Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

DJECA NE ŽELE MATURALAC U HRVATSKOJ...

Maturalna putovanja na koja srednjoškolci tradicionalno odlaze krajem kolovoza i početkom rujna ove godine se u pravilu otkazuju, tek je manji broj onih koji su ih zamijenili “maturalcem” u Hrvatskoj. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer nam je rekao da će u suradnji s epidemiolozima i Ministarstvom turizma ovih dana izaći s preporukama.

- Uskoro ćemo izaći s preporukama, pričekajmo - kazao je ministar Fuchs, a na pitanje što će biti s onima koji su put u inozemstvo ipak odlučili zamijeniti onim u Hrvatsku, ministar obrazovanja Fuch dodao je: - Pa mislim da njih nećemo dirati, ali pričekajte koji dan, sve će se znati kad izađemo s preporukama.

Bez avansa

Većina srednjoškolaca koji neće moći na maturalno putovanje u inozemstvo, naime, ostala je bez uplaćenog avansa koje pružatelji usluga u inozemstvu, doznajemo u razgovoru s nekim predstavnicima putničkih agencija, uglavnom ne žele vraćati. Goran Vukov Colić iz agencije Spektar putovanja kaže da je s obzirom na ukupan broj maturanata, iznimno mali postotak onih koji su se odlučili put u inozemstvo zamijeniti onim u Hrvatsku jer djeca naprosto žele ići u inozemstvo.

- To je možda 10 do 15 posto, dok ih je isto tako 10 do 15 posto možda otkazalo, ostali su na čekanju. Djeca ne žele na ‘maturalac’ u Hrvatsku, to doživljavaju kao kaznu. Hotelijeri, pak, uglavnom ne žele vraćati avansne uplate. Recimo, hotelijeri u Njemačkoj su se pozvali na svoja uobičajena pravila, a to je da nema povrata depozita. Oni u Španjolskoj i Grčkoj, pak, daju prostor da se putovanje iskoristi u roku od 18 mjeseci, dok je u Češkoj situacija nejasna, nemamo još nikakav decidirani stav - rekao nam je Vukov Colić.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Upravne Škole Zagreb, kaže da su maturanti iz njezine škole na put trebali još u lipnju i to u Španjolsku, ali da su to odgodili.

- Zadnje što smo se dogovorili je da nitko ne ide nigdje - kaže Hitrec te dodaje da su roditelji u zamjenu za uplaćene avanse dobili vaučere koje mogu iskoristiti u nekom drugom trenutku. Što se tiče drugih škola, Hitrec jučer nije bila detaljno upoznata s njihovom situacijom, samo je dodala da zna da je tek manji broj onih koji će na put u Hrvatsku te misli da nitko neće na maturalno putovanje u inozemstvo. povrat novca Predsjednik udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba kaže da je situacija kompleksna, a da je najveći problem nastao s onima koji su trebali na putovanje u inozemstvo. - Agencije su sklopile ugovore s roditeljima s jedne strane, a s davateljima usluga s druge strane. Roditelji traže povrat, a drugi su novac već potrošili, pa su agencije u nezavidnoj situaciji. Primjerice, Španjolska više nije u lockdownu i oni ne vide razloga zašto se njihova usluga ne bi iskoristila, stoga ne žele vratiti novac. Manji dio se odlučio putovanja zamijeniti onima po Hrvatskoj, a dio će morati čekati ili naći neko kompromisno riješenje - kaže Žgomba.

Ravnatelj V. gimnazije Tihomir Engelsfeld kaže da bi njihovih sedam razreda na maturalno putovanje trebalo otići u sljedeća dva tjedna.

- Iako su planirali na put u Grčku i Italiju, roditelji i djeca su postigli kompromis da se na maturalno putovanje ide u južnu Dalmaciju. Uspjeli su se i s agencijama dogovoriti oko financija, i sad su iduća dva tjedna ključna - dodaje u šali ravnatelj Engelsfeld. Ističe, međutim, da još ništa nije sigurno jer do samog puta još se svašta može dogoditi, pa i možda se od strane Stožera zabrane takva putovanja.

Nejasnoće

- Puno je tu nejasnoća i pitanja, što ako se netko na putu razboli, ako mu bude određena samoizolacija, kako postupiti u takvoj situaciji - pita se ravnatelj Engelsfeld. On smatra da bi i za početak školske godine ta pravila trebala biti striktno definirana, odnosno da bi trebali biti uspostavljeni određeni protokoli ponašanja u mogućim situacijama. Zdravka Krpina, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, rekla nam je, pak, da su oni sva maturalna putovanja otkazali.

- U dogovoru s roditeljima odlučili smo se da ne idemo nigdje, i sva su putovanja do daljnjega otkazana - kazala je ravnateljica Krpina.

Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole “Vladimir Prelog” u Zagrebu, kaže da su oni još na “čekanju” jer njihovi maturanti idu na put tek 4. rujna.

- Pola ih se odlučilo putovanje zamijeniti onim u Hrvatskoj dok je druga polovina odustala. Trebala ih je većina ići u Španjolsku, ali eto na kraju će neki u Šibenik, Vodice - kaže ravnatelj Stić te dodaje da nisu “glatko” prošli ni pregovori oko financija, ali da su se na kraju svi dogovorili.    /jutarnji.hr/

 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO