Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Mihalinec: Vlada nema argumenata za rezanje plaća u javnim i državnim službama - 16. travnja 2020.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, iz Varaždina se javio u N1 Studio uživo gdje je prokomentirao situaciju u obrazovanju, plaće učitelja, obećanu povišicu, rezanje...

U srijedu su sindikati javnih i državnih službi održali sastanak gdje su raspravljali o situaciji s epidemijom, otkrio je Branimir Mihalinec i rekao:

"Svi su sindikati jedinstveni da Vlada nema argumenata za rezanje plaća u javnim i državnim službama. To je javni servis građana koji u ovim trenutcima radi još pojačano. Nema nijedne zemlje koja bi posezala za mjerama rezanja plaća u javnim službama koje su sad najizloženije. Ekonomski stručnjaci kažu da bi fiskalni učinci bili vrlo mali, a ekonomska šteta vrlo velika."

Smatra da takve mjere mogu doći u obzir tek kad se iscrpe sve druge opcije i kad čuju dobre argumente. Napomenuo je da su se izborili za izjednačavanje plaća i da od toga ne odustaju.


"Spremni smo dijeliti sudbinu sa svim ostalim javnim službama ako do toga dođe, ali to mora imati smisla i da ne postoji drugi način. Cijeli svijet je u krizi i svi razmišljaju da ne zaustave potrošnju, pokreće se proizvodnja, a ne da se krešu plaće", rekao je Mihalinec i dodao da izjavu ministrice obrazovanja nije shvatio kao najavu smanjenja plaća.

Komentirajući eventualnu odgodu ili ukidanje državne mature, rekao je da bi se ukidanjem ugrozio ne samo završetak srenjoškolskog školovanja, već i upisi na fakultete.

"Alternativa bi bila prijemni ispiti. Kako bi maturanti putovali i polagali ispite, kako bi se prijavili na više visokih ustanova istovremeno, kakav je to zdravstveni i financijski rizik i opterećenje za djecu? Učenici znaju da je u lipnju i srpnju držana matura i pripremjau se već godinama. Moraju tempirati formu za te mjesece", rekao je Mihalinec dodajući da apsolutno stoji pri tome da se matura održi, ali i da država osigura sve uvjete - od zaštitne opreme do prostora.

Mihalinec je bio jedan od idejnih začetnika državne mature, istaknuo je, dodajući da nijedna zemlja ne želi odustati od toga jer se ne radi o ispitu znanja posljednjih mjesec dana, već o kompletnom srednjoškolskom obrazovanju. Pripreme, na koje su učenici navikli posljednjih mjeseci pred maturu, smatra bespotrebnima naglašavajući da se i u ovoj situaciji svaki učenik može obratiti svom profesoru i zamoliti za pomoć. Smatra da ne jednostavno ne postoji alternativa državnoj maturi.

Slaže se da u državnu maturu ne bi trebalo uvrstiti novo gradivo koje su učenici radili preko online nastave od ožujka, no napominje da je posebno za maturante u ovom periodu bilo predviđeno uglavnom ponavljanje.

_____

Sindikati javnih službi održali su danas video sastanak na kojem su dogovarali zajednički stav prema Vladi kada ih se pozove na pregovore oko smanjenja plaća u javnom i državnom sektoru - 15. travnja 2020.

Prilog N1 televizije.

_____

ČEKAJUĆI SASTANAK Rezanje plaća bilo bi velika pogreška, spirala u još dublju krizu - zadarskilist.hr 

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO