Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Završeni pregovori u Vladi, sutra počinje redovna nastava u svim hrvatskim školama - 2. prosinca 2019.

Nakon posljednjeg kruga sastanka između sindikata i premijera Plenkovića objavljen je kraj štrajka u obrazovanju koji je trajao više od mjesec dana. Dogovoreno je da se učiteljima kroz tri navrata poveća koeficijent za 6,11 posto, dok će se nenastavnom osoblju povećati plaće kroz dodatke. Vlada je ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca 2019., dodatnih 1 posto 1. lipnja 2020., te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Sastanak je završio nešto prije 16 sati.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su danas konačno donijeli jedno dobro kompromisno rješenje, te da su sindikati iz sustava odgoja i obrazovanja postigli konačni cilj koji su postavili na početku, a to je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu odgoja i obrazovanja u odnosu na ostale službe od 6,1 posto koji su razlomili u tri koraka i konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za VSS koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana.

"Time smo mi i Vlada zajedno ispunili ciljeve i zato su tijela sindikata mirno mogla donijeti i prihvatiti takvu odluku. Istovremeno smo riješili Uredbu o koeficijentima i dogovorili izmjene, sporazum o dodacima za plaću za nenastavno osoblje u istoj dinamici i postocima tako da će nenastavno osoblje imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijente. Svi će jednako proći realizacijom ovog sporazuma, a posebno smo uredili da najniže plaćena mjesta računovođe i tajnici još imaju jedan mali dodatni postotak i jednačenje njihovih koeficijenata.

Prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir u sustavu odgoja i obrazovanja. Mogu slobodno u ime svih kolega i sindikata najaviti da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice svi se vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

Imamo potpuno povjerenje u Vladu i predsjednika Vlade da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako smo se dogovorili i nimalo ne sumnjamo da će se to dogoditi.

Koristim priliku zahvaliti svima koji su imali strpljenja i davali nam podršku od roditelja, učenika, ostale javnosti i naročito našim članovima koji su sudjelovali u našoj akciji. Drago nam je da se procesi koji su nematerijalne prirode ubrzavaju jer izuzetno su važni i uvjeti u kojima se radi u  školama i upravo Akcijski plan borbe protiv nasilja potrebno je puno brže realizirati.

Zato nam je drago da imamo potporu premijera u tome i u svakom slučaju iako imamo socijalni mir zakucat ćemo na njegova vrata ako Akcijski plan ne bude išao brzinom i dinamikom kojom mislimo da treba", istaknuo je Mihalinec i dodao da su sindikati svoj posao odradili s jednim zadovoljstvom i što su uspjeli pronaći kompromisno rješenje jer su im djeca u fokusu.

Mihalinec je oko nenastavnog osoblja ponovio da će dobiti isto povećanje kroz dodatke, a ne koeficijente jer njihovi koeficijenti vežu sve ostale koeficijente u javnim službama. Nitko nije manje vrijedan, definitivno su svi jednako vrijedni i ato smo na ovaj način postavili naše zahtjeve i isti iznos za sve i to smo dogovorili s Vladom, svi su sačuvali ponos i dostojanstvi i imaju rješen status", pojasnio je i dodao da su sindikati ovlašteni donijeti ove odluke i uvjereni su da će odluku članstvo prihvatiti i podržati sindikate.

"Danas su okončani pregovori između Vlade i sindikata i postignut je, po našem uvjerenju, jedan kvalitetan kompromis i što je najvažnije, omogućuje prekid štrajk od sutra ujutro. Ključna poruka je da se škola odvija normalno i u cijeloj Hrvatskoj počevši od utorka", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Mi smo u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci kontinuirano razgovarali o temeljnom zahtjevu predstavnika sindikata u obrazovanju, a to je da su oni krenuli s pozicije nepravednih koeficijenata koji su retablirani prije otprilike 16 godina, kasnije su bili donekle kompenzirali dodacima pa im je SDP-ova Vlada te dodatke ukinula i ta nepravda u odnosu na status učitelja i u odnosu na mlađeg asistenta u sustavu visokog obrazovanja je očito nešto što je bilo ključno pitanje za dostojanstvo učitelja, nastavnika i zaposlenika u sustavu obrazovanja. Mi smo tu poruku razumijeli i čuli", rekao je premijer i ponovio što je Vlada nudila proteklih mjeseci i najavio za sutra razgovore oko TKU za koji vjeruje da će sada i sindikati obrazovanja prihvatiti.

Kaže da su prije nekoliko dana ponudili varijantu dodatka 3+1 posto plus jedan posto osigurača u dodacima, ali nažalost ta ponuda nije bila prihvaćena na referendumima i "tu smo poruku čuli i razumijeli, shvatili smo i da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo."

"Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: Od 1.12.2019. povećava se za tri posto. Drugo povećanje za dodatnih jedan posto bit će 1. lipnja 2020., na taj način ćemo u proračunskoj 2020. doći do onoga što je Vlada nudila  povećanje četiri postotna boda, svejedno je idu li kroz dodatak ili koeficijent.

Kako bismo mogli imati fiskalno održivu situaciju, dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. Na taj način smo došli do rješenja da sindikati prihvate ono što je dogovoreno kroz TKU 2+2+2, povećanje božićnice s 1250 kn na 1500 kn, regresa s 1250 kn na 1500 kn, dara za djecu s 500 kn na 600 kn i povećanje otpremnine za otprilike 2100 kuna. To je sve iz kuta Vlade jedan cjeloviti paket i zato smatram da je ovo dobar i kvalitetan kompromis.

Nenastavno osoblje dobit će dodatke na plaću

Ono što također želim kazati, da ćemo za dio ljudi koji rade u sustavu obrazovanja, a nisu nastavno osoblje. U četvrtak se mijenja uredba o koeficijentima, a za ostale ćemo potpisati sporazum koji će biti svojevrsni dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijedit će do prosinca 2022. i tu ćemo regulirati ona pitanja koja se odnose na nenastavno osoblje.

Osim zaposlenika koji su nastavno osoblje mi ćemo kroz uredbnu  o koeficijentima riješiti položaj tajnika, računovođa i ravnatelja. Što se tiče zaposlenika u sustavu visdokog obrazovanja odnosit će se na predavače i umjetničke suradnike tako da nema nikakvih dilema što paket podrazumijeva", istaknuo je premijer.

Akcijski plan borbe protiv nasilja u školama, rješavanje problema anonimnih prijava

Još jedna, najvažnija poruka jest da mi želimo riješiti neka pitanja koja nisu samo materijalna, dakle ovih šest posto ili je dostojanstvo ili veća primanja, što god da je, tu je. Ono što želimo je usvojiti na razini Vlade Akcijski plan borbe protiv nasilja u školama, tu moramo svi zajedno raditi, riješiti kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji, posebno Povjerenstvo je već oformljeno i problem koji se postavlja -  anonimne prijave koje izazivaju dosta negodovanja i problema za nastavnike u našem obrazovnom sustavu i smatram da i to možemo riješiti da nastavnici obavljaju posao bez dodatnih opterećenja.

Mislim da je najvažnije da dođe do kraja štrajka i da škole normalno funkciniraju od sutra i da nastavnici rade posao za koji su se obrazovali, a to je da podučavaju našu djecu i da se stvar pod hitno vrati u okvir uobičajenog funkcioniranja obrazovnog sustava", zaključio je premijer. /N1/

PLENKOVIĆ 'Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka' - jutarnji.hr

 

_____

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju dogovor nije postignut te će se s razgovorima nastaviti danas u 14.30. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u školama u Hrvatskoj.

Prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

"Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk", rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

"To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao", dodaje.

_____

Milardović: Plenković nije Thatcher, prosvjetari nisu rudari - hrt.hr

NAPRAVLJEN JE VELIKI KORAK PREMA RJEŠENJU! U ponedjeljak bi mogao pasti konačan dogovor, znakovit je i jedan potez Plenkovića - jutarnji.hr


 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO