Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nakon prvosvibanjskog prosvjeda referendum članova, zatim štrajk i blokada sustava - 23. travnja 2013.

Na tiskovnoj konferenciji sindikata državnih i javnih službi najavljene su daljnje akcije u borbi za obranu cijene rada i predstavljeni zahtjevi Vladi RH.

U ime 12 sindikata novinarima se obratio Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, i progovorio o rezultatima provedene ankete u sklopu nedavno održanih regionalnih sastanaka sindikalnih povjerenika, koji u vrlo visokom postotku podržavaju predložene akcije, pa i one vrlo radikalne. Više detalja o arsenalu sindikalnih aktivnosti iznio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, istaknuvši kako je prema rezultatima ankete došlo vrijeme i za "najubojite oružje" koje dosad u Hrvatskoj nije bilo upotrebljeno, odnosno blokadu kompletnog sustava javnih i državnih službi. Ipak, o takvom će štrajku do ispunjenja zahtjeva odluku donijeti članovi svakog pojedinog sindikata na referendumu koji će se provoditi od 17. svibnja. Veliku podršku povjerenika dobili su i prijedlozi za referendume o smjeni "omiljenih" ministara, kao i o izglasavanju nepovjerenja Vladi.  

Petar Jeknić, zamjenik predsjednika Radničkog sindikata HZMO-a, istaknuo je kako povod ovim akcijama nije smanjenje plaća od 3%, jer je to tek zadnje (no vjerojatno ne i posljednje) u dugom nizu umanjenja plaća i drugih prava zaposlenih u javnom sektoru. Napomenuo je kako se sindikati ne bore protiv, već za građane RH, odnosno za kvalitetu javne usluge koju ti građani dobivaju, a koja se ovim mjerama Vlade degradira.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić osvrnuo se na zahtjeve koje sindikati postavljaju pred Vladu: vraćanje svih otetih prava u roku koji se dogovori u postupku mirenja, povlačenje zakona kojima se derogiraju kolektivni ugovori, usklađivanje plaća u javnom sektoru s drugim plaćama u zemlji, hitna izmjena Zakona o reprezentativnosti, promjena ekonomske politike, javna isprika zaposlenicima u javnim službama zbog šikaniranja i zbog odmazde prosvjetarima i smjene kompromitiranih ministara.

Za kraj, čelnici sindikata pozvali su sve svoje članove, njihove obitelji i sve građane dobre volje da se priključe velikom prvosvibanjskom prosvjedu, na kojem će uz sindikate državnih i javnih službi sudjelovati i sindikati iz privatnog sektora.

Poslušajte audio snimku s konferencije za medije: Konferencija za tisak sindikata državnih i javnih službi

 

 

 

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO