Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Epilog velikog skandala

Ivana Katavić više nije na poziciji ravnateljice Nacionalnog centra za provedbu državne mature. Odluka o razrješenju na njezin vlastiti zahtjev donesena je na sjednici Upravnoga vijeća Centra, na kojoj je za vršitelja dužnosti ravnatelja Centra izabran Vinko Filipović, bivši ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Katavić je, doznajemo od članova Upravnog vijeća, podnijela neopozivu ostavku, nakon afere s pogreškom Centra u rješavanju prigovora 17 učenika koji su se žalili na vrednovanje njihovih ispita državne mature u prošlom roku jesenske mature.

Nakon što je Upravno vijeće dobilo prijavu o greškama pri obradi rezultata na lanjskom roku mature, Upravno je vijeće zatražilo očitovanje svih zaposlenika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Ispostavilo se da su učenicima naknadno odobreni bodovi kako bi se ispravila „proceduralna greška“ Centra, što je naštetilo čitavom procesu provedbe mature.

Novoizabrani v.d. ravnatelja Vinko Filipović bivši je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Na toj je funkciji bio od 1. studenoga 2004. do 20. veljače 2015. U mandatu je radio na nizu projekata u obrazovanju, od HNOS-a, do uvođenja nagrade za učenike „Oskar znanja“. Pokrenuo je stručne skupove na temu Domovinskog rata i Holokausta, kao i više državnih stručnih skupova u predmetima koji dotad nisu postojali, poput onoga iz hrvatskog jezika. 

Filipović je izjavio kako smatra da je projekt državne mature jedan od najboljih projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Mislim da je projekt državne mature jedan od najboljih projekata Ministarstva obrazovanja. U ovome trenutku najvažnije je provesti maturu na najbolji mogući način, u interesu svih učenika. O eventualnim promjenama u procesu počet ću ozbiljnije razmišljati nakon 1. rujna. U ovome trenutku, maturu treba napraviti na najbolji mogući način, uvažavajući sva dobra iskustva iz prethodnih 12 godina, izjavio je Jutarnjem Vinko Filipović.

Najavljuje kako očekuje dobru suradnju s djelatnicima Centra.

- Ne želim biti u ulozi da sa mnom sve počinje. Čovjek sam koji uključuje i za mene je suradnja pretpostavka svega što je dobro. Dakle, očekujem suradnju sa svima u Nacionalnom centru, bit ću otvoren i suradljiv, a očekujem da će na isti način biti uzvraćeno. Mislim da će zbog važnosti posla kojega rade, djelatnici Centra učiniti maksimalno da državna matura prođe u najboljoj mogućoj mjeri, kaže Filipović. /jutarnji.hr/

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO