Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

O stručnim suradnicima i tehničkom osoblju… 15.12.2021.

Na sastanku održanom 15. prosinca 2021. godine ukazali smo na problem nezapošljavanja stručnih suradnika i tehničkog osoblja u ustanovama iz sustava.

                Ustanove su nažalost suočene s gubitkom stručnih suradnika koje su zapošljavale na temelju mjere „Stjecanje prvog radnog iskustva-pripravništva“ čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje te su se po isteku mjere opet obraćale MZO-u kako bi mjeru opet koristile, a budući da nisu zaprimile odobrenje za radno mjesto koje bi ostvarile na temelju Državnog pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja ( Narodne novine br. 63/2008, 90/2010).

                Stručni suradnici su važna karika u osiguravanju podrške nastavnicima u radu s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, kako učenicima s teškoćama tako i darovitim učenicima, a Vlada Republike Hrvatske prepoznala je njihovu ulogu i kroz Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama donesen na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja na sjednici Vlade održanoj 6. veljače 2020. godine (podcilj 4.3. Akcijskog plana – osigurati zastupljenost stručnih suradnika odgovarajućeg profila u svim školama ovisno o broju učenika).

                Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske višekratno je ukazivao na potrebu iznalaženja rješenja kojim bi se školama omogućilo osiguravanje zastupljenosti stručnih suradnika odgovarajućeg profila, naročito u vrijeme pandemije,  te smo zaprimili informaciju da Ministarstvo nastoji uvažiti potrebe škola i pored osiguravanja zapošljavanja kroz mjeru pripravništva.

                U uvjetima pandemije povećane su potrebe ustanova i za zapošljavanjem spremačica, a na područjima pogođenim potresima došlo je i do promjena u odnosu na površinu za čije su održavanje zaduženi radnici zaposleni na poslovima čišćenja.

                Ustanove se na temelju dopisa Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim su obaviještene o mogućnosti dodatnog zapošljavanja spremačica tijekom epidemije COVID-19 obraćaju Ministarstvu radi izdavanja suglasnosti.

                Na naš upit o dinamici odobravanja radnih mjesta zaprimili smo informaciju da se izdaju suglasnosti i za dodatna zapošljavanja tijekom epidemije i za odobravanja radnih mjesta za tzv.  redovne potrebe, te da su škole u rujnu upućene da dostave nove zahtjeve.

                Budući da smo zaprimili upite iz više srednjoškolskih ustanova koje su ukazale na probleme zapošljavanja na navedenim radnim mjestima, i stručnih suradnika i tehničkog osoblja,  ukazali smo i na te konkretne potrebe te očekujemo rješavanje u kraćem roku, a budući da je od upućivanja zahtjeva škola prošlo više mjeseci.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO