Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Još jedan grubi nasrtaj na naše plaće! - 23. siječnja 2013.

Vlada RH u proceduru je uvela Zakon o dopuni Zakona o plaćama u javnim službama. Navedenim Prijedlogom Zakona Vlada RH predlaže onemogućavanje uvećanja plaća odnosno koeficijenata složenosti poslova po osnovi radnog staža, odnosno radnog staža ostvarenog u javnim službama, osim uvećanja za 0,5% po godini staža. Vlada dakle Zakonom predlaže ukidanje uvećanja plaće od 4, 8 i 10% za 20, 30 i 35 godina staža zaposlenih u srednjim školama. Jednako tako, ovim prijedlogom Vlada RH onemogućava uvećanje koeficijenata složenosti poslova po osnovi radnog staža (kao na pr. 3, 5, 7 ili 9%). Vlada zapravo predlaže da se Zakonom onemoguće bilo kakvi pregovori o uvećanju plaća po osnovi radnog staža. Konačno, Vlada predlaže da se izrijekom propiše kako se postojeći kolektivni ugovori te drugi izvori prava (ugovori o radu, pravilnici o radu, te sporazumi između radničkog vijeća i poslodavca) moraju najkasnije do 31. prosinca 2013. uskladiti s ovom ograničenjem.

Ovim Prijedlogom Zakona, Vlada RH tj. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, nastavlja politiku rješavanja nekih problema vezanih za kolektivne ugovore i pregovore grubim prelamanjem preko koljena, tj. pravnim nasiljem, bez obaziranja na međunarodne ugovore,  propise i standarde i na socijalne partnere.

Nakon iznimno loših rješenja iz Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, kojim je omogućena destrukcija postojećih kolektivnih ugovora, potom Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se Zakonom na izravan način derogiraju neke odredbe iz važećih kolektivnih ugovora (božićnica i regres), sada Vlada ide ponovno u slično iznimno dvojbeno i loše rješenje.

Na ovaj je način Vlada RH u kratko vrijeme potpuno narušila pravni standard koji je postojao u domeni propisa u vezi kolektivnih pregovora i ugovora, a koji je bio vrlo dobro usklađen s međunarodnim propisima i međunarodnom praksom. Postupanje Vlade RH  suprotno je Konvenciji MOR-a br. 98 o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranja.

Vlada RH poziva se pritom na europsko zakonodavstvo (članak 157. Ugovora o funkcioniranju Europske unije)  i Direktivu 2000/78/EZ/ Europskog parlamenta i Vijeća, navodeći kako je to zahtjev za poštivanje načela „za jednaki rad - jednaka plaća“. Međutim, navedeni dokumenti Europske unije reguliraju diskriminaciju žena i utvrđuju načelo jednake plaće za jednaki rad žena i muškaraca.

Pozivanjem na ove dokumente Vlada trikovima želi prikriti pravi razlog prijedloga za smanjivanje plaća u javnim i državnim službama.

Pravi je razlog što u proračunu za 2013. nisu predvidjeli dovoljno sredstava za plaće za zaposlene u javnim i državnim službama. U javnim službama ovim prijedlogom žele uštedjeti 779 milijuna kuna, a u državnim službama 171 milijun kuna u 2013. godini.

Za naš Sindikat je ovakav prijedlog neprihvatljiv. Na konzultativnom sastanku Vlade i sindikata, održanom 21. siječnja 2013. godine zatražili smo povlačenje prijedloga Zakona iz procedure.

Jednako tako upozorili smo Vladu kako nećemo prihvatiti umanjenje plaća u obrazovanju, već tražimo ispunjenje obećanja kako će se učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima vratiti plaće uvećane za 3, 5, 7 ili 9%.

Kako ova Vlada postupa bezobzirno i spremna je gaziti preko svega valja nam staviti glave skupa i spremiti se za borbu.

Očekuju nas ponovno teški pregovori, prosvjedi i štrajkovi.

Slično je bilo i 2000. godine kada nam je koalicijska Vlada SDP-a odmah po preuzimanju vlasti drastično smanjila plaće, a najviše starijim zaposlenicima (do 30%). Sindikalnom borbom i argumentima već u prosincu 2001. ugovorili smo uvećanje od 4, 8 i 10% za nastavnike za 20, 30 ili 35 godina staža u obrazovanju. Tijekom daljih godina, kroz kolektivno pregovaranje, proširili smo to pravo na sve zaposlene u srednjoškolskim ustanovama i to za ukupni staž. Ista prava ugradili su u kolektivne ugovore i ostali sindikati javnih pa i državnih službi. Upornim sindikalnim pritiscima prisilili smo premijera Račana da donese i Uredbu o uvećanju koeficijenata složenosti poslova za 3,5,7 ili 9% za nastavnike i stručne suradnike.

Vremena nisu ista, no samo jaki, jedinstveni i odlučni imamo pravo očekivati uspjeh. Historia est magistra vitae!

               Predsjednik NSZSŠH

               Branimir Mihalinec, prof.

_____

Iz medija:

O dodatku na plaću 4, 8 i 10% - Zadarski list, 22. siječnja 2013.

Prilog VOX TV o dodatku na plaću

 

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO