Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ostavka predsjednika Velikog vijeća NSZVO Igora Radeke - 8. studenog 2020.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ostavka predsjednika Velikog vijeća

 

Na sjednici Velikog vijeća Sindikata, koja je održana 6. studenoga, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Igor Radeka podnio je ostavku na dužnost sukladno očekivanju većine članova Velikog vijeća tijekom rasprave.

Igor Radeka redoviti je profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u rano ljeto 2018. godine. Već od ranijih godina, paralelno je držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog nedostatka nastavnika u Odsjeku za pedagogiju.

U dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordinirana od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem. Veliko vijeće je takve objede u ta dva glasila ocijenilo zlonamjernim. Veliko vijeće nema sumnje da je Igor Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama.

Zašto su, međutim, članovi Velikog vijeća Sindikata smatrali ostavku njihovog predsjednika nužnom reakcijom na sveukupni tijek događaja? Ispostavilo se, na žalost, da je predsjednik našeg Velikog vijeća u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši tako, njegove, pa tako i naše demantije, u nekim elementima, činjenično netočnim. To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u RH.  Međutim, ako neistine dolaze iz samog Sindikata, tada to Sindikatu suzuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednice, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve na žalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata.

I na koncu, kritička stajališta Sindikata spram kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod su kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima.

U Zagrebu, 8. studenoga 2020. godine

 

prof. dr. sc. Petar Pervan,
predsjednik Sindikata

Vilim Ribić,
glavni tajnik

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO