Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Dogovor s Vladom RH nije postignut - u srijedu štrajkamo! 3. lipnja 2013.

ČLANOVIMA SINDIKATA

ZAPOSLENICIMA U SREDNJOŠKOLSKIM USTANOVAMA

 

Poštovane kolegice i kolege,

danas je neuspješno završen postupak mirenja s Vladom RH u kojem smo pokušali na miran način riješiti nastali spor. Postizanjem zadovoljavajućeg Sporazuma kojim bi Vlada čvrsto zajamčila kako neće više smanjivati plaće i dodatke ( 4,8,10% ) , te kako će u vrijeme gospodarskog oporavka povećati sve koeficijente za 3%, otkazali bi sve najavljene štrajkaške aktivnosti.

Važno je napomenuti kako izvršenje takvog Sporazuma ne bi ove godine opteretilo proračun niti jednom novom lipom, te je stoga Vladina odluka da ga ne potpišu jasan znak kako će i dalje posezati za našim pravima.

Vlada nam je ponudila tek sporazum u kojem bi se ona obvezala da će o ispunjenju naših zahtjeva postavljenih u procesu mirenja, pokušati postići sporazum sa sindikatima koji nisu u sporu i koji nisu najavili štrajk. Mi bi za uzvrat trebali otkazati štrajkaške aktivnosti. To znači da bi oni koji nisu istakli nikakve zahtjeve i oni koji prihvaćaju Vladino posezanje u naše plaće,  trebali postići sporazum s Vladom o zadovoljenju naših zahtjeva. Za takav sporazum čak ni mi ne bi bili potrebni, već bi bio dovoljan samo jedan potpis nekog od reprezentativnih sindikata. Pitam se: kakav bi to sporazum Vlada potpisala sa sindikatima koji su zadovoljni stanjem ( Avberšek, dr. Babić,.. )? Već su to jednom pokazali.

Sindikati su u najavi štrajka istakli više od ta dva zahtjeva, no o ispunjenju ostalih  zahtjeva možemo pregovarati kroz pregovore za Granske kolektivne ugovore. Obavještavam vas kako smo 31. svibnja 2013. potpisali Protokol o pregovorima o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolski sustav.

Kako nismo u procesu mirenja uspjeli postići sporazum kojim bi sačuvali dodatke od 4,8 i 10%, koji Vlada RH namjerava ukinuti u svim državnim i javnim službama, pokušati ćemo to postići snažnom koordiniranom akcijom  svih sindikata koji su u sporu s Vladom.

Kao i prije svake naše akcije mediji će započeti prljavu kampanju. Tako su ovih dana Jutarnji list i Slobodna Dalmacija ( EPH holding ) započele s dezinformacijama o sindikalnom raskolu i neslozi. Već smo unaprijed proglašeni gubitnicima jer smo se odrekli 97% naših zahtjeva,....Sve u službi vaše demotivacije za štrajk. Nemojte na to nasjesti.

Vladin pregovarački tim nas pokušava podijeliti.

Kroz svoje medije će među vas plasirati lažno sjeme nade u mogućnost mirnog razrješenja ovoga spora, a zapreka tome će biti nerazumni sindikalni čelnici koji sve to rade iz nekih svojih, a ne vaših interesa. Ni na to nemojte nasjesti.

Paralelno s time, Vlada će u svoje medije plasirati lažne, manipulatorske tekstove i štiva, ne bi li narušili ugled sindikata i njegovog članstva, dijelom usmjereno time da pridobiju dio javnosti na svoju stranu. Ponavljati će u javnost staru mantru kako  „sindikati ne razumiju stanje u državi“, te će daljnja rezanja pokušati opravdati ekonomskim razlozima, koji nisu dovoljno opravdanje za smanjivanje ionako sitnih prosvjetarskih prava.

I neki među nama će nas pokušati podijeliti. Plasirati će tezu kako ti sindikati nemaju ništa zajedničko, kako neće svi štrajkati na isti način, kako neki neće štrajkati uopće, kako ćemo mi štrajkati za druge a ne za sebe, kako drugi nas iskorištavaju, kako bi svaki sindikat sam ostvario bolje rezultate, ... sve kako bi razbili zajedničku akciju. Nemojte niti na to nasjesti. Sigurno ćemo lakše obraniti 4,8,10% uz pomoć drugih sindikata, nego sami. Tako smo i ranije ostvarili najveće uspjehe u štrajku.

Sindikati državnih i javnih službi dogovorili su štrajkašku strategiju vodeći računa o mogućnostima pojedinih sindikata, štrajkaškoj snazi, kao i o mogućnostima i ograničenjima u štrajku. Pojedinosti nismo iznosili do sada u javnost kako Vlada ne bi pripremila protuudar. Zato smo do zadnjeg časa sakrivali dan početka štrajka.

Štrajk će 5. lipnja započeti najjači sindikati državnih i javnih službi: Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika i naš Sindikat, a pridružiti će nam se i Sindikat zaposlenika u kulturi. Drugi dan uključiti će se i ostali sindikati, od kojih će neki nastaviti i preko subote i nedjelje.

Uputili smo i poziv svim ostalim sindikatima u zemlji da se uključe u štrajk solidarnosti. Kako štrajk solidarnosti može započeti tek treći dan štrajka, možemo očekivati uključenje nekih sindikata od petka.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. Očekujemo pregovore i postizanje sporazuma.

Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje uputili smo dopis u kojem ih upozoravamo  kako ne smiju pokušavati na silu održati državnu maturu, te da odgode sve ispite do završetka štrajka. Kako smo vidjeli u događajima s testom iz hrvatskog jezika, dovoljno je da samo u jednoj školi ne budu održani ispiti, pa da se ponište svi održani toga dana. Takav rizik NCVVO na smije preuzeti.

Nitko se za naša prava osim nas neće izboriti, jer niti jedno pravo koje nam žele ukinuti nije nam poklonjeno. Svako pravo izborili smo u štrajkovima i pregovorima.

Pozivam sve članove Sindikata, kao i ostale zaposlenike srednjoškolskih ustanova da se zajedno s ostalim kolegama iz javnih i državnih službi odazovu na poziv Sindikata i uključe u borbu sa svoja prava.

 

            Tko se nije spreman boriti za svoja prava, već ih je izgubio!

            Tko je spreman boriti se za svoja prava, možda će ih izgubiti!

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof. 

 

Pismo članovima Sindikata
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO