izgubiti, ali ne smijemo izgubiti dostojanstvo. Ne smijemo stajati pognute glave.

Mi smo Sindikat. Mi nemamo pravo klonuti, nemamo pravo plakati, nemamo pravo na defetizam i nejedinstvo.

I zato očekujem kako će ova Skupština donijeti odluku za borbu.

Ukoliko Vlada jednostrano raskine Kolektivni ugovor trebamo na to odgovoriti štrajkom.

Ili se raspustiti.

Ja sam za borbu.

Povjerenike je pozvao da na Skupštini donesu odluke koje bi Sindikat stavile u stanje pripravnosti za sve vrste mogućih prosvjeda, pa i štrajka te da o tome svakako ispcrpno i odgovorno razgovaraju sa članovima u školama. 

   

Članovima Skupštine svojim se izvješćem obratio i glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić govoreći o tekućim i predstojećim promjenama koje u školski sustav uvodi MZOS i koje će u položaju zaposlenika i članova Sindikata izazvati mnoge probleme. 

Zastupnici na Skupštini saslušali su i izvješće Nadzornog odbora koje je podnio Vlado Burčak te izvješće o radu Fonda solidarnosti koje je podnijela predsjednica Fonda Linea Brkljača

Nakon podnošenja izvješća o radu i kratke stanke za kavu, počela je rasprava o izvješćima u kojoj se za diskusiju prijavilo dvadesetak zastupnika Skupštine. 

      

Nakon prihvaćanja izvješća i odluka Skupštine, održane su radionice o financijskom poslovanju, načinima pravne zaštite i radu podružnica, a održan je i Debatni klub u kojem su povjerenici mogli iznijeti probleme s kojim se susreću u svom radu kao i dobiti  kvalificirane odgovore od stručnih službi Sindikata.

Zastupnici Skupštine donijeli su zaključke Skupštine velikom većinom glasova, a možete ih pročitati na donjem linku.

Druženje povjerenika Sindikata završilo je svečanom večerom u subotu. 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO