Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Stvara li ministar Jovanović režimsko novinarstvo? - 22. svibnja 2013.

Jovanović želi nagradom stvoriti lojalne novinare?

21/05/2013

By P.O.E. (Večernji list)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s udrugom Pragma predstavilo je danas godišnju novinarsku nagradu za obrazovanje, što je izazvalo negodovanje velikog dijela novinara koji se profesionalno bave područjem obrazovanja. Pokušava li na taj način ministarstvo stvoriti lojalne novinare kojima je prvenstvena zadaća propitkivati pa i kritizirati određene poteze prosvjetne vlasti, a ne svidjeti se ministarstvu. U žiriju se, kako nam je u ponedjeljak kazao predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković, nalazi i predstavnik Hrvatskog novinarskog društva, što im, kako je rekao, daje legitimitet. No predsjednik HND-a Zdenko Duka tvrdi da u tom žiriju, koji bi pod patronatom ministarstva i Pragme trebao dodjeljivati nagrade, predstavnika HND-a nema.

Stvaranje poslušnika

– Nije u redu da neko ministarstvo, u ovom slučaju ministarstvo obrazovanja, dodjeljuje nagrade novinarima. Takve nagrade dodjeljuje struka, potencijalno, iako ne mora biti, ova može značiti stvaranje poslušnika. HND u to nije uključen, ako je tajnik HND-a Vladimir Lulić u žiriju, onda je on tamo privatno, na osobnu odgovornost i ne predstavlja HND. Nemaju naš legitimitet – naglasio je Duka.

Tamo sam privatno

Tajnik HND-a Vladimir Lulić, kojeg je u našem prvom razgovoru predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković naveo kao predstavnika novinara u svom žiriju, ističe da on tamo zastupa samo sebe.

– Nagrada nema podršku HND-a, mene su oni pozvali privatno i naše društvo nema veze s tim. Ponavljam, tamo sam privatno – naglasio je Lulić. Jučer je i Marković promijenio priču pa kaže da je Lulić u njihovu žiriju privatno, a isto tako objašnjava da ministarstvo nije inicijator dodjele nagrade, nego da ih samo podržava.

Dan prije iz Pragme smo dobili dopis gdje piše da su “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i udruga Pragma inicirali dodjelu godišnje novinarske nagrade za obrazovanje…” Smiljana Leinert Novosel, bivša dekanica Fakulteta političkih znanosti, uz ogradu da joj nisu jasni ciljevi, kaže da ispada da “nagrade HND-a ništa ne vrijede pa oni žele dodijeliti objektivne”. Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, sumnja u autoritet novoosnovane godišnje nagrade.

Udruga Pragma – Bave se obiteljima i kvalitetom stanovanja 

Udruga Pragma postoji već nekoliko godina, a kako se može pročitati na njihovim web-stranicama, provode programe usmjerene unapređenju kvalitete stanovanja, razvijanju preventivnih programa za djecu, mlade i obitelji, razvijanju inovativnih socijalnih programa… U 2013. godini, žele, kako tvrde, osnažiti “proces medijske edukacije i opismenjavanja građana, djece i mladih…”    (vecernji.hr)

_____

Obrazovni novinari protiv režimskog novinarstva

(priopćenje skupine novinara koji prate područje obrazovanja)

21/05/2013

Nova epizoda u obrazovnoj seriji “Besposlen MZOS i jariće krsti” odigrala se danas. U nedostatku bitni(ji)h problema koje treba rješavati, jer u sektoru obrazovanja sve funkcionira savršeno, ministar Željko Jovanović danas je predstavio projekt Godišnje novinarske nagrade u sklopu koje će iznosom od pet tisuća kuna u studenom biti nagrađena dva novinarska rada koja promiču obrazovanje. Jednu nagradu dodijelit će stručni žiri čija članica će biti i ministrova savjetnica Ivana Kalogjera, bivša novinarka Jutarnjeg lista koja je izgradila karijeru vodeći harangu protiv učitelja i nastavnika, a drugu osnovne i srednje škole, učenički domovi i fakulteti u Hrvatskoj.

No, na odgovor nije trebalo dugo čekati: šest novinarski koje za najvažnije hrvatske medijske kuće prate obrazovanje poslalo je priopćenje u kojemu uspostavljanje ovakve nagrade smatraju “manipulacijom medijima pod krinkom važnosti ulaganja u edukaciju mladih i njihovo medijsko opismenjavanje”. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje u povodu predstavljanja Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje 

Inicijatori te nagrade su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i udruga Pragma. Moramo istaknuti da uopće ne sumnjamo u dobre namjere predlagača, ali smatramo krajnje neprimjerenom i neprofesionalnom odluku da rad profesionalnih novinara, koji sustavno afirmativno i kritički prate područje obrazovanja u svim medijskim kućama, ocjenjuju predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Naime, smatramo da inicijatori ne mogu istodobno ocjenjivati naše novinske članke, izvještaje i televizijske priloge. Bude li takva praksa, to ćemo, blago rečeno, smatrati nezabilježenom manipulacijom medijima pod krinkom važnosti ulaganja u edukaciju mladih i njihovo medijsko opismenjavanje. Zato se javno ograđujemo od takve nagrade i smatramo je udarom na naš profesionalni integritet i neovisnost medija.

Irena Kustura, Večernji list
Marijana Cvrtila, Slobodna Dalmacija
Sunčica Findak, HTV
Dominique Bratović Vela, HTV
Iva Repač, HTV
Irena Petričević, HINA

Zagreb, 21.05.2013.


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO