Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru - 6. lipnja 2012.

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni je reformski instrument u obrazovnoj politici ove Vlade čime se želi povećati socijalna uključivost i zapošljivost. Njime će se urediti obrazovne kvalifikacije koje se stječu u Republici Hrvatskoj tako da budu razumljive poslodavcima, kako kod nas tako i u EU - poručili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić na današnjem predstavljanju Nacrta prijedloga Zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, koji će biti temelj za uspostavljanje sustava kvalitete u obrazovanju i njegova povezivanja s tržištem rada. (opširnije)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvara javnu raspravu o Nacrtu prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Javna rasprava bit će otvorena do 6. kolovoza 2012. godine.

Dokument: Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

_____

30. svibnja - MZOS predstavio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

Temeljni zakon u školstvu - Zakon o odgoju i obrazovanju mijenjan je četiri puta otkad je prihvaćen prije četiri godine. Uskoro slijedi i peta promjena. Ministar obrazovanja Željko Jovanovićpredstavio je prijedlog izmjena. Najavio je kako će tim izmjenama škola učenike pripremiti za život, a ne za bubanje nepotrebnih činjenica. Uočenih 28 problema i nejasnoća treba ukloniti što prije.

Učenicima će najzanimljivija biti najava ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu. Ta će promjena zasigurno izazvati najviše reakcija, svjesni su u Ministarstvu, a rješenje vide u što bržem uvođenju e-imenika u škole. Ministar Jovanović kazao je kako u Ministarstvu smatraju da će time najviše unaprijediti komunikaciju između škole i roditelja. I "ravnatelji faraoni" koji samostalno odlučuju o svim školskim pitanjima trebali bi otići u povijest, kao i ekonomisti koji umjesto profesora predaju engleski jezik. 

Sindikati te promjene, za razliku od ukidanja ocjenjivanja na polugodištu, pozdravljaju. Očekivano, u prijedlogu izmjena pronašli su i mnogo rupa. I ovaj ministar, kao i oni prije njega, počinju otpočetka, tvrde, a sustav sve više zaostaje. Kakve su to promjene nabolje bez kune više u proračunu ministarstva, poručuju.

Nikoga ne zanimaju djeca, sve samo zanimaju papiri, i to je propast. I ministar nažalost ide prema tome. Ovo što ste naveli samo je kozmetička promjena, kao da se nešto radi, a ne radi se ništa, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Javna rasprava o izmjenama Zakona trajat će iduća dva tjedna. Sudeći prema prvom danu rasprave, Ministarstvo će brzo biti zatrpano reakcijama jer o školstvu i nogometu, pokazalo se dosad, svi imaju stajalište. (hrt.hr)

_____

Cilj predloženih promjena: osigurati svima najkvalitetnije obrazovanje pod jednakim uvjetima - 30. svibnja 2012. 


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO