Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Mihalinec: Skandalozno je što je premijer izjavio da nastava mora početi 7. rujna - 28. kolovoza 2020.

Predsjednik NSZSŠH komentirao je za N1 televiziju nove preporuke koje su donesene uoči početka nove školske godine.

/N1/

"Imali smo središnji odbor sindikata gdje su došli predstavnici svih županija. Ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali svi kažu da će nastavnici biti spremni 7. rujna početi s nastavom u skladu sa svim preporukama. Očekuje se da oni koji su odgovorni za provođenje preporuka odgovore na sva otvorena pitanja, a  koja se ne mogu riješiti u kratkom vremenu, da se što prije nađe odgovor na njih", kazao je Mihalinec.

Otvorena pitanja trebala bi se rješavati s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom, no on je preokupiran.

"Otvorena pitanja bi trebali rješavati s ministrom i njegovom ekipom, ali moram reći da smatram skandaloznim to što je premijer izjavio da nastava mora početi 7. rujna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije ekipirano. Ministar nema državne tajnike, nema izravne ljude koji mogu voditi sustav predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Jedino možemo komunicirati s ministrom, a on je toliko bukiran da ne možemo s njim održati sastanak. Ima previše otvorenih pitanja bez kojih je vrlo nezgodno početi nastavu, a najvažnija tema je što nemamo riješen pravni status svih zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja", smatra Mihalinec.

Dodao je kako postoje i zaposleni i članovi obitelji koji su u rizičnim skupinama te da oni neće smjeti ući u školu ove godine.

"Odlazak u školu je opasan za njih, a mi nemamo s kim razgovarati o tome. Nemamo s kim razgovarati o nastavnicima i zaposlenima koji će morati, kada dođe do proboja virusa, ići u samoizolaciju. Kakav je njihov radno-pravni status?"

Smatra da je samo pitanje vremena kada će doći do proboja virusa u školske ustanove.

"Neminovno će se to dogoditi. Naš stav je da bi svi ti zaposleni trebali nastaviti dalje raditi jer su to ljudi koji su radno sposobni, a koji zbog epidemioloških mjera moraju biti u samoizolaciji. Moralo bi im se omogućiti da rade online s učenicima koji su također u samoizolaciji iz istih razloga. Naravno da je takav rad mentalno težak, jer ta zatvorenost loše utječe na zdravlje, ali mogućnost da se može raditi pomaže u takvom slučaju. O tome moramo razgovarati s ministrom i njegovim suradnicima", istaknuo je Mihalinec.

Nastava će se održavati prema kombiniranom modelu što podrazumijeva da se dio nastave izvodi uživo, a dio online.

"To je isto predmet razgovora. Ako se primijeni epidemiološka mjera da je jedan dio razreda kod kuće, a drugi je u školi tada nastavnik istu nastavnu jedinicu radi dva puta s istim odjelom i to treba regulirati i plaćanjem. Naš je prijedlog da se smanji broj učenika koji dolaze u školu jer srednje škole su epidemiološki najrizičnije. U takvim školama bi onda primjerice prvi i treći razredi išli jedan tjedan u školu, a drugi i četvrti bi svu nastavu imali online, sljedeći tjedan se okrene. Žalosti me da ministar i njegova ekipa nisu taj dio usvojili iako je radna skupina i to predložila", kazao je Mihalinec

Maturalna putovanja također su izazvala velike prijepore, a Nacionalni stožer civilne zaštite ih ne preporučuje.

"Tu isto ima različitih mišljenja. Mislim da je možda više trebalo biti mudar u lipnju kada se donosila odgoda maturalnih putovanja jer tada smo imali povoljnu epidemiološku situaciju. Osobno smatra da su putovanja i ekskurzija izuzetno velik epidemiološki rizik i mislim da se život može podnijeti bez tog jednog maturalnog putovanja Mihalinec.

Nada se što skorijem sastanku s ministrom Fuchsom kako bi se odgovorilo na sva otvorena pitanja.

"Inzistiram na sastanku i apeliram na ministra da nas što prije primi. Dodao bih da je neriješeno i pitanje učeničkih domova, nemamo prave upute. Sada trebaju biti u punom pogonu i to je isto problem koji se mora riješiti", poručio je Mihalinec.

 


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO