Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pismo predsjednika NSZSŠH članovima Sindikata - 27. studenog 2019.

 

Zagreb, 27. studenog 2019.

 

Poštovane kolegice i kolege,

nakon višesatnih pregovora s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske u kasnim večernjim satima 26. studenog 2019. Vlada Republike Hrvatske predložila je Sporazum o dodatku na plaće za zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

To je konačna ponuda Vlade Republike Hrvatske i više nema pregovoraPonuda Vlade RH nije ono što su sindikati iskazali u svojim zahtjevima. Vlada čvrsto stoji na stajalištu da će o koeficijentima razgovarati tijekom 2020. godine u analizi cjelokupnog sustava plaća. Iz tog razloga sada nudi dodatke na plaće kao kompenzacijsku mjeru.

Čelnici sindikata nemaju pravo prihvaćati ili odbijati ponudu već je daju vama na izjašnjavanje, jer radi se o vašim plaćama i statusu i jedino vi imate pravo o tome donijeti odluku.

Stajalište je Vlade Republike Hrvatske da je spremna razgovarati o koeficijentima u javnim službama iz Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama temeljem prethodno provedene analize cjelokupnog postojećeg sustava plaća u javnim i državnim službama. U te razgovore bit će uključeni sindikati.

Vlada Republike Hrvatske obvezuje se zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama kao kompenzacijsku mjeru isplatiti dodatak na osnovnu plaću u iznosu 3% od 1.12.2019. kao i dodatnih 1% od 1.06.2020. godine.

Ukoliko ne bude realizirana Uredba o izmjeni koeficijenata složenosti poslova do 31. prosinca 2020. godine, Vlada Republike Hrvatske obvezuje se isplatiti i dodatak od 1% od 1.12.2020. godine.

U tom slučaju to bi bilo ukupno 5% dodataka na plaće do kraja 2020. godine samo za sve zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Pred Sindikatima je i prijedlog Sporazuma o osnovici za plaće u 2020. godini temeljem kojeg bi se osnovica za plaće u javnim službama podizala tri puta po dva posto i to 1.1.2020. 2%, 1.6.2020. 2% i 1.10.2020. 2%, što bi kumulativno bilo povećanje osnovice za 6,12%.

Uz to predlaže se i povećanje iznosa božićnice i regresa za godišnji odmor u iznosima od 1500,00 kn, kao i povećanje iznosa dara za djecu u iznosu od 600,00 kn.

U slučaju prihvaćanja Sporazuma ukupno bi to za zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju do kraja 2020. godine bilo povećanje plaće od 10,12% uz dodatnih 1% ukoliko ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima.

Prijedlog Sporazuma o dodatku na plaće za zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju je predmet izjašnjavanja svih zaposlenih u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama koji su sudjelovali u štrajku.

Prihvaćanjem Sporazuma prestaju sve štrajkaške aktivnosti, a Vlada Republike Hrvatske obvezala se da će u tom slučaju dani provedeni u štrajku biti plaćeni.

Ponuda Vlade nije ono što su Sindikati istaknuli u svojim zahtjevima.

Ukoliko ne prihvatite prijedlog Sporazuma, nastavit ćemo sve štrajkaške aktivnosti.

Sporazum će biti prihvaćen ili odbijen ukoliko se za ili protiv njega izjasni 50% + 1 zaposlenik koji je izašao na izjašnjavanje.

Odluka u izjašnjavanju obvezuje Sindikat, kao i sve zaposlene.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO