Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Razgovori Vlade i sindikata nastavit će se sutra - 1. prosinca 2019.

Oko 21.30 predstavnici sindikata napustili su zgradu Vlade na Markovu trgu nakon višesatnih razgovora s izaslanstvom Vlade i premijerom Plenkovićem.

Danas smo zaključili da još trebamo malo vremena za razgovor, sutra ćemo dovršiti i sutra očekujemo završetak, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH, dodavši da se sutra štrajk nastavlja, ali detalje višesatnih pregovora nije želio otkriti. Sindikalni čelnici uoči sastanka kazali su da je koeficijent ključna riječ koja može zaustaviti štrajk. 

Sindikati su u Vladu ušli u 15 sati, ali pregovori satima nisu počinjali, a oni i predstavnici Vlade satima su sjedili u dvije odvojene prostorije. Iz Vlade su ih primili nešto prije 18 sati, a sindikati su potvrdili da su prošli sati prije nego su se sastali s premijerom. Satima su čekali u sobi bez grijanja, a da im se nitko nije obratio.

Premijer Andrej Plenković primio je čelnike sindikata i dao novu ponudu. Prema izjavama iz Vlade, intenzivno se pregovaralo o novoj ponudi, konzultacije su trajale unutar Vlade i unutar sindikata. /N1/

_____

Pregovori obrazovnih sindikata i Vlade nastavili su se u nedjelju u 15 sati u Vladi, potvrdila je čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Pregovori se nastavljaju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.

U petak je objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama pa je štrajk učitelja i profesora u petak ušao u 35. dan.

Šprem: Sindikati ne odustaju od zahtjeva

U izjavi za N1 predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je uoči novog kruga pregovora da sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva.

"Uz pregovarače koji će danas sjesti za stol s predstavnicima Vlade stoji snaga 68.000 ljudi u sustavu obrazovanja i motiv su nam roditelji koji nam daju podršku, učenici, bake i djedovi. Mislim da nitko u ovom momentu ne osjeća svu ovu snagu koja je nama vjetar u leđa kao što to osjećamo mi čelnici u ovom trenutku."

Kaže da u posljednja 24 sata nije bilo konkretnih pritisaka na sindikat i dodaje: "Pritisak na sindikate je sustavan od prvog dana štrajka, no sindikati su snažni, vidjeli smo da smo potaknuli jedinstvo u zbornicama, sigurnost da ćemo doći zajedno do cilja i nadamo se da će taj cilj biti već danas."

Izjave stručnjaka radnog prava oko (ne)legalnosti štrajka komentirala je riječima da je on nelegitiman da bi ga Vlada zabranila davnih dana, a ne čekala 35 dana. Dodaje i da odvjetnici sindikata govore da je štrajk zakonit. "Nema smisla nakon 35 dana štrajka govoriti o nezakonitosti štrajka", zaključila je.

Ako do dogovora ne dođe, ponedjeljak će biti 36. dan štrajka, resorno ministarstvo je iznijelo i prijedlog nadoknade 15 dana nastave, ali dok ne bude dogovora sindikata i Vlade nema ni nadoknade.

Najdugotrajniji štrajk u povijesti neovisne Hrvatske traje više od mjesec dana, a prema istraživanju Nove TV učitelje u njihovoj borbi za povećanjem koeficijenta podupire 67 posto građana. /N1/

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO