Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Kako su sindikati obilježili 1. svibnja - 3. svibnja 2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, a s obzirom na ograničenja nametnuta epidemijom koronavirusa, sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) organizirale su simboličan prosvjedni performans na zagrebačkom Glavnom kolodvoru pod nazivom “Zadnji vlak za bolje normalno”.

Cilj ovog performansa redateljice i scenaristice Petre Radin i s Filipom Detelićem, Petrom Težak i Mariom Kovačem u ulogama, bio je upozoriti na neodrživost postojećeg ekonomskog, socijalnog i društvenog modela, čije je nedostatke dodatno naglasila kriza izazvana koronavirusom. Stoga oporavak od krize ne smije značiti povratak na “staro normalno”, niti “novo normalno” prekarnih poslova i jeftine radne snage, već priliku za izgraditi “bolje normalno” s kvalitetnijim i sigurnijim radnim mjestima, boljom plaćom, s više socijalne pravednosti, zaokretom od usluga prema industriji te bržom digitalnom i zelenom tranzicijom.

Govoreći o stajalištima i zahtjevima SSSH, predsjednik SSSH Mladen Novosel je istaknuo kako tzv. „moderan“ Zakon o radu kojeg Vlada RH zagovara, hrvatsko gospodarstvo neće učiniti ništa održivijim, niti će stvoriti kvalitetna radna mjesta. Rad na određeno neće omogućiti lakše otpuštanje radnika, a rad od kuće neće potaknuti demografsku obnovu, kao što govori ministar rada Aladrović.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je svaka kriza, pa tako i kriza uzrokovana koronavirusom, prilika da Hrvatska izgleda drugačije. „Europa se zahvaljujući pandemiji mijenja – uvode se pravila za minimalnu plaću, jačaju se mjere za zapošljavanje, uvodi se cijeli korpus socijalnih prava, napušta se sumanuta politika štednje koja je dovela do iseljavanja u Hrvatskoj“, istaknuo je Ribić te dodao da izlazak iz krize mora biti temeljen na promjeni porezne politike u smjeru veće društvene jednakosti i pravde te većeg dostojanstva radnika. To je, smatra Ribić, jedini način da zaustavimo iseljavanje.

Na državi je odgovornost za osiguravanje kvalitetnih radnih mjesta. Država mora natjerati poslodavce na poštivanje pravnih obveza prema radnicima, zaustaviti zloupotrebu zapošljavanja na određeno i osigurati jednakost u socijalnim pravima radnika, bez obzira na oblik ugovora ili radnog angažmana. Sindikati će i dalje, a pogotovo u daljnjim pregovorima o novom Zakonu o radu inzistirati na tim, za rad po mjeri čovjeka, važnim elementima.

Pogledajte i pročitajte cjelovito izvješće na ovom linku.

 

Uoči Praznika rada sindikati položili vijenac u spomen na poginule radnike

Predstavnici sindikalnih središnjica i ove su godine, tradicionalno uoči Međunarodnog praznika rada, na zagrebačkom Mirogoju zapalili svijeće i položili vijenac u spomen na sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje.

Vijenac su položili predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Mladen Novosel, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever te, u ime Matice hrvatskih sindikata, Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

 

Žalosno je da se na Prvi svibanj govori o poduzetnicima, a ne o radnicima

Glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić govorio je za Dnevnik N1 televizije povodom praznika rada o pritiscima na sindikate i njihove čelnike i potrebi mijenjanja društvenih odnosa u korist radnika te veće društvene kohezije i pravde.

LINK NA VIDEO


 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO