Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Zaraza nastavnika treba se tretirati kao povreda na radnom mjestu - 16. rujna 2020.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjem školstvu uputio je Ministarstvu zahtjev da se nastavnici koji se zaraze u školi tretiraju kao zdravstveni radnici te da im pripada naknada za bolovanje od 100 posto iznosa plaće.

Broj škola u kojima se nastava u potpunosti izvodi online jučer se popeo na osam, jer nakon što je utvrđeno da je u Gimnaziji Bjelovar zaražen jedan učenik, zajedno s razredom tog učenika u samoizolaciju je moralo i 13 profesora, čime je onemogućen normalan rad škole.

Upravo su tema samoizolacije učenika i nastavnika bile povod da je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjem školstvu Hrvatske uputio Ministarstvu niz prijedloga, među kojima je i zahtjev da se nastavnici koji se zaraze na radnom mjestu tretiraju kao i zdravstveni radnici te da im sukladno tome pripada naknada za bolovanje od 100 posto iznosa plaće.

– Nastavnik se upućuje na bolovanje, a s obzirom da je zaražen na radnom mjestu, pripada mu puni iznos plaće kao za povredu na radnom mjestu, odnosno kao za profesionalnu bolest u sustavu zdravstva. Smatramo izuzetno važnim sve nastavnike koji prema rješenju liječnika medicine rada ne smiju raditi u neposrednoj nastavi uključiti u online nastavu. Ravnatelji su dužni to im osigurati. U slučaju da ravnatelji to ne osiguraju, tim nastavnicima se ne smije određivati bolovanje ili smanjivati plaća, stoji u prijedlozima sindikata.

Naime, u sindikatu smatraju da se nastavniku koji je izrazito vulnerabilna osoba i prema mišljenju liječnika medicine rada ne smije raditi u neposrednoj nastavi u školi, zdravstveno stanje neće promijeniti i on neće biti u mogućnosti raditi u nastavi u školi sve do završetka pandemije, što znači najvjerojatnije do kraja nastavne godine. Stoga upozoravaju da je nastavnik radno sposoban i treba mu omogućiti da održava nastavu na daljinu, a za održavanje njegove nastave treba napraviti poseban raspored sati. Također smatraju da nastavnike koji su u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom, te zbog toga ne mogu održavati neposredno obrazovni rad u školi, treba uključiti u online nastavu. Njima u takvom slučaju ne bi smjeli odrediti naknadu za rad u samoizolaciji, već isplaćivati punu plaću s obzirom da će oni raditi. U suprotnom bi uz naknadu za samoizolaciju za te nastavnike, država bila obvezna plaćati zamjenu za nastavnika, što sigurno iziskuje više sredstava nego jedna plaća.

U srednjoškolskom su sindikatu mišljenja i da u pojedinačnim slučajevima za učenika koji je u samoizolaciji ili zbog bolesti ne može sudjelovati nastavi u školi nema potrebe organizirati posebnu online nastavu, već da učenicima u samoizolaciji i odsutnim zbog neke druge bolesti srednjoškolska ustanova treba pružiti uobičajenu potporu.

Međutim, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nisu takvog mišljenja, pogotovo vezano za plaće nastavnika koji se zaraze. Ističu da je iznos koji se isplaćuje u slučaju bolesti bilo kojeg zaposlenika reguliran postojećim propisima koji nisu u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Plaća zaposlenika se isplaćuje u skladu s važećim zakonskim propisima i kolektivnim ugovorima, a bolovanja radnika regulirana su postojećim propisima koji nisu u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ravnatelji kao stručni i poslovni voditelji škole odlučuju o načinu rada pojedinih djelatnika škole, odnosno njihovim zaduženjima. Što se tiče samoizolacije, iznos naknade za radnike u samoizolaciji jednak je za sve radnike i nije u nadležnosti ovog Ministarstva, poručuju iz Ministarstva.

 

I Karlovačka županija ukinula obvezu nošenja maski u učionicama

Nakon Istarske i Međimurske županije, jučer je i Karlovačka županija odlučila ukinuti obvezu nošenja maski u učionicama, a od te odluke izuzeto je nekoliko škola i tri karlovačke. Takva odluka donesena je temeljem uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ-a, te procjene epidemiološke situacije.

Učenici i nastavnici u školama tijekom održavanja nastave u učionicama nisu obvezni nositi maske unutar jednog razrednog odjela, ali zaštitne maske su i dalje obvezne u zajedničkim prostorijama izvan učionica, a u slučaju promjene epidemiološke situacije, Stožer će donijeti odluku o obaveznom nošenju maski u pojedinim ili svim školama županije. /novilist.hr/


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO