Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ukoliko Vlada RH jednostrano raskine kolektivni ugovor, najavit ćemo štrajk! - 30. listopada 2013.

Pročitajte što je danas rečeno na tiskovnoj konferenciji za novinare u našem Sindikatu.

(e-Glasnik)

I srednjoškolski profesori prijete štrajkom, hrt.hr

Prihvati li Vlada sutra prijedlog ministra Željka Jovanovića o jednostranom ukidanju granskog kolektivnog ugovora, zaposlenici u srednjoškolskim ustanovama ići će u štrajk - upozoravaju iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Naime u ponedjeljak su prekinuti pregovori za izmjene i dopune granskog kolektivnog ugovora, a kao razlog prijedloga za njegovo jednostrano ukidanje navodi se nespremnost Sindikata da prihvati prijedlog Vlade o brisanju svih članaka koji su sadržajno obuhvaćeni temeljnim kolektivnim ugovorom.

Od 98 članaka, koliko ih kolektivni ugovor ima, prema prijedlogu izmjena i dopuna brisao bi se 61, no za Sindikate je najspornije brisanje i tri članka koji se odnose na posebnosti srednjoškolskog sustava u odnosu na javne službe: naknade za prijevoz, posebnosti smjenskog rada i isplate dnevnica za školske ekskurzije i putovanja na natjecanja.

Predsjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare je podsjetio da je pregovarački odbor NSZSŠH izrazio spremnost na usklađivanje svih članaka kolektivnoga ugovora koji su na sadržajno istovjetan način ugovoreni u granskom i temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Pregovarački odbor nije se izrijekom protivio ni prijedlogu Vlade da se svi članci KU-a koji su sadržajno na istovjetan način ugovoreni u granskom i TKU-u izbrišu iz granskoga kolektivnoga ugovora (GKU), rekao je Mihalinec dodavši da su i na to pristali pod uvjetom da se zadrže tri članka kojima bi se uredile posebnosti srednjoškolskoga sustava u odnosu na sve ostale javne službe.

Po Mihalinčevim riječima pregovarački odbor Vlade RH bez ikakvih je argumenata i bez davanja prigode pregovaračkom odboru Sindikata da iznese svoje argumente inzistirao na brisanju svih navedenih članaka bez pregovaranja, obrazlažući to stavom Vlade Republike Hrvatske.

Mihalinec je predsjedniku Vlade uputio pitanje je li stvarno stajalište Vlade da se brišu svi članci kojima se Vlada obvezuje na socijalno partnerstvo, članci koji se odnose na zaštitu zaposlenika od zlostavljanja i članci koji se odnose na zaštitu profesionalnoga statusa zaposlenika te članci koji reguliraju zbrinjavanje viška zaposlenika kao i odredbi o otežanim uvjetima rada.

Sindikat predlaže Vladi da ne donosi odluku o jednostranom raskidanju kolektivnih ugovora te da obveže Vladin pregovarački odbor da nastavi pregovore vodeći računa o posebnostima srednjoškolskoga sustava.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO