Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Proslava dvadesetogodišnjice Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja

Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja (CIRO) obilježio je u utorak, 28. rujna 2021. dvadesetu godišnjicu osnutka u Novinarskom domu u Zagrebu. Na svečanost u Novinarskom domu pozvani su predsjednica
NSZSŠH Nada Lovrić i glavni tajnik Jere Bilan. 

Prisutne su uvodnom riječju pozdravili dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr.sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta, i dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, predstojnica Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja. Doprinos Centra ostvaren kroz djelovanje njegovih znanstvenika i znanstvenica kao ključnih inicijatora i kreatora brojnih reformskih procesa u obrazovanju. Znanstvenoistraživački rad Centra bio je osnova za uvođenje samovrednovanja škola i vanjskoga vrednovanja obrazovnih postignuća na kraju srednjoškolskoga obrazovanja (državne mature) 2009. godine. Osim toga, znanstvena i stručna ekspertiza Centra poslužila je kao osnova za izradu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, a znanstvenici Centra osmislili su i upravljali procesom Cjelovite kurikularne reforme. 

Posebno su bili zanimljivi rezultati istraživanja dr. sc. Borisa Jokića o utjecaju potresa na sustav odgoja i obrazovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Zagrebačkoj županiji i u Zagrebu. U istraživanju je sudjelovalo više od 5329 učenika iz tri generacije (6. i 8. razred osnovne škole i završni razred srednje škole), te 1445 učitelja i nastavnika. Rezultati su  pokazali da je na veliki dio odgojno-obrazovnih djelatnika potres imao negativan utjecaj, što se najviše očituje u svakodnevnom životu, u zabrinutosti za sigurnost učenika, te za opću psihološku dobrobit odgojno-obrazovnih radnika. To se pak najzornije vidi na primjeru SMŽ-a gdje više od polovice nastavnika iskazuje da su potresi negativno utjecali na njihov svakodnevni život, a više od trećine da je potres negativno ili izrazito negativno djelovao na njihovu opću psihološku dobrobit. Gledano sa sindikalne strane, naši kolege koje žive i rade na potresom pogođenim područjima imaju nakon potresa otežane uvjete rada. Pored toga, dolazi do iseljavanja obitelji i smanjenja učenika u razredima što dovodi u konačnici i do smanjenja tjednih zaduženja i pojave organizacijskih viškova. NSZSŠH je pomogao našim članovima u potresom pogođenim područjima i isplatio im 550 000 kn u Sisačko-moslavačkoj županiji i 150 000 kn u Zagrebu. 

Treći dio programa bio je posvećen važnoj temi društvenog utjecaja i odjeka obrazovnih istraživanja u raspravi koju je moderirala dr. sc. Iris Marušić.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO