Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Matica: Javno privatno partnerstvo je loš model - 21. ožujka 2012.

21. ožujka 2012. - Konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata

Sredstva se u ovoj godini nominalno smanjuju s 11,9 milijardi kuna na 11,6 milijardi kuna, te će na toj razini ostati i u iduće dvije godine. S obzirom na inflaciju ta će sredstva kroz tri godine biti oko devet posto manja, kaže Ribić.

Vladin Pretpristupni ekonomski program 2012. - 2014. (PEP) pokazuje da će, unatoč drugačijim predizbornim obećanjima, Vlada u iduće tri godine smanjiti izdvajanja za obrazovanje i znanost, upozorili su u srijedu na konferenciji za novinare čelnici Matice hrvatskih sindikata.

Iako je Kukuriku koalicija prije izbora obećavala više sredstava za obrazovanje i znanost, brojke iz PEP-a pokazuju nešto sasma drugo - kroz tri godine čeka nas apsolutno i relativno smanjenje tih sredstava, istaknuo je predsjednik matice Vilim Ribić.

Sredstva se u ovoj godini nominalno smanjuju s 11,9 milijardi kuna na 11,6 milijardi kuna, te će na toj razini ostati i u iduće dvije godine. S obzirom na inflaciju ta će sredstva kroz tri godine biti oko devet posto manja, kaže Ribić.

U odnosu na kretanje BDP-a također slijedi pad - 2011. sredstva za obrazovanje i znanost iznosila su 3,5 posto BDP-a, 2012. bit će 3,3 posto BDP-a, 2013. iznosit će 3,2 posto BDP-a, a 2014. past će na samo 3 posto BDP-a.

Također su za oko 400 milijuna kuna smanjena decentralizirana sredstva za izravnanje iz kojih se uglavnom financirala obnova i popravak škola, te su rashodi za zaposlene ukupno smanjeni za 595 milijuna kuna.

Vlada u proračunu nije predvidjela ni sredstva za prijevoz, niti za regrese i božićnice. Ako sindikati ne pristanu na smanjenje tih prava, a po raspoloženju članstva gotovo sigurno neće pristati, od takve situacije najviše će profitirati advokati, kaže Ribić.

Radi se o demontaži socijalne države prema doktrini neoliberalne ekonomije, uvjeren je Ribić koji smatra da Hrvatska uopće ne treba smanjivati javnu potrošnju. Hrvatski deficit manji je od 5 posto BDP-a, a u EU je prosječni deficit 6,6 posto, naš javni dug je 47 posto, a prosječni u EU 82 posto, dok je hrvatska javna potrošnja od 41 posto među najmanjima u Europi.

Hrvatska sitacija nije ni približno toliko dramatična kakvim je prikazuje dio politike i medija, tvrdi šef Matice hrvatskih sindikata.

Ribić je kritizirao i najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o pokretanju javno-privatnog partnerstva u obrazovanju i znanosti jer, kako tvrdi, dosadašnja iskustva pokazuju da u takvim aranžmanima uvijek korist izvuku privatnici, a šteta ostaje javnom interesu.

Kao primjer sindikalci su naveli Varaždinsku županiju gdje je Čačić, još dok je bio župan, uz pomoć javno-privatnog partnerstva izgradio 44 objekta, ali je pritom zadužio Županiju za 832 milijuna kuna koje mora vraćati još idućih 20 do 30 godina.

Standard obrazovanja je zahvaljujući tome vrlo visok, Varaždinska županija je jedina u Hrvatskoj u kojoj škole rade samo u jednoj smjeni, no županijski proračun je opterećen s 53 posto od ukupnih prihoda i više nema sredstava za razvoj, upozorio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Nadamo se da Čačićeva »vizija« razvoja obrazovanja i znanosti uz pomoć javno-privatnog partnerstva na državnoj razini neće ići u tom smjeru jer će u tom slučaju i država stenjati pod teretom golemih dugova privatnicima, kaže Mihalinec. [Hina]

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO