Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec zatražio tematsku sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu - 7. svibnja 2013.

7. svibnja 2013.

Zabrinjavajući podaci Državnog zavoda za statistiku o plaćama u školstvu koji pokazuju da je plaća u školstvu najniža među 19 ukupno promatranih djelatnosti te namjera Vlade RH da još jednom smanji plaće, ovaj put najstarijim nastavnicima, dovode hrvatski obrazovni sustav u sivu zonu opstanka. Nagnalo je to predsjednika Nezavisnog sindikata g. Branimira Mihalinca da zatraži tematsku sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu, savjetodavnog tijela predsjednika Republike, posvećenu tom problemu. U pismu poslanom predsjedniku Republike i članovima toga Vijeća navodi kako nas ta pitanja ne smiju ostaviti ravnodušnim. O pismu g. Josipoviću predsjednik NSZSŠH obavijestio je i ured premijera i ministra obrazovanja.

_____

Tiskovna Vertikale - Rad se najmanje cijeni u obrazovanju - tiskovna konferencija Vertikale sindikata obrazovanja

Rad u obrazovanju u Hrvatskoj vrijedi manje nego u bilo kojem drugom sektoru djelatnosti, zaključak je danas održane tiskovne konferencije Vertikale sindikata obrazovanja gdje je javnosti predstavljena analiza bruto plaća prema djelatnostima i stručnoj spremi.

Analizu su u suradnji proveli makroekonomistica Matice, Andreja Škvorc i makroekonomist Sindikata znanosti, Matija Kroflin. Naglašeno je kako su bruto plaće za osobe s VSS-om u obrazovanju najniže u 19 ukupno promatranih sektora djelatnosti, te je istaknuto kako se obrazovanje u Hrvatskoj cijeni puno manje nego u EU.

 Od 2011., na koju se podaci analize odnose, učiteljima su plaće dodatno srezane te će pokazatelji za 2012. biti još gori nakon  rezova koje je sadašnja vlada učinila, napomenuo je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

 Vladimir Milošević iz Sindikata hrvatskih učitelja napomenuo je kako Hrvatska premalo izdvaja za obrazovanje. Uz takva  izdvajanja za obrazovanje Hrvatska nikada neće postati zemlja znanja, zaključio je Milošević.

 Konferencija za tisak Vertikale sindikata obrazovanja - tonski zapis

_____

Analiza: Koliko vrijedi obrazovanje i rad u obrazovanju u RH? 

Analiza neto i bruto plaća u RH prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti koju au pripremili makroekonomisti Matice hrvatskih sindikata Andreja Škvorc i Matija Kroflin. Analiza je napravljena prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji s ovakvim podacima kasni godinu dana, pa se iz tog razloga analiza odnosi na plaće u 2011. godine.

Tijekom 2011. osobe s visokom stručnom spremom ostvarile su najnižu bruto plaću upravo u sustavu obrazovanja. Naime, prosječna isplaćena bruto plaća za osobe s visokom stručnom spremom (VSS) u obrazovanju je 2011. iznosila samo 9.450 kuna, odnosno bila je najmanja u 19 ukupno promatranih sektora djelatnosti. Najbolje su stajali zaposlenici u sektoru rudarstva i vađenja gdje je prosječna bruto plaća iznosila 17.138 kuna što je skoro dva puta više nego u obrazovanju. Dobro je stajao i sektor financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja s prosječnom bruto plaćom od 17.065 kuna što i nije neko iznenađenje. 

U obrazovanju ni zaposleni s višom stručnom spremom nisu stajali mnogo bolje. S prosječnom bruto plaćom od 8.138 kn nalazili su se na 17. mjestu, dok su prosječne plaće zaposlenih u obrazovanju sa srednjom i nižom stručnom spremom zauzele 14. mjesto. Za osobe sa srednjom stručnom spremom bruto plaća u obrazovanju iznosila je 5.871 kunu (najviša u djelatnostima rudarstva - 8.751 kn i financijskim djelatnostima - 8.307 kn), a za osobe s nižom stručnom spremom 4.457 kuna (najviša u financijskim djelatnostima - 7.200 kn).

Pogledajte cjelovitu analizu.

Koliko vrijedi obrazovanje i rad u obrazovanju u RH?
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO