Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prosvjed protiv izjave ministra Mrsića - 29. svibnja 2013.

Ministar Mrsić poslužio se krivotvorenjem govoreći o tijeku sastanka sa sindikatima u ponedjeljak. Zbog toga su mu danas na Markovu trgu odgovorili čelnici sindikata. 

29. svibnja - Sindikalni čelnici odgovorili su na medijske istupe ministra Mrsića prosvjedom pred zgradom Vlade RH. Poručili su kako je laž da su tražili povrat 1,7 milijardi kuna za što ih je ministar prozvao.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi istaknula je kako jučerašnje izjave ministra Mrsića nisu istina. Svjedoci, a na sastanku Vlade i sindikata bilo ih je barem 30, mogu potvrditi da sindikati nisu tražili 1,7 milijardi kuna i otpuštanje 17.000 ljudi. Sindikati su tražili da im se vrate prava kada situacija u državi bude bolja i kada svi osjete oporavak 

Čelnica HSSMS-MT, Anica Prašnjak, dodala je kako ministar Mrsić svojim izjavama manipulira i dezinformira javnost jer su zahtjevi sindikata javno poznati i mediji su s njima bili upoznati.

Čelnik Matice, Vilim Ribić, naglasio je kako su sindikati preiskusni da bi nasjeli na ovakve dnevno - političke laži koje bi trebale Vladu u konačnici prikazati kao pobjednika u slučaju potpisivanja kakvog sporazuma. Ribić se osvrnuo i na nejednak tretman zaposlenika u javnim poduzećima i javnim i državnim službama.


 Prosvjed_na_Markovom_trgu - snimka izjava čelnika sindikata

Iz medija:

Mrsić laže, upozoravaju Sindikati javnih i državnih službi - hrt.hr

 

_____

Prenosimo tekst Siniše Kuhara iz SDLSN-a o šokantnom i manipulativnom javnom istupu ministra Mrsića o zahtjevima sindikata u socijalnom sporu.

MINISTAR MRSIĆ DISKVALIFICIRAO SE KAO ČOVJEK I DRŽAVNI DUŽNOSNIK

Kako nastaviti dijalog s čovjekom koji na konstruktivne, društveno odgovorne i za Vladinu stranu prihvatljive prijedloge, reagira krivotvorenjem i optužbama na račun predstavnika sindikata?

Današnje krivotvorenje tijeka i sadržaja jučerašnjeg sastanka predstavnika Vlade i sindikata javnih i državnih službi od strane ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića predstavlja šok za sindikate sudionike ovog događaja.

Ministar Mrsić je svojom tvrdnjom kako bi ispunjenje sindikalnih zahtjeva za posljedicu imalo otpuštanje 17.000 radnika u javnim i državnim službama i matematičkom gimanastikom kojom je takve monstruozne tvrdnje „potkrijepio" pljunuo u lice svim dobronamjernim ljudima, a sigurni smo da je takva bila većina sudionika sastanka, koji su se tamo nalazili, bez obzira na strane u sporu.

Izgleda da jedino ministar Mrsić nije čuo sindikalni prijedlog koji bi se mogao sumirati u dva osnovna zahtjeva - prestanite s ukidanjem prava i smanjenjem plaća i vratite jednostrano ukinuto i ugovoreno u dobroj (i naivnoj) vjeri kad se za to steknu uvjeti.

Sindikati su sigurni da su sindikalne zahtjeve shvatili ministri Arsen Bauk i Slavko Linić, jer su to i glasno potvrdili, kao i svi na sastanku prisutni i pitaju se kako je samo ministru Mrsiću "jasno da sindikati koji su najavili socijalni spor, na jučerašnji sastanak nisu došli s ciljem potizanja dogovora o očuvanju materijalnih prava već da opstruiraju proces".

Stvarni karakter sindikalnog prijedloga najbolje ilustriraju riječi ministra Linića, koji je zahtjev za vraćanje visine koeficijenata na istu razinu kao prije smanjenja od tri posto kada to omoguće gospodarski uvjeti, rekao: „Ne tri, nego deset posto", kao i istup ministra Bauka koji je rekao kako se radi o prihvatljivom prijedlogu, koje pozivamo da se ograde od laži i objeda svoga stranačkog kolege.

Ovim istupom, za koji nema povoda i temelja ni u čemu što se događalo i što je rečeno na sastanku, ministar Mrsić diskvalificirao se pred sindikatima i u javnosti kao osoba i državni dužnosnik Vlade Republike Hrvatske.

Kako nastaviti dijalog s čovjekom koji na konstruktivne, društveno odgovorne i za Vladinu stranu prihvatljive prijedloge, reagira krivotvorenjem i optužbama na račun predstavnika sindikata?

No, ono što nas još više muči je li takav Mrsićev istup incident neodgovornog pojedinca ili politika Vlade? Bilo bi strašno kada bi bila riječ o ovome drugom...

 

S. Kuhar


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO