Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Krizu se može pobijediti samo povećanjem plaća - 2. svibnja 2013.

Prema UNCTAD-u, Konferenciji UN-a za trgovinu i razvoj, smanjivanje plaća dovodi do situacije u kojoj se države u EU i ostatku svijeta međusobno utrkuju koja će prije dosegnuti dno.

Amerika i Europa, a s njima i Hrvatska, teško izlaze iz krize. Glavni problem je to što njihova gospodarstva imaju sve manje kupaca. Za dugoročni i održivi gospodarski oporavak jedini put je povećanje plaća zaposlenih, odnosno preraspodjela dohotka u nacionalnim ekonomijama tako da zaposleni dobiju razmjerno veći udio u zaradama, a vlasnici kapitala manji udio. Tako bi se ublažila i rastuća nejednakost među dohocima stanovništva, koja je jedan glavnih uzroka krize u svijetu, smatra Međunarodna organizacija rada (ILO) iz Ženeve, koja nedavno naručila i objavila brojne znanstvene radove u sklopu projekta »Nove perspektive ekonomskog rasta: potencijali rasta potaknutog plaćama«. 

Sada kad je, s globalnom recesijom, model rasta na temelju zaduživanja doživio kolaps, politika ograničavanja plaća u protekla tri desetljeća pokazala se neodrživom, kažu istraživači Onaran i Galanis, napominjući da je povećavanje nejednakosti, uz nedovoljno regulirani financijski sektor, srž današnje krize. »Smanjivanje nejednakosti dovelo bi nas korak bliže otklanjanju glavnog uzroka krize. To bi bio i put da izlasku iz krize materijalno pridonesu oni koji su za nju odgovorni«, zaključuju Onaran i Galanis. UNCTAD i ILO također preporučuju vladama da radi gospodarskog oporavka počnu više oporezivati najimućnije slojeve stanovništva, a da istodobno zakonski jačaju položaj sindikata. 

(cijeli članak pročitajte u Novom listu)

Tako, međutim, ne misli premijer Milanović i hrvatska Vlada. 

Vlada neće mijenjati svoju ekonomsku politku odnosno smjer kako su to od nje zatražili sudionici prvomajskog prosvjeda. Jasno je to iz izjava premijera Zorana Milanovića. Da Vlada ostaje kod svoje politike, Milanović je poručio na kraju sjednice isitičući kako poštuje i na neki način podržava pravo na nezadovoljstvo i prosvjede jer je dobro čuti što ljudi misle. (Novi list, 2. svibnja)

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO