Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Izdanja Matice u okviru EU projekta, travanj 2020.

U okviru EU projekta Matice hrvatskih sindikata pod nazivom „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“  provedeno je istraživanje o plaćama u javnim službama i analiza podudarnosti dostupne radne snage s potrebama tržišta rada u kontekstu promjena svijeta rada, a pod utjecajem industrije 4.0.

Tim istraživača okupio je znanstvenike s istraživačkim iskustvom iz područja tržišta rada: dr. sc. Dragana Bagića izv. prof., doc. dr. sc. Svena Marcelića, dr. sc. Tea Matkovića, doc. dr. sc. Velibora Mačkića, prof. dr. sc. Igora Radeku,i makroekonomista Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matiju Kroflina, mag. oec, koji su sudjelovali provedbi aktivnosti.

Rezultat projektnih aktivnosti su dvije publikacije.

U prvoj publikaciji pod nazivom „Odnos plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj“ predstavljeni su načini utvrđivanja plaća u javnom i privatnom sektoru u zemljama članicama Europske unije, detektiran je način utvrđivanja plaća u javnom sektoru u Hrvatskoj, dubinski su analizirani podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj, a na kraju je utvrđen i stupanj povezanosti plaća u javnom sektoru s plaćama u privatnom sektoru u Hrvatskoj. Publikaciju su uredili prof. dr. sc. Igor Radeka i voditeljica projekta Ivana Šepak-Robić, dipl. iur. 

U drugoj publikaciji pod nazivom „Projekcije podudarnosti dostupne radne snage i potreba tržišta rada do 2030. godine: Izazovi demografskih promjena i četvrte industrijske revolucije“ koje je uredio Matija Kroflin, mag. oec, analiziraju se trenutni trendovi na domaćem tržištu rada. U kontekstu desetljetnih demografskih projekcija, kao i projekcija potreba za budućim zanimanjima, pokušala se predvidjeti razina podudarnosti buduće strukture i brojnosti radne snage te procijeniti potražnja za radnom snagom u skoroj budućnosti. Naglasak je posebno stavljen na promatranje projekcija i potreba za radnom snagom u javnim službama (obrazovanju i zdravstvu). 

Obje publikacije u online verziji su interaktivne: svaki naslov poglavlja i podpoglavlja pretvoren je u link koji vodi do sadržaja.

Izvanredne okolnosti s kojima ste, nažalost, svi upoznati, spriječile su projektni tim u provedbi planiranih aktivnosti – okruglih stolova diljem Hrvatske na kojima su publikacije trebale biti prezentirane i u tiskanom obliku podijeljene sudionicima. Knjige su tiskane i bit će dostupne u Matici hrvatskih sindikata čim to bude moguće.

Publikacije u online izdanju sada prepuštamo daljnjoj analizi i kritičkoj prosudbi znanstvene, stručne i opće javnosti.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO