Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U tijeku pregovori sindikata i Vlade na Markovu trgu - 26. studenog 2019.

Uoči sastanka sazvanog za 16.30 novinarima se obratio predsjednik Nezavisnog sinidikata zaposlenih u srednjem obrazovanju Branimir Mihalinec.

"Kako smo jučer završili tako ćemo danas i početi, nismo govorili o ponudama i nećemo javno komunicirati, očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu kako misli riješiti taj problem. Kada je dobijemo, dat ćemo je članovima na izjašnjavanje", pojasnio je Mihalinec.

Na pitanje jesu li spremni odustati od koeficijenata i ići prema dodacima kaže da neće preko medija pregovarati. Misli da danas neće biti dugi pregovori i da će Vlada ponuditi konačnu ponudu koju je spremna dati.

Mihalinec kaže kako danas neće biti ni optimističan ni naivan kao prije nego realan. Izvijestio je da je u srednjim školama odaziv na štrajk bio 87 posto. Kaže i kako je teško za očekivati da će se nastava početi održavati do kraja tjedna.

Upitan za komentar oko ograđivanja riječke nadbiskupije od vjeroučitelja Marina Miletića kaže da bi to trebalo pitati nadbiskupiju. "Svatko govor našeg sindikalnog povjerenika može proučiti i vidjeti što nije točno i od kojih bi se rečenica treba ograditi, ja mislim da nema nijednog slova od kojeg bi se zaposleni u odgoju i obrazovanju trebao ograditi."

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja smatra da nema rješenja dok se premijer Andrej Plenković ne pojavi na pregovorima. Nema razloga što ga nema, mislim da je nedopustivo da njega nema.

Radi se o stotinama tisuća ljudi, javnom mijenju i on se mora pojaviti i to ću zastupati danas, a na pitanje o ministrici Divjak kaže da je ona u specifičnoj poziciji i da ne odlučuje

Na pitanje hoće li napustiti pregovore odgovara da nisu oni jedini i da ne ovisi o njima, a što se tiče prihvaćanja ponude Vlade ističe da će oni prihvatiti samo onu ponudu koja odgovara sindikatima u osnovnom i srednjem obrazovanju. /N1/

_____

Pregovori u tijeku - Divjak: Vjerojatno produženje nastavne godine i manje praznika - hrt.hr

_____

Predstavnici sindikata i vlade nisu u ponedjeljak navečer nakon sastanka u Banskim dvorima postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku i pregovore će nastaviti u utorak.

Sindikati nisu željeli iznijeti nikakav dojam sa sastanka, ali je predstavnik vlade izrazio optimizam i rekao da su dvije strane "blizu rješenja"."Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore", rekao je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec također nije želio iznijeti nikakve dojmove sa sastanka. "Pregovore ćemo nastaviti sutra, štrajk se sutra nastavlja kao i do sada. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum", rekao je.

Istaknuo je kako ne želi iznositi nikakve pojedinosti sastanka, te da se u petak "opekao" kada je to učinio.

Mihalinec je u petak navečer nakon sastanka u vladi istaknuo da je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima vlade te da se približavaju rješavanju problema, koji očekuju sljedeći tjedan, te da se štrajk nastavlja. Ovaj puta nije želio odgovoriti novinarima ni što je vlada ponudila, niti ima li kakvih pomaka. "Najbolje da ništa o tome ne govorimo", rekao je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni. "Dali smo maksimalni doprinos da razgovori budu konstruktivni i da vode rješenju, vidite i sami koliko je sastanak trajao", dodala je.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić kazao je kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni". "Mislim da smo blizu rješenja a razgovori se nastavljaju sutra", rekao je Frka Petešić. "Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", dodao je.

Ranije je posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić, koji je sudjelovao u razgovorima sa sindikatima, rekao da su bili "iscrpni, kompleksni i obećavajući". Kusić, koji je došao u HRT-ovu emisiju Otvoreno, rekao je kako smatra da su sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz određeni vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.

Mihalinec je zamolio novinare da pokušaju utvrditi što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u Krapinsko-zagorskoj županiji. "To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku", rekao je novinarima. Zvonimir Frka Petešić rekao je da je bio zatečen takvom informacijom jer je Ustavom zajamčeno pravo na štrajk te se odmah raspitao kod policije. "Rečeno mi je da to nije točno nego da se raspitivalo zbog sigurnosti u prometu koliko je autobusa u pitanju, radi regulacije prometa", kazao je.

Takvu informaciju dobili su i predstavnici sindikata. Međutim, njima nije jasno zbog čega su policiji takve informacije trebale samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, te su zatražili od svojih povjerenika u drugim županijama da istraže je li se to događalo još negdje. Ističu također da su unaprijed policiji najavili oko 200 autobusa.

Štrajk traje već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuo je opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako u Vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se okončao štrajk u prosvjeti, a na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto. Plenković je u Osijeku, gdje sudjeluje na 30. obljetnici osnutka gradskog HDZ-a, istaknuo kako u vladi poštuju učitelje i njihovo pravo na štrajk, ali su im u interesu i prava djece na radovito pohađanje "onoga što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola".

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO